Obavijesti

News

Komentari 107

Kuća mi je uništena. Više ne mogu živjeti uz stotine šišmiša

Kuća mi je uništena. Više ne mogu živjeti uz stotine šišmiša
12

SUSTAV JE IGNORIRA: Branka Koralija (63) već četvrtu godinu čeka reakciju institucija. Sama ne smije dirnuti životinje jer će je kazniti. Šišmiši su, naime, zaštićeni

VIDEO

Kuća mi je uništena. Nitko ih i dalje nije uklonio, govori nam očajna Branka Koralija (63) iz Kraljeve Velike. U 40-ak kvadrata njezine drvene kućice kraj Lipovljana u jednom je trenutku živjela kolonija od 400 šišmiša. O tome smo pisali lani u lipnju, kad su nam iz Ministarstva zaštite okoliša poručili kako traže rješenje.

- Nitko mi se nije javio iz institucija. Moje stanje je loše, oboljela sam od svega, od stresa. Nesnosan je smrad u kući. Bojim se zaraze - govori nam Branka. Dodaje kako se nakratko broj šišmiša u drvenim procijepima, zidovima i na tavanu smanjio.

- Da, neki od njih su otišli u proljeće ove godine, a onda ih je u srpnju došlo još 150 novih - govori nam. Opet je zatvarala rupe kroz koje su ulazili u kuću i počela piti tablete za smirenje. Kaže da više ne može.

- Već četvrtu godinu živim s njima. Trudim se svim silama da ne izgubim razum - tužno kaže. Drvenu kuću je kupila prije šest godina. Htjela je starost provesti u miru, u prirodi, a onda je u proljeće 2013. godine primijetila prve šišmiše.

- Posvuda sam tražila pomoć. Razgovarala sam s vatrogascima, s ljudima s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, iz udruge za zaštitu šišmiša, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo... Sve je došlo i do Državnog zavoda za zaštitu prirode te Ministarstva zaštite okoliša. Nebrojeno sam ih puta zvala i slala im razne zahtjeve, ali mi na njih nisu odgovarali. Šišmiši su zaštićeni i njima ovako velika kolonija od oko 400 jedinki mnogo znači - pričala nam je Branka još prošle godine. Pomoć su joj obećavali od jeseni do jeseni jer šišmiše se ne smije dirati u vrijeme kad imaju mlade i kad hiberniraju. Teče već četvrta jesen, ali pomoć još nije stigla.

- Ma ja njih već poznajem. Znam kad će biti bučniji, kad tiši. Reagiraju na ‘iš, iš’. Stanje se kao list kako bi se provukli kroz te uske procijepe. S druge strane, u samoobrani se napušu kao guma - govori Branka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.