News

Komentari 282

Kuća Žinićevog sina dobila sad crvenu naljepnicu, a ruševna je od rata. Tko će platiti rušenje?

Kuća Žinićevog sina dobila sad crvenu naljepnicu, a ruševna je od rata. Tko će platiti rušenje?

Sin sisačko-moslavačkog župana zove se Dario. I on je u HDZ-u i u politici. Zamjenik je gradonačelnika Gline. I on ima neobičnu nekretninu koja traži odgovore

Nekretnina Žinićeva sina Darija, koju je već prije namjeravao rušiti, izgleda gotovo isto kao i prije potresa.

Ruševna kuća bez krova u Glini kojoj je vlasnik Dario Žinić, županov sin i zamjenik glinskoga gradonačelnika, sad ima crvenu naljepnicu. Na zidu je narisano i veliko crveno slovo “R”, koje označava potrebu za rušenjem.

Crvenom naljepnicom i slovom označavaju se one kuće koje su oštećene u potresu. Međutim, Dario je još prošle godine namjeravao rušiti tu nekretninu! I ta ruševna kuća, ako usporedimo fotografije od prošle godine i ove svježe, izgleda potpuno isto. U veljači 2020. portal net.hr pisao je o Dariju Žiniću jer je “zaboravio” unijeti ovu nekretninu u imovinsku karticu. Tad su objavili i fotografiju koju sad prenosimo.

Između ostalog, tad je Darija Žinića novinarka Đurđica Klancir pitala namjerava li objekt renovirati ili graditi novu kuću te ima li odgovarajuću dokumentaciju, a mladi HDZ-ovac objašnjavao joj je kako je već počeo pripremne radove, ali onda je sve obustavio jer je “upoznat s tim da mora imati građevinski projekt za rušenje”. Potvrdio je tad i da planira graditi kuću, ali još nema svu potrebnu dokumentaciju.

No kuća još nije srušena, ali sad ima crvenu naljepnicu i oznaku za rušenje, što bi inače značilo da će posao za koji Žinić junior nije svojedobno pribavio dokumentaciju - obaviti država.

Tko je stavio slovo R?

Susjedi nam kažu da je planirao rušiti kuću.

- Ta je kuća pogođena još u Oluji 1995. Potres joj nije skoro ništa napravio, osim što, evo, visi malo ovaj dio. Ništa joj nije, osim onog što je već prije bilo. Evo, dimnjak joj još stoji - kažu nam susjedi.

Mlađi Žinić nije nam se javio odgovoriti kako je došlo do crvene naljepnice. No inženjer Josip Atalić, koji vodi tim statičara koji procjenjuju oštećenja, kaže kako je, izgleda, napravljena greška, odnosno naljepnica je stavljena preventivno.

- Inače, kuće koje su već bile srušene od prije ne dobivaju crvene naljepnice. Ta je ulica obiđena neposredno nakon potresa. Naljepnica je stavljena preventivno, ali je u aplikaciji uneseno da je od prije oštećena i da je napuštena. Svi podaci iz aplikacije dostupni su svim službama, tako da s tim opisom ta nekretnina neće moći biti srušena o državnom trošku - kaže Atalić.

Ali ono što ističe nakon provjere je da njihovi inženjeri sigurno nisu napisali veliko crveno slovo “R”. Tko je onda tako označio kuću kako bi se uklopila u one oštećene potresom? 

Najčitaniji članci