Obavijesti

News

Komentari 60

Kukavički napad na Zagreb zabranjenim bombama bio je osveta za poraz u Bljesku

Kukavički napad na Zagreb zabranjenim bombama bio je osveta za poraz u Bljesku

Vojska pobunjenih Srba je raketnim sustavom "Orkan" s kazetnim punjenjem, zabranjenim međunarodnim konvencijama, raketirala civilne ciljeve, samo središte Zagreba, Sisak, Karlovac i Jastrebarsko

VIDEO

Tužna obljetnica raketiranja niza gradova u središnjoj Hrvatskoj 1995. godine, u kojem je samo u Zagrebu poginulo sedam, a ranjeno više od 200 ljudi, obilježava se 2. i 3. svibnja. U znak odmazde za gubitak okupiranih dijelova zapadne Slavonije u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak", vojska pobunjenih Srba je raketnim sustavom "Orkan" s kazetnim punjenjem, zabranjenim međunarodnim konvencijama, raketirala civilne ciljeve, samo središte Zagreba, Sisak, Karlovac i Jastrebarsko.

Pogledajte video: 'Zvončićima' gađali i bolnicu

Rakete sa „zvončićima“ padale su prvog dana na Strossmayerov trg i ulice na istok do Križanićeve, a drugog dana, uz druge, na zgrade Dječje bolnice u Klaićevoj ulici, Hrvatskog narodnog kazalište, Akademiju dramskih umjetnosti i Doma umirovljenika "Centar".

VIDEO Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali preko mosta u BiH
VIDEO Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali preko mosta u BiH

Također, gađani su Zrakoplovna luka i naselje Pleso. U napadima je poginulo sedmero ljudi, uključujući i jednog pirotehničara koji je sudjelovao u uklanjanju velikog broja neeksplodiranih „zvončića“, a ranjeno je 218. 

Zločinac: 'Ja sam naredio raketiranje Zagreba'

Jedan od vođa pobunjenika Milan Martić svoju je odgovornost javno priznao u Kninu, a još ranije je, u veljači 1995., poručivao kako ih nitko ne može spriječiti da tuku po Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Zadru, Karlovcu, Splitu i drugim gradovima.

Ratni veteran Milanoviću: 'Dođi dečkima platit' piće u kafić, dat ću ti ja 100 kuna ako nemaš'
Ratni veteran Milanoviću: 'Dođi dečkima platit' piće u kafić, dat ću ti ja 100 kuna ako nemaš'

Drugog dana napada na televiziji je izjavio da je naredio granatiranje Zagreba.

 - Za ovo što je Tuđman napravio prema vama ovdje, protumjeru, mi smo bombardiralo sve njihove gradove: i Sisak više puta, i Karlovac, i Zagreb i jučer i danas, to je napravljeno radi vas - citat je iz haške optužnice.

Pogledajte video: Zločinac Martić o raketiranju Zagreba

Zločinac dobio 35 godina zatvora

Haaški sud osudio je Milana Martića na 35 godina zatvora zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom '90-ih protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj.

Proglašen je odgovornim za zapovijedanje napada raketama na Zagreb u svibnju 1995. Bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić oslobođen je krivnje. Martić je u ožujku 2020. osuđen u odsutnosti na zagrebačkom Županijskom sudu na sedam godina zatvora za raketiranje Karlovca u svibnju 1995. dok je 'krajinski' general Milan Čeleketić za napade na taj grad, ali i Zagreb, zakođer u odsutnosti, osuđen na 20 godina. 

Tajni spisi CIA-e i SAO Krajine: Pobunjeni Srbi bili su razočarani jer im je i Legija okrenuo leđa
Tajni spisi CIA-e i SAO Krajine:  Pobunjeni Srbi bili su razočarani jer im je i Legija okrenuo leđa

S obzirom na to da je Haški sud 2008. osudio Martića za napade na Zagreb, on je pred zagrebačkim sudom odgovarao samo za napade na Karlovac i Jastrebarsko, dok je Čeleketić bio optužen za napade na sva tri grada.

VIDEO: Tuđman o raketiranju Zagreba

Srbija ga odbija izručiti

Obojica su oslobođena za napad na Jastrebarsko, budući da nije utvrđeno da su njih dvojica naredili taj napad, a tijekom napada nije bilo žrtava. 

Martić nije mogao prisustvovati suđenju jer služi kaznu za ratne zločine u Estoniji, dok Čelektić živi u Suboticu, a Srbija ga odbija izručiti.

'Malo hrabrih se ovdje borilo, mi ostali bili smo na Zrinjevcu, u Ženevi, kadrovskim službama...'
'Malo hrabrih se ovdje borilo, mi ostali bili smo na Zrinjevcu, u Ženevi, kadrovskim službama...'

U spomen na žrtve napada, Zagreb je 2007. godine prostor na uglu Vlaške i Draškovićeve ulice imenovao Trgom svibanjskih žrtava 1995. Ispred spomen-ploče danas su izaslanstvo Grada Zagreba te predstavnici Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije položili vijenac i zapalili svijeću te odali počast stradalima prilikom raketiranja Zagreba.

Zašto su zabranjene kasetne bombe?

Kasetne bombe i slični projektili zabranjeni su od 2010. godine Konvencijom iz Osla.

Pogledajte video: Zabranjene bombe

Prvu bombu koja izbacuje druge bombe razvili su Nacisti pred kraj rata. Kasnije su ih mnoge zemlje kupovale jer su - jeftine. I učinkovite. Jedan projektil imao je i 1000 manjih koje su se mogle raspršiti i na desetke hektara.

Andrej Plenković na obljetnici 'Bljeska': Bitno je da smo danas svi tu, za razliku od lani
Andrej Plenković na obljetnici 'Bljeska': Bitno je da smo danas svi tu, za razliku od lani

Glavni nedostaci i razlog što su zabranjene kasetne bombe je to što su bile neprecizne i što su većina žrtava bili civili. Takozvani 'zvončići' pogađali su vojnike i vojne mete u samo 2 posto, 98 posto žrtava bili su civili. Tako je bilo i u Zagrebu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata:  'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'
LJUBAV SVE POBIJEDILA

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata: 'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'

Kolovoz je 1995., Marijan se iz Oluje sa svojom 2. gardijskom brigadom, Gromovima, vraća u Sisak, gdje ga, na cesti uz Kupu, dočekuje njegova Ira, tada 21-godišnjakinja...

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'
NEPREŽALJENI JUNAK

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'

Prošlo je 30 godina od pogibije legendarnog Damira Tomljanovića Gavrana na Velebitu. On je bio zapovjednik koji je uvijek išao prvi i svi su ga slijedili. Njegovi suborci i danas ga oplakuju
Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'
31. OBLJETNICA

Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'

Da je brana popustila, vodni val iz akumulacijskog jezera u kojem je 600 milijuna kubika vode, odnio bi sve na svom putu...