Obavijesti

News

Komentari 0

'Kvote su male, ali ne želimo smanjiti kvalitetu studija'

'Kvote su male, ali ne želimo smanjiti kvalitetu studija'

I ove godine najtraženiji fakultet po omjeru prvih izbora i broja studenata koji se upisuju je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Razgovarali smo s dekanom

VIDEO

Ispitima izbornih predmeta nastavlja se drugi tjedan državne mature, a kakve su preferencije maturanata koji najesen planiraju početi studij pokazuju i liste traženih fakulteta Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

borongaj kampus 01:51

Srednjoškolci već godinama pokazuju najveći interes za studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na upisnu kvotu od 50 mjesta već je prijavljeno gotovo 900 kandidata, od kojih je više od 350 prijavilo ERF kao prvi izbor. To čini najveći upisni omjer od 7,08. Slične visoke omjere imaju i druge visokoobrazovne institucije koje upisuju malo studenata po generaciji, poput drugoplasirane riječke Akademije primijenjenih umjetnosti (Grafički dizajn i vizualne komunikacije) ili jednopredmetne psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Dekan ERF-a u prvome mandatu Ante Bilić Prcić kaže kako mu je namjera do kraja mandata osigurati sve što je potrebno kako bi više studenata moglo upisati smjerove koje nudi ERF.

- Ovo je interdisciplinarni fakultet koji zahtijeva puno vježbi i rada u manji grupama. Svako povećanje znači i povećanje broja sati na nekom studijskom programu. Zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj imamo zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, pa ne možemo povećati broj znanstveno-nastavnog osoblja koje bi onda moglo izvoditi nastavu za povećane kvote - ističe Bilić Prcić dodajući kako bi on volio povećati upisne kvote, ali ne mogu niti žele to napraviti jer bi time smanjili razinu kvalitete studija.

Uz to, fakultet nema prostora da smjesti više studenata za studij za koji je interes ove godine još i porastao. ERF je smješten na kampusu Sveučilišta na zagrebačkom Borongaju, o kojemu smo pisali prije dva tjedna. Iako imaju građevinsku dozvolu za gradnju još jednog kata. tome se još nije pristupilo.

Infografika: Broj studenata u Hrvatskoj se smanjuje

Tehnički fakulteti i oni koji su usmjereni na IT, računarstvo, tradicionalno su traženi, no većina njih prima dovoljno studenata da upisni omjer nije toliko izražen.

Osim mature, neki fakulteti traže i polaganje prijemnog ispita. Medicinski fakultet u Zagrebu dodatno provjerava znanje iz kemije, fizike i biologije. Prijemni se polaže i na većini akademija, Kineziološki fakultet u Zagrebu provjerava znanje plivanja te specifična motorička znanja i vještine. Medicinski fakultet u Splitu ima provjeru psihomotoričkih vještina za studij dentalne medicine.

Prijemni se polaže i na većini akademija, a pristupni intervju moraju obaviti maturanti koji žele upisati i neki od studija Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu traži i usmenu procjenu informiranosti, sklonosti i motiviranosti za studij.

Među onima na dnu tablice je Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, izvanredni smjer inženjerstvo okoliša u Varaždinu, upisna kvota je 20 brucoša, dok se prijavilo njih 11. Nema interesa ni za ekonomiju na sveučilištu u Slavonskom Brodu, gdje na 90 mjesta na redovnom i izvanrednom studiju imaju - jednu prijavu

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.