Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lani išli u krivolov na veprove, a sad vozili švercera oružjem?!

Prošle godine MORH-u je trebalo osam mjeseci da obavijesti javnost o vojnicima koji su vojnim helikopterom išli u krivolov. O prevoženju švercera oružjem saznali smo nakon dva mjeseca. Ide na bolje

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/PU Zadarska
162 komentara

Trojica pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i navodni švercer oružja, otprije poznat policiji, kojeg su prevezli vojnim helikopterom, pod istragom su civilne i vojne policije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

'UDALJENI SU IZ SLUŽBE' Skandal u HV-u: Trojica pilota 'pala', vozili švercera oružjem

PU Zadarska objavila je da su kod njih pronašli 6593 komada streljiva kalibra 5,56X45mm, 31 komad streljiva kalibra 12,7 50 BMG, 908 komada streljiva kalibra 7,62 mm, 416 komada streljiva kalibra 7,9 mm te više spremnika za streljivo.

Foto: PU zadarska

Ovo je izolirani slučaj, kažu iz MORH-a

Prije dva mjeseca piloti su 36-godišnjaka kojeg se dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom oružja prevezli helikopterom iz vojne baze Zemunik do Velebita. Kako bi prikrili trag, muškarca su prerušili, pa je u vojnu bazu Zemunik ušao u odori vojnog pilota.

MORH, kao i brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kažu kako vojnim helikopterom nisu prevozili oružje već samo 36-godišnji muškarac.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Istraga traje, a nakon nje trebali bismo saznati je li bilo još takvih letova i je li možda na nekom od njih prevoženo i oružje. Pitanje je bi li javnost uopće saznala za ovaj vojni propust da to nije objavila zadarska policija.

Vepre s Dinare

- Ovo je izolirani slučaj. To se u Hrvatskoj vojsci i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu do sada nije dogodilo - rekao je general Mato Mikić.

No i prošle godine su iz MORH-a pričali o izdvojenom slučaju kad su pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nakon vježbe sjeli u vojni helikopter i njime krenuli u krivolov na veprove na Dinari.

Bilo je to u ožujku 2018. godine nakon obuke u Divuljama.

NOVA AFERA Vepre s Dinare: Ministar je prešutio krivolov helikopterom

Isti obrazac

Vojnici iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sami su snimili lov na vepra, a upravo zahvaljujući toj snimci te iskazima vojnoj policiji i ostalim dokazima protiv njih je podignuta optužnica.

Slučaj krivolova na veprove i obavještavanje javnosti o istom ima vrlo sličan obrazac kao i slučaj prevoženja švercera oružjem u vojnom helikopteru.

Punih osam mjeseci Ministarstvo obrane javnosti nije iskomuniciralo da je zbog lova na vepra službenim helikopterom pokrenulo stegovne postupke protiv pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Divulja.

Oglasili su se tek nakon što je vijest u javnost plasirao Dnevnik.hr. Ovoga puta preduhitrila ih je zadarska policija pa je javnost o novom skandalu Hrvatske vojske saznala nakon dva mjeseca, četiri puta brže nego zadnji put. Eto, ide na bolje...
 

Možda vas zanima i ovo:
Message