News

Komentari 110

LaŽinić: Država mu neće prodati stan, a on ga nastavlja koristiti

LaŽinić: Država mu neće  prodati stan, a on ga nastavlja koristiti

Od Ministarstva branitelja saznajemo da Žinić, koji ima invaliditet od 30 posto, po zakonu uopće ne može ostvariti stradalnički popust na stan, iako je zatražio povoljan otkup

Birokracija je nekome majka, a nekome maćeha.

Posrnuli sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, kojeg smo razotkrili u seriji otkrića o nekretninskim aferama, očito njeguje majčinski odnos s državom i svim njenim administrativnim začkoljicama.

POGLEDAJTE VIDEO

Žinić tako uredno živi u državnoj kući iako na to nema pravo jer ima zatajeno suvlasništvo nad drugim imanjem, a usput bespravno, od 1994., koristi i državni stan u Zagrebu. Već sedam godina ga Ministarstvo branitelja neuspješno pokušava iseliti iz njega, čak je i Općinski sud presudio da mora izaći iz njega, ali je 2018. ta presuda na Županijskom sudu poništena. Zašto? Župan je tražio poništenje jer nikad nije dobio tužbu, iako je netko njega i njegove sinove potpisao na dostavnici.

Novo suđenje zaustavio je zahtjevom za otkup tog stana i tvrdnjom sudu da je sve dogovoreno, iako je u to vrijeme već naslijedio trećinu imanja u Marinbrodu, iako mu je supruga naslijedila kuću u Glini i iako je još uvijek živio i dalje živi besplatno u državnoj kući. Štoviše, zatražio je povoljan otkup i zbog tog zahtjeva sudski postupak iseljenja Žinića iz stana još uvijek stoji na mrtvoj točki.

Međutim, sad saznajemo od Ministarstva branitelja da Žinić, koji ima invaliditet od 30 posto, po zakonu uopće ne može ostvariti stradalnički popust! Citiraju nam ‘Uredbu o stambenom zbrinjavanju članova obitelji smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja te HRVI i dragovoljaca iz Domovinskog rata’ koja propisuje da: Stambena komisija može predložiti donošenje odluke o kupoprodaji takvog stana bez pripadajućeg popusta jednokratnom otplatom stana ako podnositelj zahtjeva dokaže da ima osigurana sredstva i da je u stanu boravio pet godina neprekidno te da je podmirivao sve obveze u svezi stana.

Žinić, kako smo već više puta naglasili, živi u državnoj kući u Glini, a za stan kojeg bespravno koristi dužan je 26.920 kuna najamnine državi. Također, ni on ni sin Dario u imovinskim karticama nemaju prijavljenu ni kunu štednje. Odakle mu onda sredstva? Iz Ministarstva dodaju kako je Stambena komisija zastala s odlučivanjem o takvim zahtjevima dok se ne izmijeni zakon i dok se ne utvrdi cijena prodaje takvih stanova. Dosad nijedan od 75 zahtjeva stradalnika nije ostvaren, ali iz Ministarstva napominju kako čak ni uz riješenu proceduru, ne mora značiti da bi Žinić ostvario pravo na kupnju stana.

Dakle, nema nijednog suvislog razloga da Žinić i dalje koristi stan. Ni da ga otkupi.

Ipak, koristi ga. Kao i kuću, a odluka o nastavku života u njoj, zbog izmjena zakona, leži na njemu! Pojednostavljeno, županija, kojoj je on na čelu, provjerit će župana i odlučiti smije li je koristiti. Osim toga, ministarstvo koje vodi Žinićev poznanik i stranački kolega Tomo Medved već odavno znaju za ovu priču. Ni oni nisu ništa napravili.

Žinić je, doduše, dao ostavku na mjesto šefa županijskog HDZ-a, ali i dalje ostaje na čelu županije, sve do izbora. Neće se dalje kandidirati, politički je mrtav, ali svejedno će odlučivati o obnovi i o milijunima proračunskih kuna. A kad mu istekne mandat, ima se pravo vratiti na radno mjesto s kojeg je došao, a to je, prema imovinskoj: Voditelj regionalnog ureda Petrinja u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Najčitaniji članci