Obavijesti

News

Komentari 38

Legalan pobačaj u Hrvatskoj ne želi raditi 195 ginekologa. Evo i kakvo je stanje po bolnicama

Legalan pobačaj u Hrvatskoj ne želi raditi 195 ginekologa. Evo  i kakvo je stanje po bolnicama

Od ukupno 395 bolničkih ginekologa u Hrvatskoj, zakonski reguliran i legalan zahvat prekida trudnoće na zahtjev žene do 10. tjedna u javnim bolnicama pristaje raditi 164 ginekologa

Od 29 javnih bolnica u Hrvatskoj koje s HZZO-om imaju ugovorenu uslugu prekida trudnoće na zahtjev, u njih šest ni jedan ginekolog to ne radi jer ima priziv savjesti, javlja Večernji list

Klinička bolnica Sveti Duh u Zagrebu, Opća županijska bolnica Vinkovci, OŽB Našice i OŽB Požega te opće bolnice u Virovitici i Novoj Gradiški ustanove su u kojima svi ginekolozi imaju priziv savjesti. U požeškoj se bolnici, uz ginekologe, na savjest pozvalo i svih petero anesteziologa. 

195 ginekologa poziva se na priziv savjesti 

Od ukupno 395 bolničkih ginekologa u Hrvatskoj, zakonski reguliran i legalan zahvat prekida trudnoće na zahtjev žene do 10. tjedna u javnim bolnicama pristaje raditi 164 ginekologa, a 195 ih to odbija, doznaje Večernji list

Hrvatice idu u Srbiju na pobačaj za 650 kuna: 'Netko i to mora raditi jer to je pravo žene...'
Hrvatice idu u Srbiju na pobačaj za 650 kuna: 'Netko i to mora raditi jer to je pravo žene...'

U KBC Osijek se na priziv savjest poziva šest od 58 anesteziologa, tri od 28 u KB Merkur, tri specijalista anesteziologije od 18 u OB Varaždin, jedan od petero u OŽB Pakrac. 

U bolnici u Slavonskom Brodu imaju 19 anesteziologa, od kojih dva imaju evidentiran priziv savjesti za pobačaje, deset ih nema prigovor savjesti, no za sedam djelatnika u bolnici trenutno nemaju podatke. 

Opća bolnica u Zadru ima 28 ginekologa, od čega ih četvero ima priziv savjesti, u Puli ih ima dvoje od 30, a u Dubrovniku njih osmero, zbog čega na tim zahvatima rade tri preostala anesteziologa. 

Kekin: 'Ne postoji slika koja bolje pokazuje koliko HDZ i desna oporba mare za žene'
Kekin: 'Ne postoji slika koja bolje pokazuje koliko HDZ i desna oporba mare za žene'

Ukupno je to 38 od 698 anesteziologa, prema podacima iz Digitalnog atlasa liječništva Hrvatske liječničke komore. 

Moraju angažirati liječnike iz druge ustanove 

Priziva savjesti nema, ili gotovo da nema, u bolnicama u Rijeci, Karlovcu, Ogulinu, Sisku, Koprivnici, Pakracu, Kninu, Vukovaru, Puli i Čakovcu. U Zadru od 13 ginekologa samo dva rade pobačaje, u Požegi jedan od četvero, u Bjelovaru jedan od osmero, u Zaboku tri od 10. 

Desna oporba: Zakon o pobačaju negira pravo na život
Desna oporba: Zakon o pobačaju negira pravo na život

U KBC Sestre milosrdnice pobačaj radi četiri od 21 zaposlenog ginekologa, u KBC Osijek šestero od 23, u KBC Split 7 od 34, a u KBC Zagreb šestero od 43. U zagrebačkome Merkuru, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Šibeniku i Čakovcu većina ginekologa radi sve zahvate.

Sve bolnice čiji se liječnici pozivaju na savjest za zahvate pobačaja angažirale su liječnike iz neke druge ustanove, kojima onda dodatno plaćaju ili imaju ugovore sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se zahvat obavlja.