News

Komentari 1

Lerotić: Javnost zaslužuje znati zašto je Marić dao ostavku...

Lerotić: Javnost zaslužuje znati zašto je Marić dao ostavku...

Navevši kako već imamo ime i prezime novog ministra, smatra da on, ne samo da dolazi u teško vrijeme, nego nema pravi uvid u stanje u Ministarstvu, ali i u drugim ministarstvima...

IDS-ov saborski zastupnik Marin Lerotić rekao je u srijedu da javnost zaslužuje znati zašto je ostavku dao potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u trenutcima kada se Hrvatska priprema za ozbiljne korake i izazove.

"U ovom trenutku ne znamo detalje odlaska, a mislim da bi naši građani trebali znati o čemu je riječ, upravo zbog toga što se radi ne samo o ministru koji je tu dužnost obavljao šest godina, nego se radi o potpredsjedniku Vlade", rekao je Lerotić uime Kluba IDS-a tijekom slobodnih govora u Hrvatskom saboru.

Navevši kako već imamo ime i prezime novog ministra, smatra da on, ne samo da dolazi u teško vrijeme, nego nema pravi uvid u stanje u Ministarstvu, ali i u drugim ministarstvima.

Ocijenio je i da će novom ministru trebati jedno dogledno razdoblje da dobije potpuni uvid u stanje, ali i djelovanje resora koji preuzima te drži kako je zato teško vjerovati da će njegov dolazak unijeti sigurnost i stabilnost, što je zabrinjavajuće u ovim izazovnim vremenima.

Lerotić je upozorio da se nalazimo u vrlo izazovnim vremenima - u jeku turističke sezone, ozbiljnoj globalnoj krizi, ulasku u eurozonu i Schengen, a pred vrlo neizvjesnom jeseni i zimom. Navodeći i kako je teško i nezahvalno reći ili predvidjeti što nas čeka u idućim mjesecima, smatra da "nam je već sada jasno da nas nažalost očekuju mjeseci inflacije, krize i recesije".

I Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) upozorila je da nas čeka "vruća jesen", a zima koja dolazi energetski bi mogla biti duga i hladna. "Ne zbog klime i klimatskih promjena, nego zbog rata u Ukrajini i svih njegovih posljedica", rekla je.

Također, upozorila je i da cijene "plina divljaju" a trgovci plinom su u strahu za opskrbu jer je Gazprom proteklih tjedana isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 smanjio za 60 posto zbog servisa i kašnjenja pumpi koje je Siemens poslao na remont u Kanadu, a Kanada ih blokirala zbog sankcija Rusiji.

Uz to, za 11. srpnja najavljeno je zatvaranje plinovoda radi održavanja, a dodatni problem stvaraju i štrajk naftnih radnika u Norveškoj te tehnički i drugi problemi s količinama LNG-a koje se mogu isporučiti iz SAD-a i Kanade.

"I u svemu tome ludilu, mi smo evo ostali i bez ministra financija. O novome ne znamo puno u ovom trenutku, osim da je očito provjereni stranački kadar", rekla Mrak Taritaš.

Upitala je i hoće li novi ministar biti u stanju nositi se s posljedicama energetske krize, rata u Ukrajini, epidemije covida, zajedno s vlastitim kolegama poput, na primjer, Vili Beroša koji svaka dva mjeseca treba novih pet milijardi kuna za pokrivanje dugova.

I Nino Raspudić (Klub Mosta) smatra da javnost treba znati zašto je u situaciji galopirajuće inflacije, pred uvođenje eura koji će ojačati inflaciju ministar Marić dao ostavku. Naveo je da je ministar Marić bio na glasu kao veliki komunikator, "umiljato janje", najsposobniji ministar, ali "kada se zagrebe ispod površine" - vidi se da to nije bilo tako podsjetivši na afere - dobivanje povlaštenog kredita Hrvatske poštanske banke, Agrokor, dodjela kredita HABOR-a tvrtki Josipa Stojanovića Jollyja i sl.

"Što će biti s njim? Kamo dalje rođače, kaže pjesma. Blindirani brodovi vozili te na četiri strane, zbilja si bio dosljedan", rekao je Raspudić parafrazirajući stihove grupe Azra.

Najčitaniji članci