Obavijesti

News

Komentari 49

Lesar o dvojezičnosti: Odbor šuti, šuti i Sabor. To nije dobro

Lesar o dvojezičnosti: Odbor šuti, šuti i Sabor. To nije dobro
10

Klubovi vladajuće koalicije, izuzev SDP-a i HSU, složili su se da Sabor što prije treba otvoriti raspravu o problematici dvojezičnih natpisa i referendumskoj inicijativi

VIDEO

Prije nego su krenuli na glasovanje oporba je tražila stanku. Klubovi vladajuće koalicije, izuzev SDP-a i HSU koji se o ovoj temi nisu izjasnili, složili su se da Sabor što prije treba otvoriti raspravu o problematici dvojezičnih natpisa, ali i referendumskoj inicijativi Stožera za obranu Vukovara za koju je prikupljeno 650.000 potpisa. Josip Salapić (HDSSB) upozorio je da Sabor ne smije ignorirati prikupljene potpise.

- Predlažemo da Sabor otvori ovu raspravu, da raspravimo problematiku dvojezičnih natpisa, da raspravimo problematiku zahtjeva za referendum i da taj zahtjev uputimo Ustavnom sudu da odluči o tome ima li elemenata za raspisivanje referenduma. Znamo i svjesni smo da ima puno većih problema i hvala Bogu što u Vukovaru nema više nemira i nereda kao što je bilo, ali vjerujte što duži rok teče to će biti tenzije veće - kazao je Salapić.

Ivan Šuker (HDZ) napomenuo je da se niti jedan problem neće riješiti guranjem pod tepih. Podsjetio je da su zastupnici izabrani da raspravljaju o svim temama. Napomenuo je da do svega ovoga ne bi došli da se poštivao članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji nudi rješenje za rješavanje problema.

- Hrvatska nažalost sve više i više tone u ideološke podjele, a ideološka podjela je nešto što nam najmanje treba u ovom trenutku kad nam treba bitka za gospodarski oporavak - kazao je.

"Odbor šuti, šuti i Sabor"

Dragutin Lesar (Laburisti) kazao je da je svojim ponašanjem Sabor opstruira pravo građana na neposrednu demokraciju. Podsjetio je da je predsjednik Sabora Leko zahtjev Stožera uputio nadležnom Odboru za Ustav o čemu on do danas nije raspravljao.

- Odbor šuti, šuti i Sabor. Mi ne smijemo šutjeti i ponašati se neodgovorno prema onima koji su stavili svoj potpis na taj zahtjev - kazao je.

Podsjetio je da je premjer Milanović ranije rekao da tog referenduma neće biti čime se stavio iznad Sabora i Ustavnog suda, ali i poručio kako on ne smije prejudicirati odluke navedenih tijela.

- Ako postoji sumnja u ustavnost pitanja ili pravovaljani broj potpisa ima dvije mogućnost. Da od tijela uprave zatraži provjeru broja prikupljenih potpisa i da se Ustavnom sudu obrati zahtjevom davanja mišljenja na ustavnost postavljenog pitanja i nema treće mogućnosti - rekao je.

Od Odbora za Ustav zatražio je da u roku od 8 dana sazove sjednicu i na dnevni red stavi prijedlog za raspisivanje referenduma, a Laburisti će predložiti da se to pitanje koje su građani postavili uputi na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu.

"Ignoriranje je veliki problem i može dovesti do bujanja nezadovoljstva"

Nezavisna Jadranka Kosor slaže se da trebamo iskoristiti mogućnosti pred Ustavnim sudom te da Sabor mora reagirati jer bi ignoriranje potpisa moglo dovesti do problema koji nam ne trebaju.

- Ako su ispunjeni uvjeti raspisati referendum, a ako uvjeti nisu ispunjeni onda se referendum neće održati. Ignoriranje je veliki problem i može dovesti do bujanja i eskalacije nezadovoljstva, a to bi prije svega se obilo o glavu vladajućoj koaliciji - kazala je Kosor.

I Jozo Radoš (HNS) iz vladajuće kvote slaže se da Sabor o ovoj temi treba raspravljati.

- Najgore što možemo učiniti je da ništa ne činimo, a mi činimo upravo to. Tu govorim o vladajućoj većini koja ne čini ništa, prolazi vrijeme i ništa ne može sutra biti bolje. Ta odluka o tome kakav će biti referendum i da li će ga biti i koje će biti njegove posljedice ona se u nekom času mora donijeti, tko god da ju bude donosio, a rasprava o prijedlogu klubova zastupnika koja u pravnom i formalnom smislu nije problematična se također mora održati. I jedno i drugo treba učiniti što je moguće prije - kazao je.

Poručio je da vladajuća većina mora odlučiti što će sa zahtjevom za referendum ili da o tome treba pitati Ustavni sud, jer odgađanje nije dobro. Predstavnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić podržao je saborsku raspravu o ovoj temi te pozvao zastupnike da rješavaju krucijalne probleme, a ne da prava nacionalniih manjina budu predmet političke borbe. Milorad Pupovac (SDSS) iako je za saborsku raspravu u ovoj temi, ali i jasno je poručio:

- Inicijativa koja dolazi u uniformama toliko godina nakon rata, koja dolazi sa govorom mržnje, porukama netolerancije trebaju čuti da takvo nešto ne može proći. Ne samo u europskoj Hrvatskoj nego u Hrvatskoj koja drži i do sebe, koja neće dozvoliti da bude žrtva militarizacije u političkom životu - rekao je.

Grbin nije želio razgovarati o zahtjevima

Predsjednik Sabora Josip Leko podsjetio je da je on u skladu sa Poslovnikom oba zahtjeva o kojima se govori sukladno poslovniku uputio u parlamentarnu proceduru, ali da ni jedno radno tijelo nije raspravilo ni jednu inicijativu.

- Jedno jeste donijelo zaključak da će o tome raspravljati kada donese odluku Sabor u plenarnom odlučivanju što je apsurd - kazao je.

Predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) o zahtjevima koje su poslali klubovi nije želio razgovarati.

Sabor je zaključio ovotjedni rad, a zastupnici će se u saborske klupe vratiti u srijedu. Očekuje se da bi o rebalansu proračuna, koji je uvršten na dnevni red, mogli raspravljati u četvrtak, a branit bi ga trebao ministar financija Slavko Linić. Iako je ranija praksa bila da rebalans u Saboru brani i premijer Milanović njega na Markovom trgu neće biti. I dok cijela zemlja je osuđena na stezanje remena, on je kao što je poznato, sa suprugom i suradnicima otišao na dvotjednu turneju po Australiji i Novom Zelandu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 49

VIDEO

Meteoalarmi oglašeni za cijelu Hrvatsku: Stiže grmljavinsko nevrijeme, moguća oštećenja!
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Meteoalarmi oglašeni za cijelu Hrvatsku: Stiže grmljavinsko nevrijeme, moguća oštećenja!

Umjereno, prijepodne i pretežno oblačno. Povremeno će padati kiša, a lokalno će biti i jače izraženih pljuskova s grmljavinom te obilne oborine. Moguće je i nevrijeme, stoji u prognozi DHMZ-a za petak..

Tablica otkriva: Svi su dali niže cijene od zagrebačke plinare, nije točno da će biti u gubicima!
PADA TOMAŠEVIĆEVA TEZA

Tablica otkriva: Svi su dali niže cijene od zagrebačke plinare, nije točno da će biti u gubicima!

Gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi da neće smijeniti upravu plinare koja je izgubila opskrbu Zagreba jer su ponudili cijenu ispod koje bi bili u gubicima. Svih 27 opskrbljivača u Hrvatskoj posluju s nižom cijenom...
Prognoza za produženi vikend: Pljuskovi i grmljavina, moguće i poplave. Najgore će biti u petak
UPALILI ŽUTI ALARM

Prognoza za produženi vikend: Pljuskovi i grmljavina, moguće i poplave. Najgore će biti u petak

Vikend prognoza neće usrećiti one koji su odlučili spojiti praznik u produženi vikend. I danas i Sutra gotovo cijela Hrvatska označena je žutim alarmom zbog moguće opasnog vremena