Tablica otkriva: Svi su dali niže cijene od zagrebačke plinare, nije točno da će biti u gubicima! | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 100

Tablica otkriva: Svi su dali niže cijene od zagrebačke plinare, nije točno da će biti u gubicima!

Tablica otkriva: Svi su dali niže cijene od zagrebačke plinare, nije točno da će biti u gubicima!

Gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi da neće smijeniti upravu plinare koja je izgubila opskrbu Zagreba jer su ponudili cijenu ispod koje bi bili u gubicima. Svih 27 opskrbljivača u Hrvatskoj posluju s nižom cijenom...

VIDEO

Regulator HERA je objavio detaljno obrazloženje zašto je Gradska plinara Zagreb Opskrba izgubila Zagreb. Međimurje plin je ponudilo nižu cijenu troška opskrbe, a to je ključni kriterij za odabir. HERA je objavila i tablicu s cijenama koje su ponudilo svih 27 pobjedničkih opskrbljivača u cijeloj Hrvatskoj. 

Ta tablica otkriva da je Međimurje-plin naplaćuje najviše u cijeloj Hrvatskoj svoj trošak opskrbe, ali unatoč tome su bili znatno konkurentniji od GPZO-a koji je nakon 162 godine izgubio Zagreb. Taj podatak potvrđuje teze iz sindikata da je uprava GPZO-a na čelu s Jeronimom Tomasom išla s višim cijenama jer su bili uvjereni da se nitko drugi neće javiti za Zagreb osim njih. A i ako se javi, da neće imati kapacitet za tako veliki posao. Također, tablica ruši i tezu gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je više puta ponovio da je GPZO ponudio cijenu koja bi bila na rubu isplativosti i da ona nikako nije mogla biti niža.

- Uprava ima moje povjerenje. GPZO je ponudio najmanju cijenu po kojoj ne bi bio u gubicima. Imali su 70 milijuna eura gubitaka od prošlih godina koje su nastale u vrijeme bivše uprave i nisu mogli ići u nove gubitke. Nismo išli da bi ostvarili neku veliku dobit, nego da se ne stvaraju gubici – poručio je Tomašević. Dan ranije je na sjednici Skupštine također rekao da je ponuda GPZO-a bila takva da je dobit nula.

Detaljni vodič: 10 ključnih stvari koje Zagrepčani trebaju znati nakon novog dobavljača plina
Detaljni vodič: 10 ključnih stvari koje Zagrepčani trebaju znati nakon novog dobavljača plina

Ako je cijena GPZO-a zaista takva da se ispod nje ne može poslovati, onda bi to značilo da je i Međimurje plin i još 26 opskrbljivača u Hrvatskoj dalo takve cijene da će sljedeće tri godine stvarati gubitke. To je naravno teško moguće i nema nikakvu poslovnu logiku. 
Cijene u tablici se odnose na trošak opskrbe po kilovatsatu u eurima. Puno je razumljivije ako se gleda cijena po megavatsatu( jedan megavatsat je tisuću kilovatsati). Međimurje plin je ponudilo 9,5 eura po megavatsatu, a GPZO 10,2 eura po megavatsatu iako GPZO sada radi s cijenom od 9,6 eura po megavatsatu i ostvario je dobit u 2023. godini. Prosječno zagrebačko kućanstvo godišnje troši 12,5 megavatsati plina.

Na prvom, poništenom natječaju je GPZO išao s cijenom od čak 10,9 eura po megavatsatu, a na snimci koju smo objavili direktor Jeronim Tomas tvrdi da je vlasnik htio da idu i s maksimalnim cijenama od 11 eura. Vlasnik je Zagrebački holding, odnosno Grad Zagreb. 

Ako gledamo tablicu HERA-e u eurima po megavatsatu, onda je Plinara istočne Slavonije ponudila 8,5 eura za područje Slavonskog Broda, Komunalije 8,4 eura za Čazmu, Dukom 7,5 eura za Dugo Selo, EON 8,9 eura za Koprivnicu, Energo 8 eura za Rijeku, itd...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 100

VIDEO

VIDEO Zloglasni Giljo ugostio Golubovića pa se potukao na rivi: 'Utoku san ostavia doma'
OKRŠAJ NA HVARU

VIDEO Zloglasni Giljo ugostio Golubovića pa se potukao na rivi: 'Utoku san ostavia doma'

Nakon kratkog naguravanja pred većim brojem turista na samom šetalištu, dvojac se potukao šakama. Sukob je navodno krenuo zbog svađe oko veza za brodove, a sve je smirivao Kristijan Golubović

Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava  za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...
RAT U DOMOVINSKOM POKRETU

Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...

Nacional je objavio izjave visokog izvora iz DP-a da je Penava često bio u restoranu kod osuđenog vlasnika. Penava: Znam tko je taj visoki izvor, on je htio da u tom restoranu dočekamo rezultate, ali sam to uspio spriječiti...
Preminulo troje pacijenata od zaraze legionelom na Rebru, kažu da su poduzeli sve mjere
DRAMA U ZAGREBU

Preminulo troje pacijenata od zaraze legionelom na Rebru, kažu da su poduzeli sve mjere

Pet pacijenata hospitaliziranih u bolnici Rebro KBC-a Zagreb zarazilo se legionelom. Troje ih je umrlo