Obavijesti

News

Komentari 82

Lider kosovskih Srba ubijen sa 6 metaka iz "duge devetke"

Lider kosovskih Srba ubijen sa 6 metaka iz "duge devetke"
1

Atentat na Ivanovića snažno su osudili i predsjednik Parlamentarne skupštine OSCE-a George Carelli te specijalni predstavnik za jugoistočnu Europu Roberto Batelli

VIDEO

Supruga Olivera Ivanovića, rekla je u utorak ispred sjedišta stranke u koju je lijes s tijelom dopremljen, da zna tko je ubio njezinog muža i da se neće sve dobro završiti. Tijelo ubijenog Olivera Ivanovića dopremljeno je u utorak oko 18.30 ispred prostorija stranke, gdje će ostati preko noći, a u srijedu bi, kako je najavljeno, trebalo biti sahranjeno na Novom groblju u Beogradu. I dalje dolaze ljudi i izražavaju sućut obitelji, pale svijeće i ostavljaju cvijeće.

Oliver Ivanović, vođa kosovskih Srba odnosno lider Građanske inicijative "Srbija, demokracija, pravda" ubijen je u pucnjavi u utorak oko 8.15 sati u Kosovskoj Mitrovici. Napadači još nisu pronađeni, kosovska policija ponudila je 10.000 eura svakome tko dostavi informaciju o napadačima na Ivanovića, a srpsko tužiteljstvo je pokrenulo  predistražni postupak.
Obdukcija je pokazala da je Ivanović ubijen sa šest metaka iz pištolja "duga devetka". 

- Postoji šest ulaznih rana i četiri izlazne, dva metka su se zadržala u tijelu. Ozljede su u predjelu gornjeg dijela grudnog koša - rekao je Tanjugu direktor Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović. Obdukcija je trajala oko četiri sata.
Hici su ozlijedili vitalne organe Ivanovića, gornju aortu, šuplju venu i jetru, uslijed čega je trenutno iskrvario, piše Blic. 

Međunarodni dužnosnici osudili ubojstvo Ivanovića i pozvali na mir

Šef Misije EU-a u Beogradu Sem Fabrizi snažno je osudio ubojstvo Ivanovića i pozvao sve strane da budu mirne i suzdržane. "EU poziva nadležne vlasti na Kosovu da ne oklijevaju i da ulože sve potrebne napore kako bi počinitelji bili privedeni pravdi", rekao je Fabrizi u Beogradu, na predstavljanju bugarskog predsjedavanja EU. Prvi čovjek Misije OESS na Kosovu Jan Braathu "šokiran je i vrlo žalostan" zbog atentata, ocijenivši da je Ivanović bio cijenjen sugovornik svima na Kosovu. "Pokazao je neumoljiv angažman u korist svoje zajednice...Istraga ubojstva bit će ozbiljan test za vladu u Prištini", rekao je.

Vođa kosovskih Srba ubijen u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Vođa kosovskih Srba ubijen u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici

Atentat na Ivanovića snažno su osudili i predsjednik Parlamentarne skupštine OSCE-a George Carelli te specijalni predstavnik za jugoistočnu Europu Roberto Batelli. 
Izvjestitelj Europskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes nazvao je atentat šokantnim, poručivši da poslije ubojstva Olivera Ivanovića treba reagirati "trezveno i razumno i dijalogom s obje strane pokušati smanjiti bilo kakve napetosti". 
Policijsko-pravna misija na Kosovu (EULEX) pozvala je kosovske institucije "da poduzmu sve napore" kako bi se počinitelji zločina čim prije izveli pred lice pravde. 
Glasnogovornica EULEX-a Dragana Solomon priopćila je da će misija EU-a "pružiti svu potrebnu podršku vlastima u okviru svog mandata". 
"Apeliramo na zajednicu da surađuje s vlastima i da održi mir i odgovornost u ovim teškim trenucima", poručila je glasnogovornica EULEX-a. 
Podršku u istrazi lokalnim vlastima obećala je i Misija UN-a (UNMIK), čiji je šef Zahir Tahnin poručio kako "vjeruje da će istražne vlasti raditi brzo i efikasno".

Na Kosovu je opsadno stanje, a Vučić bjesni: 'Bijednici jedni!'
Na Kosovu je opsadno stanje, a Vučić bjesni: 'Bijednici jedni!'

Uvjerava domaću i međunarodnu javnost  "da su sve međunarodne agencije na terenu spremne podržati vlasti kako bi pomogle u hvatanju odgovornih za ovaj zločin". 
Prema poznatim informacijama, na Ivanovića je pucano oko 8.15 sati ispred prostorija njegove stranke, a u lokalnu bolnicu dovezen je bez znakova života i unatoč naporima liječnika da ga reanimiraju podlegao je ozljedama.

Radi se o umjerenom političaru koji uživao ugled u međunarodnoj zajednici. Kada je 1999. formirano Srpsko nacionalno vijeće postao je predsjednik njegova Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo. Postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju nakon što su vlade nekadašnje SRJ i Srbije formirale Koordinacijski centar za Kosovo. Od 2008. bio je državni tajnik u Ministarstvu za Kosovo. Oliver Ivanović je prije tri godine uhićen i više od dvije godine proveo je u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina. Pušten je da se brani sa slobode u travnju prošle godine, a u srpnju mu je zapaljen automobil  u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Bio je oženjen i otac tri sina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...