Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
48 komentara

'LSD je lijek za dušu. On može pomoći, ali u krivim rukama...'

Dr. Albert Hofmann je na današnji dan prije 75 godina slučajno otkrio halucinogeni učinak LSD-a. Bio je ogorčen što se ta droga godinama kasnije našla u rukama mladih hipija...

Foto: Imdb/wikipedia
48 komentara

Švicarski kemičar Albert Hofmann LSD je smatrao "lijekom za dušu" i protivio se nastaloj zabrani koja je drogu "gurnula" u podzemlje. 

- Uspješno je korišten 10 godina u psihoanalizi te je 'oteta' od pokreta mladih 1960-ih godina. Otad je nepošteno osuđivana od ustanova protiv kojih je pokret pokrenut. Na neki način LSD se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme. I da, on je opasan u krivim rukama - tvrdio je Hoffman koji je preminuo prije 10 godina u 102. godini od srčanog udara.

'Utonuo sam u čudno i opijeno stanje'

On je na današnji dan 1943. u laboratoriju Sandoz u Baselu slučajno otkrio psihodelični utjecaj LSD-a, polusintetske droge iz porodice triptamina  nakon što mu se vrlo mala količina upila kroz kožu prstiju.


- Prošli petak bio sam prisiljen prekinuti svoj posao u laboratoriju usred popodneva i otići kući, nakon što sam osjetio izuzetan nemir u kombinaciji s blagom vrtoglavicom. Kad sam došao kod kuće, legao sam i utonuo u čudno i opijeno stanje karakterizirano iznimno stimuliranom maštom. U poluusnulom stanju sa zatvorenim očima opazio sam neprekinuti tok fantastičnih slika, izvanrednih oblika s intenzivnom i kaleidoskopskom igrom boja. Nakon dva sata sve je izblijedjelo – tim riječima zabilježio je svoje stanje Hoffman nakon što je uzeo LSD (lisergičnu dietilamidnu kiselinu).

Tri dana kasnije, 19. travnja, Albert je ovaj put ciljano testirao na sebi količinu od 250 mikrograma i iskusio vrlo snažan utjecaj LSD-a. Taj dan je poznat kao dan s biciklom, zbog toga što se Hofmann nakon testiranja zaputio kući na biciklu i tada počeo osjećati čudne efekte LSD-a. Uslijedila su daljnja testiranja u kojem su sudjelovali Hofmann i njegovi kolege, a već 3 dana kasnije, 22. travnja, nastali su prvi pisani dokumenti.

Uskoro je postao direktor odjela za prirodne produkte u Sandozu. Nastavio je istraživati halucinogene tvari pronađenih u gljivama iz Meksika i druge biljke koje su koristili Aborigini. To je dovelo do sinteze psilocibina, glavnog sastojka magičnih gljiva.

Lijek za razne mentalne bolesti

Hoffman, koji je diplomirao kemiju na sveučilištu u Zürichu gdje je i doktorirao, prvi je sintetizirao LSD još 1938. godine dok je istraživao derivate lizergične kiseline. Pet je godina ovaj projekt bio zaboravljen, sve dok ga na današnji dan, 16. travnja, nije odlučio preispitati.
Tvrtka Sandoz je mnogo godina njegov pronalazak, koji je nazivala Delysid, besplatno dijelila znanstvenicima širom svijeta. Smatralo se kako halucinogena svojstva droge i izvrtanje percepcije na najbolji mogući način simuliraju simptome shizofrenije te da bi eksperimentiranjem s LSD-om znanstvenici bili u stanju brže pronaći lijek za tu i druge teške duševne bolesti.
Mnogi psihijatri i liječnici počeli su upotrebljavati Hofmannov izum za liječenja različitih oblika mentalnih bolesti i to od blagih neuroza i psihoza do depresija.

Supstanca koja mijenja svijest

Rasprostranjena upotreba LSD-a, poznatog još kao trip, droge koja je širila um, nije počela sve do 60-ih godina prošlog stoljeća, kada psiholog Timothy Leary sa svojim suradnikom započinje kampanju za istraživanje i upotrebu psihodeličnih droga. Naime, mnogi su psiholozi, psihijatri i medicinsko osoblje općenito, zagovarali terapeutsku upotrebu te duhovne kvalitete koje se ostvaruju uzimanjem LSD-a.

Uskoro se broj povremenih korisnika povećao te se razvio u subkulturu koja je veličala mističnu i vjersku simboliku, često izazvanu snažnim učincima ove droge. LSD je postao droga hipijevskog pokreta i 'djece cvijeća'.

Foto: wikimedia

Upravo zbog Hoffmanovog izuma nastala je i poslovica “ako se sjećaš tog vremena - nisi ga proživio!”. Popularizaciji tada još uvijek legalnog LSD-ja doprinijele su i tadašnje brojne rock zvijezde. 

Dr.Timothy Leary isto je na kraju zaključio: "nije za sve".

'Može vam pomoći da progledate'

Američka vlada je 1966. godine zabranila LSD, napominjući da se radi o drogi, a Hofmann je tvrdio da LSD ne izaziva ovisnost. Ipak, istaknuo je da se radi o lijeku koji je opasan u krivim rukama, a 1979. napisao je i knjigu pod naslovom "LSD - moje problematično dijete".

- LSD vam može pomoći da progledate ali ima i drugih načina kao što su meditacija, glazba, ples -  kazao je jednom prilikom.

Hofmann je u više intervjua jasno rekao da mu cilj nikada nije bilo stvoriti drogu a pred svoj 100. rođendan je istaknuo kako silno želi da njegov LSD ponovno legaliziraju jer, po njegovom mišljenju, on ublažava bolove, posebice bolesnicima kojima morfij više ne djeluje. 


 

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message