Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
153 komentara

Luka je srušio prve agresorske avione pa je junački poginuo...

Prije točno 28 godina Luka Andrijanić iz Velike Brusnice kraj Bosanskog Broda, srušio je prve zrakoplove JNA u Domovinskom ratu. Dogodilo se to na samom početku bitke za Vukovar

Foto: Screenshot/24sata
153 komentara

Uvod u napad na Vukovar zbio se 24. kolovoza, a ostat će zauvijek zapamćen po Luki Andrijaniću koji je tog dana oborio dva zrakoplova JNA.

Zapovjednik 4. bojne Treće Gardijske brigade Ivica Arbanas izdao je zapovijed a Luka je pucao. 

'Luka, opali!' viknuo je Arbanas mladom Luki. Pažnjom sokola, kroz optiku topa gledao je kretanje dva JNA-ova aviona. Opalio je i oba su pala. Luka se nasmiješio. Suborci su skakali od sreće i tapšali ga po leđima. Dva dana nakon toga, Andrijanić je srušio još dva neprijateljska aviona. 

Foto: Facebook/Blago Zadro

Pobjegao iz JNA gdje je bio protuavionac, najbolji u klasi

Uz hrabrog i odvažnog mladića Luku Andrijanića sve do njegove pogibije 20. rujna bio je vukovarski branitelj Josip Jakobović. On nam je svojedobno u razgovoru ispričao kako je neustrašiv bio Luka, mladić koji je srušio je prve neprijateljske zrakoplove u Domovinskom ratu.

18-GODIŠNJI HEROJ OSIJEKA 'Za majku dijete ne može nikad umrijeti, uvijek je pored mene'

- Luka je bio odličan dečko. Stvarno sjajan. Par mjeseci ranije pobjegao je iz JNA gdje je bio protuavionac, najbolji u klasi. Došao je k nama iz mjesta nedaleko Bosanskog
Broda gdje je živio sa roditeljima. Mami nije ni rekao da ide braniti Vukovar, zemlju u kojoj nije niti rođen a koju je osjećao svojom. Rekao joj je da ide raditi sezonske poslove. U lipnju se prijavio u 3. Gardijsku brigadu i pridružio se skupini branitelja Borova naselja. Dobio je protuavionski top, mene kao topografa i još dvojicu suboraca Antuna Bekčevića i Zvonka Hincaka. On nam je bio zapovjednik. Tog 24. kolovoza  Arbanas nas šalje na lokaciju prema silosu Đergaj jer se tu očekivao napad neprijateljskih aviona. U silosu je tada bilo oko 25 pripadnika naše postrojbe - prisjeća se  Jakobović prvih dana okupacije Vukovara.

luka.jpg | Autor: Franjo Lepan/24sata Foto: Franjo Lepan/24sata Lukini roditelji, majka Jela i otac pejo, sa fotografijom svog sina

U 14 sati avioni su napali Osijek, a Vukovar u popodnevnim satima nadlijeću četiri JNA aviona "Super Galeb", prave formaciju za napad i počinju mitraljirati Vukovar. U tom trenutku Luka puca u dva. 
- Jedan je odmah počeo ponirati prema Marincima, a drugi se zadimio i u niskom letu odletio prema Srbiji. Nakon nekoliko minuta došli su MIG-ovi u visokom letu, izbjegavajući naš top i potom helikopter Crvenog križa koji je došao po pilota. Dva dana kasnije,26.8., u jutarnjim satima, poslani smo na poziciju kod Vodotornja gdje su nas napala također dva JNA aviona. Pucali su po nama, ali je Luka uzvratio i oborio MIG 21 i jednog G4. Čak smo pucali i po jednom brodu koji je došao Dunavom pucati na grad, a nakon toga otišli smo u pomoć Blagi Zadri na Trpinjsku cestu - priča Jakobović.

Poginuo postavljajući mine

Luka je nastradao tijekom postavljanja mina na cestu kojom se očekivao dolazak tenkova. To su trebali raditi mineri, ali nisu se pojavljivali. Samo su donijeli mine i rekli da će doći kada budu imali vremena. Luka nije imao mira i rekao je da ih ide sam postaviti jer je vidio u JNA kako se to radi. Tijekom postavljanja mine, počinje minobacački napad. Silina udara Luku je iznenadila i samo jedan trzaj rukom, mala neopreznost prema mini koju je postavljao koštala ga je života. 

Foto: Franjo Lepan/24sata

Poginuo je tri dana prije svog 20-tog rođendana. Luka danas počiva na slavonskobrodskom groblju.

Tema: Domovinski rat

Možda vas zanima i ovo:
Message