Obavijesti

News

Komentari 4

Luka Mišetić: Optužnica je nategnuta teorija zavjere

Luka Mišetić: Optužnica je nategnuta teorija zavjere
6

U nastavku suđenja uvodnu riječ nakon Grega Kehoea ima odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić, koji će detaljnije govoriti o operaciji 'Oluja'

VIDEO

Mišetić je na početku naglasio kako je optužnica protiv generala nejasna te da predstavlja nategnutu teoriju zavjere. Nastavio je kako je operacija "Oluja" započeta s najboljim namjerama s ciljem da se završi režim terora u Hrvatskoj i BiH. Operacija je, dodaje, imala u planu minimalizirati žrtve i zadržati srpsko stanovništvo. Negirao je teze tužiteljstva o planiranju zločinačkog pothvata za vrijeme brijunskog sastanka, naglašavajući da je Hrvatska vlada planirala rušenje nametnug srp. režima na okupiranom teritoriju.

'NEMA DOKAZA DA JE VLADA SRBIMA PRIJETILA GENOCIDOM'
Mišetić je iznio i teze optužbe protiv osuđenog Milana Martića da je srpska strana provodila jaku medijsku kampanju koja je imala za cilj Srbe u Hrvatskoj prikazati kao viktimizirane od strane Hrvata, a što je usadilo strah i alijenaciju Srba u Hrvatskoj.
- Srbi u Hrvatskoj su natjerani da povjeruju da se mogu osjećati homogeno samo u srpskoj državi - kazao je i tome dodao još jednu tezu optužbe protiv Martića, a to je da nema dokaza da je Hrvatska vlada zaista prijetila Srbima genocidom.
Dodao je tome i uvjete koje je prije operacije postavio Hrvatskoj SAD, a to je minimalizirati žrtve, sačuvati živote pripadnika snaga UN-a te akciju provesti brzo i čisto.


CILJEVI NAPADA BILI SU VOJNI
Mišetić je nastavio kako je operacija Oluja izvedena u skladu s američkom vojnom doktrinom, a da su ciljevi napada bili vojni.
- Šteta prouzrokovana na civilnim objektima koncentrirana je na one objekte koji su se nalazili u blizini vojnih ciljeva - kazao je Mišetić te podsjetio Sudsko vijeće na činjenicu da je Tužiteljstvo odustalo od svog svjedoka, inače vođe vojnih promatrača UN-a u sektoru Jug, jer je svjedok rekao optužbi da ne zna o čemu govori. Tužiteljstvo je njega zamijenilo dvama svjedocima, inače njegovim podređenima, naglašava Mišetić. Branitelj je dodao kako su određeni izvještaji od strane UN-a o ratnom razaranju preuveličani te da mu je to potvrdio i sam zapovjednik. Kao svjedoka obrana će dovesti nekadašnjeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbrighta, koji je u Knin išao 10. kolovoza kako bi utvrdio stanje u kojem se grad nalazi.

'KNIN JE PREDAN NA UPRAVLJANJE CIVILNIM VLASTIMA'
Obrana Gotovine prikazala je i izjavu tajnika svojevremenog tajnika u Vladi RSK Save Štrbca, iz Udruge Veritas, koji je 7. kolovoza 1995.za televiziju kazao kako su se povukli "da se sačuva naša biološka masa".
Štrpca odvjetnik opisuje kao ključnog čovjeka Martićevog zločinačkog djelovanja vjernog ideologiji etnički čiste Srbije.
Mišetić nadalje govori kako je točno da su Hrvati u trijumfalnom zanosu nakon ulaska u Knin pljačkali. No, 6. kolovoza, kada Gotovina dolazi iz Bosne u Hrvatsku, u Knin, stvari se mijenjaju. Ključno za promjenu bio je sastanak Gotovine sa zapovjednicima HV-a tijekom kojeg Gotovina poziva zapovjednike na odgovornost, a njihovo ponašenje od ulaska u oslobođeni Knin naziva barbarskim. Isti dan, po dolasku Gotovine, nastavlja Mišetić, upravljanje gradom predano je civilnim vlastima.
- Oslobođeni teritorij iznosio je oko 10.000 kilometra kvadratnih gotovo kao i Kosovo. U šest mjeseci otkako su UN i NATO 1999. preuzeli vlast na Kosovu je ubijeno oko 1000 Srba i srušeno oko 10.000 kuća - kazao je Mišetić dodavši kako su hrvatske vlasti radile sve što su mogle kako bi zaustavile i procesuirale zločine.U četvrtak bi tužitelji trebali izvesti svoga prvog svjedoka koji se vodi pod brojem 136 i koji će svjedočiti uz mjere zaštite.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.