News

Komentari 1

Macron o gradnji nuklearnih reaktora: Želimo manje ovisiti o drugim zemljama za energiju

Macron o gradnji nuklearnih reaktora: Želimo manje ovisiti o drugim zemljama za energiju

Novi nuklearni reaktori "jamčit će energetsku neovisnost Francuske, jamčit će opskrbu naše zemlje strujom i ostvarivanje naših ciljeva, posebno ugljične neutralnosti do 2050. godine, kaže Emmanuel Macron

Francuska će graditi nove nuklearne reaktore kako bi manje ovisila o drugim zemljama u opskrbi energijom, ispunila ciljeve o ublažavanju globalnog zatopljenja i kontrolirala cijene, najavio je predsjednik Emmanuel Macron.

"Prvi puta u nekoliko desetljeća ponovo ćemo u Francuskoj početi graditi nuklearne reaktore i nastavit ćemo razvijati obnovljive izvore energije", rekao je francuski predsjednik u utorak u televizijskoj poruci naciji.

Odluka je nužna kako bi cijene energije bile "razumne", izjavio je Macron, aludirajući na nagli skok cijena struje i plina u proteklim mjesecima.

Novi nuklearni reaktori "jamčit će energetsku neovisnost Francuske, jamčit će opskrbu naše zemlje strujom i ostvarivanje naših ciljeva, posebno ugljične neutralnosti do 2050. godine", objasnio je Macron, ne navodeći pojedinosti.

Vlada je dosada tvrdila da neće pokretati nove projekte gradnje EPR reaktora treće generacije prije završetka višekratno odgađane nuklearke u Flamanvilleu koja kasni već deset godina i uvelike je prekoračila planirane troškove.

Macron je na početku predsjedničkog mandata obećao da će do 2035. smanjiti smanjiti udio nuklearne energije u energetskoj mješavini sa 75 na 50 posto, podsjeća Reuters.

Očekuje se da će vlada najaviti gradnju do šest novih EPR reaktora u sljedećim tjednima, napominje Reuters.

Francuska se tako odlučila za drugačiji put od onog koji je zacrtala Njemačka nakon nuklearne katastrofe u japanskoj Fukushimi 2011. godine, ubrzavši gašenje nuklearnih elektrana, primjećuje agencija.

Ekološka udruga Greenpeace oštro je kritizirala najavu o gradnji novih nuklearnih reaktora u Francuskoj, ustvrdivši da pokazuje "gubitak veze sa stvarnošću" s obzirom na probleme s projektom u Flamanvilleu.

Najčitaniji članci