News

Komentari 0

Macron sljedeći tjedan ide s Putinom na razgovor, a nakon toga sa ukrajinskim čelnikom

Macron sljedeći tjedan ide s Putinom na razgovor, a nakon toga sa ukrajinskim čelnikom

Macron je rekao da je prioritet pronalaženje dogovora u svrhu smirivanju napetosti oko Ukrajine, iako su Sjedinjene Države rekle da će poslati 3000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumunjsku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastat će se 7. veljače u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i 8. veljače s ukrajinskim Volodimirom Zelenskijem kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini, dok zapadni svjetski čelnici pokušavaju izbjeći veliki sukob s Rusijom oko Ukrajine.

Macronov ured je dodao da će se sastati s ukrajinskim čelnikom u Kijevu dan nakon sastanka s Putinom.

Macron je rekao da je prioritet pronalaženje dogovora u svrhu smirivanju napetosti oko Ukrajine, iako su Sjedinjene Države rekle da će poslati 3000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumunjsku jer je Rusija nagomilala više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine.

Macron je u četvrtak imao odvojene telefonske razgovore s ruskim i ukrajinskim čelnicima kako bi pokušao postići napredak u vezi sa statusom regije Donbas u sklopu napora za smirivanje napetosti, rekao je Macronov ured u priopćenju u četvrtak.

U toj izjavi također se navodi da je Macron ruskom Vladimiru Putinu i ukrajinskom Volodimiru Zelenskiju naglasio važnost razgovora o uvjetima za postizanje strateške ravnoteže u Europi koja bi omogućila smanjenje napetosti na terenu i jamčila sigurnost na kontinentu.

Sjedinjene Države su također u četvrtak rekle da je Rusija formulirala nekoliko opcija kao izgovor za invaziju na Ukrajinu, uključujući potencijalnu upotrebu propagandnog videa koji prikazuje montirani napad, dok je Kremlj osudio raspoređivanje američkih snaga u regiji.

Najčitaniji članci