Obavijesti

News

Komentari 45

Majčina najveća sreća: Moja heroina Rita se opet smije...

Majčina najveća sreća: Moja heroina Rita se opet smije...
3

Rita (4) iz Siska nakon presađivanja srca sve je bolje, gušta u bolničkoj hrani i uskoro ide na odjel. Ova vesela i razigrana djevojčica neprestano se smije iako i dalje leži na Odjelu intenzivne njege KBC-a Zagreb...

VIDEO

Mama, najviše od svega želim ići kući. Moja najveća i jedina želja je da budem doma, s bracom i sekom, rekla je iskreno četverogodišnja Rita (4) iz Siska mami Dini Knežević (34). Ova vesela i razigrana djevojčica neprestano se smije iako i dalje leži na Odjelu intenzivne njege KBC-a Zagreb, na Rebru, gdje je prije desetak dana bila na dvjema teškim i zahtjevnim operacijama. Najprije joj je ugrađeno umjetno, mehaničko srce, a onda je samo nekoliko sati poslije operacije stigla vijest da joj kompatibilno srce stiže iz Beča, pa su je liječnici podvrgnuli i hitnoj transplantaciji organa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

- Svakim danom je sve bolje. Oporavlja se, hvala Bogu. Idemo dan po dan, no ona već sad pokazuje kako je prava lavica, moja mala heroina – govori Ritina mama Dina dodajući kako je pred njezinom obitelji velika borba, iz koje će, sigurna je, izaći kao pobjednici.

- Liječnici su najavili da bi Ritu ovog tjedna mogli premjestiti na odjel. Kad će je pustiti kući, još je rano govoriti, no jedno je sigurno: moramo naučiti kako se kod kuće adekvatno brinuti za nju. Sretan kraj čeka nas, nadamo se, tek za godinu dana. A briga će biti tu cijeli život - dodaje Dina.

Napominje kako je Rita u bolnici jako vesela, igra se, jede sve ono što prije nije smjela i u tome doslovno gušta.
Ritina obitelj i dalje je u potrazi za trosobnim stanom u zapadnom dijelu Zagreba, konkretno - u Vrbanima, Španskom, Malešnici, na Jarunu, u Prečkom ili Rudešu, u kojem bi Rita imala svoju sobu budući da će morati boraviti u posebnim uvjetima.

Mala Rita je nakon šesti i pol mjeseci čekanja i borbe dočekala novo srce. Bolovala je od urođenog oštećenja srčanog mišića i ni jedna druga mogućnost liječenja nije dolazila u obzir. Prije prve operacije bila je u induciranoj komi, a onda su joj ugradili mehaničko srce kako bi mogla uopće živjeti dok ne dočeka pravo. Operacija je trajala devet sati. Podnijela ju je herojski. “Pumpa” je stavljena samo na lijevu stranu, a na drugu ju nije bilo moguće postaviti. Umjetno srce bilo je samo kratkotrajno rješenje. A onda, samo nekoliko sati kasnije, Državni centar zaštite i spašavanja primio je u 3.53 sata od transplantacijske koordinatorice Ministarstva zdravstva zahtjev za prijevoz tima za transplantaciju na relaciji Zagreb - Beč - Zagreb. Vladin avion poletio je oko 7.30 sati. U Zagrebu je bio oko 14 sati. Liječnici su ubrzo nakon operacije potvrdili da se djevojčica dobro oporavlja.

Prvi put u Hrvatskoj dijete je dobilo umjetno srce

Ritin komplicirani zahvat izvela je ekipa dječjih kardiokirurga na čelu s prof. dr. Darkom Anićem. Prvi put u Hrvatskoj neko dijete stavljeno je na tzv. umjetno srce, koje zamjenjuje rad srca i omogućava pacijentu da dočeka transplantaciju. Prvih mjesec dana nakon transplantacije je, tvrde liječnici, najkritičnije razdoblje budući da se uvodi imunosupresivna terapija protiv odbacivanja organa. Riti još trebaju lijekovi za rad srca. Pročelnik Zavoda za kardiologiju Klinike za pedijatriju Danijel Dilber istaknuo je da na presađivanje srca u djece otpada desetak posto transplantacija. Od 2011. u KBC-u Zagreb, jedinoj ustanovi u Hrvatskoj u kojoj se to radi, obavljeno je devet transplantacija srca kod djece, a trenutačno na nju čeka još jedna djevojčica slične dobi kao Rita.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21