Obavijesti

News

Komentari 11

Majkama njegovateljicama neće ukidati status na porodiljnom

Ministarstvo ističe da se, kako se radi o obveznom rodiljnom dopustu, za to vrijeme ne isplaćuje naknada za njegovatelja nego se isplaćuje naknada za rodiljni dopust

VIDEO

Dan nakon što je 24sata ukazao na golemi apsurd ukidanja statusa njegovatelja majkama teško bolesne djece nakon što rode drugo dijete, ministrica Nada Murganić odlučila je ispraviti ovaj veliki propust te će se po novom status stavljati u mirovanje, umjesto ukidati.

Tako piše u priopćenju koje je dobila zagrebačka Udruga Sjena. 

Mame njegovateljice ostaju bez statusa - ako rode drugo dijete
Mame njegovateljice ostaju bez statusa - ako rode drugo dijete

Zaposlena trudnica, odnosno majka, pravo na obvezni rodiljni dopust koristi u neprekidnom trajanju od 98 dana, od kojih 28 dana prije očekivanog poroda te 70 dana nakon rođenja djeteta.Kako se radi o obveznom rodiljnom dopustu, za to vrijeme se ne isplaćuje naknada za njegovatelja, nego se isplaćuje naknada za rodiljni dopust. Kako bi se ujednačila praksa rada centara za socijalnu skrb, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku će dostaviti svim centrima uputu o postupanju na način da za vrijeme korištenja prava na rodiljnu potporu, prava i obveze roditelja njegovatelja kao zaposlenog roditelja miruju, stoji u priopćenju Ministarstva.

Predsjednica Udruge Sjena, Sabina Lončar, kaže kako joj je iznimno drago što je Ministarstvo tako brzo prepoznalo pogrešku i ispravilo je.

- Nadam se da se takve situacije više neće događati. I nadam se da će se ubuduće zakoni, a posebno Zakon o socijalnoj skrbi, tumačiti na način da obitelji ostvare prava, a ne da im se prava ukidaju. Samo tumačenje zakona u pozitivnom smislu uveliko bi olakšalo život našim obiteljima - kaže Sabina Lončar.

U 24sata smo objavili kako majke njegovateljice ostaju bez statusa ako rode drugo dijete jer tada po zakonu moraju na obavezni rodiljni dopust, a ispada da njihovo bolesno dijete za državu prestaje postojati. Prije isteka rodiljnog ponovno moraju podnositi zahtjev za status njegovatelja te ponovno prolaziti kroz  višemjesečne procedure odobravanja statusa koji su imale. Zbog svega su mnoge majke od države tajile da su rodile drugo dijete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa