News

Komentari 0

Majstori od alata i zanata: Našu televiziju prate i u Africi

Majstori od alata i zanata: Našu televiziju prate i u Africi

Učenici zagrebačke obrtničke škole prije godinu i pol dana osnovali su Majstori TV, koja je postigla i međunarodni uspjeh. Televiziju učenika obrtničke škole možete pratiti na internetskim stranicama majstori.hr

Pokrenuli smo televiziju jer želimo promovirati školu i zanimanja za koja se školujemo. Ispričali su nam to nastavnici i učenici drugih razreda Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu. Učenici koji se školuju za dimnjačare, staklare i pismoslikare televiziju su nazvali Majstori TV. Televizija je pokrenuta prije nešto više od godinu dana pod vodstvom i mentorstvom profesorice hrvatskog jezika Silvije Vladić Vrban.

- Pri pokretanju nam je cilj bio promovirati i popularizirati deficitarna zanimanja. Bavimo se svim temama vezanim za obrazovanje i škole, a nastojimo promovirati i vlastitu školu - objasnila nam je Vladić Vrban.

U novinarski rad na Majstori TV aktivno je uključeno petnaestak učenika. Sve snimljene materijale objavljuju na službenoj internetskoj stranici majstori.hr. U godinu dana emitiranja Majstori TV-a proizveli su četrdesetak radova, odnosno sedam sati programa.

- Ponekad idemo na teren, kamo nas profesorica vozi. Nekad snimamo priloge i javljamo se uživo s mjesta događaja. Sve ovisi o tome kakav je dan i kakvu temu radimo - objasnio nam je Luka Brkić (16), svojevrsni glavni urednik Majstori TV-a.

Nikolina Šimić (15), Anita Beganović (16), Lucija Škreblin (16), Marija Matoš (16) i ostale djevojke uključene u medijski projekt najčešće izvještavaju i ispituju sugovornike. Robert Hrgetić (16) i Leonardo Vitković (16) su snimatelji.

- Ove godine ćemo kroz projekte nastojati kupiti jače računalo za montažu kako bismo mogli montirati materijale unutar televizijskog studija. Za montažu nam treba jako računalo, a školski kompjutori su jednostavno preslabi - rekla je Vladić Vrban, istaknuvši da im je škola kupila velike i male kamere te ustupila prostor. Većinu opreme darovao im je Silvijin kolega Ivica Martić. Najvredniji dio opreme je kamera. Nastava je, navode, ipak prioritet i zbog toga ne mogu svakodnevno ići na teren. Prvo javljanje uživo Majstori TV imali su iz Obrtničke škole u Karlovcu. Emitirali su božićnu priredbu u školi. Nedavno su snimali dodjelu stipendija Grada Zagreba i prenosili 70. obljetnicu postojanja Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Svi su složni da im je to bio jedan od najdražih terena zbog inovativne i zanimljive predstave koju su tamošnji učenici priredili. Na stranici majstori.hr učenici mogu vidjeti iz kojih zemalja ih ljudi prate. Jednom prilikom Majstori TV gledali su čak u Mozambiku     

Najčitaniji članci