Obavijesti

News

Komentari 0

Malenica: Odbiti pomilovanje Perkovića i Zdravka Mustača

Malenica: Odbiti pomilovanje Perkovića i Zdravka Mustača

Ministar pravosuđa Ivan Malenica Malenica predlaže Uredu predsjednika RH da odbije pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših šefova jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe, piše Večernji

VIDEO

Oni su, podsjetimo, osuđeni zbog ubojstva hrvatskog emigranta u Njemačkoj.

Uz 11 različitih podataka, ocjena i procjena osuđenika njihovi dosjei u povodu molbi za pomilovanje moraju, prema Zakonu o pomilovanju, sadržavati i obrazloženi prijedlog ministra pravosuđa, a prijedlog ministra Ivana Malenice je da predsjednik Milanović odbije molbe Perkovića i Mustača.

I generali Darko Grdić i Ognjen Preost zatražili pomilovanje
I generali Darko Grdić i Ognjen Preost zatražili pomilovanje

”Kazneno djelo za koje su osuđeni predstavlja najteže kazneno djelo koje je za posljedicu imalo smrt. Radi se o politički motiviranom i prethodno isplaniranom djelu počinjenom u inozemstvu, uz značajnu ulogu osuđenika kao visokorangiranih dužnosnika tadašnje obavještajne službe. Na opisani način osuđenici su svojim postupanjem iskazali značajnu kriminalnu volju i upornost. Osuđenici su izdržali tek kraći dio kazne na koju su osuđeni stoga primjena instituta pomilovanja, uvažavajući društvenu opasnost i štetnost počinjenog kaznenog djela, ne bi bila opravdana”, navodi se u odgovoru kako je ministar obrazložio prijedlog o odbijanju molbi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ivo Josipović o pomilovanju Mustača i Perkovića: 'Vode se ratovi koji traju iz Jugoslavije'
Ivo Josipović o pomilovanju Mustača i Perkovića: 'Vode se ratovi koji traju iz Jugoslavije'

U odgovoru se ne spominje pismo nekolicine ratnih generala koji su podržali molbe Perkovića i Mustača, ali pismo će sa svom dokumentacijom i ministrovim prijedlogom biti proslijeđeno u Ured predsjednika. Prijedlog ministra pravosuđa, kao ni ocjene i procjene sadržane u izvješću, predsjedniku države mogu pomoći u donošenju eventualne odluke o pomilovanju, ali nisu obvezujući. Predsjednik je, prema Zakonu o pomilovanju, ovlašten samostalno odlučiti hoće li prihvatiti molbu, neovisno o sadržaju izvješća i prijedlogu ministra.

HDPZ: 'Pomilovanje Perkovića i Mustača bit će čavao u lijes hrvatske težnje za pravdom'
HDPZ: 'Pomilovanje Perkovića i Mustača bit će čavao u lijes hrvatske težnje za pravdom'

Uz prijašnje 274 molbe, sada će uz 11 novih u Uredu predsjednika biti ukupno 285 molbi za pomilovanje, među kojima će sada s pet novih molbi branitelja ukupno biti 51 molba branitelja. Među tim molbama nisu i tek podnesene molbe general-pukovnika Dragana Grdića i brigadnog generala Ognjena Preosta, bivšeg ravnatelja i njegova zamjenika u VSOA-i, koji su osuđeni na dvije godine i deset mjeseci zatvora, piše novinar Večernjeg lista Marinko Jurasić.

Penava: Priče o zaslugama Perkovića i Mustača u ratu su uvredljive

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava pozdravio je u četvrtak odbijenicu ministra pravosuđa zahtjevu za pomilovanjem bivših čelnika jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, smatrajući njihov doprinos u Domovinskim ratom upitnim.

Nakon što je ministar pravosuđa Ivan Malenica predložio predsjedniku republike Zoranu Milanoviću da odbije prijedlog za pomilovanja Perkovića i Mustaća, predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava odluku ministra ocijenio je normalnom i očekivanom.

''Ove priče koje smo slušali o njihovim ratnim zaslugama za slobodnu i neovisnu Hrvatsku su pomalo uvredljive, one su konstrukt koji rade nekakve paraslužbe i zaostaci bivše države'', rekao je.

Pomilovanje Perkovića i Mustača svojim je potpisom podržalo nekoliko generala iz Domovinskog rata, među kojima i Ante Gotovina

''Generali imaju pravo na svoj stav. Bez obzira ako se s njima slažem u 99 posto stvari, oko ovoga se nimalo ne slažem'', odgovorio je Penava.

Predsjednik Domovinskog pokreta smatra da bi njihovim pomilovanjem Hrvatska poslala krivu poruku koja govori da tolerira politički motivirana ubojstva. Kad je riječ o pomilovanjima, Penava dodaje da su ga pokojni generali Tomislav Merčep i Đuro Brodarac zaslužili prije nego Perković i Mustač, a nisu ga dobili.

Malenica je u svojoj odbijenici za Perkovića i Mustača naveo da ''izdržali tek kraći dio kazne na koju su osuđeni zbog ubojstva hrvatskog emigranta u Njemačkoj, stoga primjena instituta pomilovanja, uvažavajući društvenu opasnost i štetnost počinjenog kaznenog djela, ne bi bila opravdana''

Konačnu riječ ima predsjednik RH Zoran Milanović koji je u kampanji za predsjedničke izbore kazao da se zalaže za ukidanje ovlasti pomilovanja.

Čačić: Odbijenica Ministarstva o pomilovanju Perkovića i Mustača očekivana

Predsjednik stranke Reformisti Radimir Čačić izjavio je uoči koalicijskog sastanka u četvrtak da je preporuka ministra pravosuđa Ivana Malenice da predsjednik RH odbije pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača očekivana, dodavši da ne zna što bi predsjednik mogao odlučiti.

Ministar Malenica predložio je u četvrtak Uredu predsjednika da odbije pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših šefova jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe osuđenih zbog ubojstva hrvatskog emigranta u Njemačkoj.

"Očekivano. Očekivala se jedna takva odbijenica, argumentacija je, sasvim svejedno, moglo se naći i za jednu i za drugu. Politička odluka je takva. Moj stav je od početka bio da zadnji koji o tome se treba izjašnjavati u pokušaju da peru svoju prošlost su HDZ i SDP", rekao je Čačić novinarima uoči sastanka vladajuće koalicije.

Dodaje da ne zna što može očekivati od predsjednika Milanovića, no ističe, da je na njegovom mjestu, da bi ozbiljno razmislio o tome.

"Puno je ljudskih argumenata i cijeli niz argumenata koje je iznosio Gotovina da se o tome razmišlja, u ovoj situaciji morat će ozbiljno odlučiti između svojih izjava jučer i postupaka sutra", kazao je Čačić.

Na upit bi li bilo licemjerno od predsjednika da pomiluje Perkovića i Mustaća, a ostala pomilovanja odbije, Čačić kaže da to ne funkcionira tako.

"Taj institut ima svoju svrhu, nije bez razloga, mislim da je kriva bila odluka predsjednika, načelno", ističe Čačić.

O optužnicama iz Srbije za ratne zločine kaže da su one dio političke igre koja se vodi.

"Mi ne možemo 'a priori' odbacivati krivicu, jer ta činjenica da optužnice dolaze iz Srbije ni ne znači da je netko nevin ili kriv. Ako je netko kriv, onda zaista mi moramo poduzeti pravni postupak ovdje i osuditi svaku vrstu ratnog zločina. Međutim iz svega ovoga što sam vidio, ovdje o tome nema ni riječi", kazao je Čačić.

Dodaje da, bez obzira tko otvori temu ratnih zločina, Hrvatska mora na to reagirati.

"Naravno, ne na način kako je to otvorio Banožić u slučaju Selak. Optužiti ratnog heroja zbog svojih malih sitnih političkih interesa za ratni zločin, e to je malo previše za ministra obrane", zaključio je Čačić.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac također je komentirao preporuku Ministarstva pravosuđa, kazavši da je ona očekivana, ali da je sve ionako u rukama predsjednika Milanovića.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...