Obavijesti

News

Komentari 20

Mali Matija ima 60 kilograma: 'Bucmast je i brunda na ptice'

Mali Matija ima 60 kilograma: 'Bucmast je i brunda na ptice'
19

Matija je u srpnju dovezen u Kuterevo. Veoma je znatiželjan i igra se. Dobro napreduje, a kako je najmlađi medvjed sam je u nastambi

Medvjedić Matija je od dolaska u Utočište udvostručio svoju težinu. Iz zoološkog vrta u Zagrebu je došao dobro uhranjen i naučen na fino ponašanje, a brzo se prilagodio i prebrodio prvo nesnalaženje u Kuterevu.

Sad ima oko 60 kilograma, doznajemo u utočištu. Znatiželjan je, razgovara, brunda na ptice koje mu nastoje uzeti ostatke hrane, prebacuje kamenje i igra se.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa ...

- Vuče zadnji kraj, kralježnica mu nije sasvim u redu, a bucmast je i pun čičaka jer se voli zavuči u grmlje pa izgleda kao jež i djeca su ga prozvala Mate jež. Hoda normalno, ali vidi se da mu zadnji dio tijela nije sasvim u ravnini, moguće od šoka kojeg je proživio ili kontakta s nečim - rekao nam je jučer voditelj Utočišta za medvjede Ivan Crnković Pavenka, koji zajedno sa 40-ak volontera brine o desetak medvjeda smještenih u Utočištu.

Podsjetimo, medvjedić siroče, nazvan Matija, u veljači je pronađen na cesti kod Vrbovskog. Pronašli su ga lovci. S tek 2,4 kilograma bio je smještan u oporavilištu u zagrebačkom Zoološkom vrtu nakon čega je u srpnju dovezen u Kuterevo.

Matija puno jede i raste: Mama, nadam se da ćeš me prepoznati
Matija puno jede i raste: Mama, nadam se da ćeš me prepoznati

Posla za volontere ima dovoljno jer su medvjedi u ovo doba godine još uvijek vrlo aktivni. Smješteni su po razredima, po njihovoj dobi i jakosti.

Kako je Matija najmlađi, smješten je sam, baš kao i najnoviji stanovnik Utočišta, ali ujedno i najstariji, medvjed Bruno iz Cerne. On ima problema s zubima. Stariji je od 40 godina što bi u medvjeđim godinama bilo više od 80. Očnjaci su mu pokvareni zbog čega bi ga trebalo uspavati i izvaditi mu trule zube, no zasada ne nalaze veterinara specijaliziranog za zube zvijeri.