Obavijesti

News

Komentari 45

Manja djeca puno teže prenose zarazu koronom od tinejdžera

Manja djeca puno teže prenose zarazu koronom od tinejdžera

Znanstvenici kažu da tinejdžeri korona virus prenose jednako kao i odrasli - fizički su jednaki, ali manje drže distancu i imaju lošije higijenske navike. U nižim razredima škole od 25. svibnja do 17. lipnja nije bilo novih zaraza

VIDEO

Djeca mlađa od deset godina upola manje prenose korona virus od starijih, a mladi od 11-19 godina ga prenose jednako kao i odrasli, pokazalo je veliko južnokorejsko istraživanje provedeno na gotovo šest tisuća oboljelih, i na još deset puta više njihovih kontakata, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Djeca do deset godina starosti, zaključuju znanstvenici, izdišu manje količine zraka pa onda i manje virusnih čestica, dok su i nižega rasta, pa virus u kapljicama manje dospijeva do odraslih. No to ne znači da djeca virus ne mogu prenijeti, zbog čega se znanstvenici pribojavaju jeseni, i otvaranja škola.

U školama se zaraza nije širila, broj zaražene djece bio isti dok je škola trajala

Tinejdžeri su veći prijenosnici, jer su fizički kao odrasli ljudi, a manje paze na distancu te higijenske navike. U Hrvatskoj je od početka epidemije registrirano 142 zaražene djece u dobi do deset godina, i 227 mladih od 11 do 20. Od početka djeca i mladi čine između tri i pet posto zaraženih, to je konstanta. Proučili smo službene epidemiološke podatke i došli do zaključka da se od 25. svibnja, kad su škole bile otvorene za najmlađe učenike pa sve do 17. lipnja, kad je općenito broj zaraženih počeo značajno rasti, broj oboljele djece starosti do deset godina nije micao sa 63.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
U 2019. se rodilo najmanje beba u zadnjih deset godina: Ovo su podaci po svim županijama
U 2019.  se rodilo najmanje beba u zadnjih deset godina: Ovo su podaci po svim županijama

Kako pokazuju službeni podaci, također je zanimljivo, u cijelom tom periodu od 25. svibnja do 17. lipnja je i broj zaraženih tinejdžera porastao samo za jednoga, sa 89 na 90, makar su se tinejdžeri družili cijelo vrijeme, pa i u najvećem lockdownu. Kako broj novozaraženih sad značajno raste, veći je i broj zaražene djece i mladih, i do deset dnevno. 

Djeca uglavnom imaju lakšu kliničku sliku, slabije simptome bolesti

Niti jedno dijete odnosno tinejdžer, doznajemo, trenutačno nije u teškom stanju. Teže je simptome nedavno imala samo jedna 16-godišnja djevojka, ali zbog drugih kroničnih problema, dok je otpušteno i zaraženo novorođenče.

'Želim čuti zašto trebamo nositi maske, maramu i inače nosim'
'Želim čuti zašto trebamo nositi maske, maramu i inače nosim'

Dr. Goran Tešović, pedijatar-infektolog iz klinike Fran Mihaljević kaže da djeca i mladi uglavnom imaju lakšu kliničku sliku. Kako je cirkulacija virusa veća, raste i broj oboljelih među mladima i djecom.

U protekla 24 sata zabilježena su 104 nova slučaja pa ih sad ima 1.112 aktivnih, troje je ljudi preminulo. Na bolničkom liječenju su 132 osobe, sedam je pacijenata na respiratoru. Najviše novooboljelih je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, njih 27, dok ih je jedanaest u Istri, deset u Zagrebu, a osam u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke