Obavijesti

News

Komentari 14

Manje od 10 posto glasača na manjinskim izborima do 16.30

Manje od 10 posto glasača na manjinskim izborima do 16.30
1

Od 7 sati, kada je diljem Hrvatske otvoreno oko 850 biračkih mjesta, do 16.30 sati glasovalo je 9,83 posto birača, nešto slabije u odnosu na isto razdoblje prije četiri godine kada je glasovalo njih 10, 57 posto.

VIDEO

Nešto manje od 10 posto birača izašlo je do nedjelje poslijepodne na 'manjinske izbore' na kojima više od 250 tisuća pripadnika manjina bira manjinska vijeća i manjinske predstavnike, tijela važna radi sudjelovanja manjina u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.

Od 7 sati, kada je diljem Hrvatske otvoreno oko 850 biračkih mjesta, do 16.30 sati glasovalo je 9,83 posto birača (dakle nešto manje od 25 tisuća), nešto slabije u odnosu na isto razdoblje prije četiri godine kada je glasovalo njih 10, 57 posto.

 Mjereno u postotcima, najveće zanimanje za izbore pokazali su predstavnici mađarske i romske manjine. Za izbore vijeća općina izašlo je 35 posto birača pripadnika mađarske manjine, za vijeća županija 30, 4 posto, a za vijeća gradova 24, 4 posto.

 Za vijeća općina glasovalo je 33,1 posto pripadnika romske nacionalne manjine, za vijeća gradova 29,3 posto, a županija 24,3 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Solidan odaziv, 22, 3 posto na izbore za vijeća općina ima ukrajinska manjina, ali i bošnjačka čijih je gotovo 20 posto birača izašlo na izbore za vijeća općina, a jedan posto manje za vijeća gradova.

 Biračka mjesta otvorena su do 19 sati, prvi izborni rezultati objavljivat će se na mrežnim stranicama jedinica u kojima se izbori provode iza 20 sati.

 Pripadnici nacionalnih manjina u nedjelju biraju 352 vijeća i 109 predstavnika, vijeća biraju u 19 županija, Gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, predstavnike u 19 županija, Zagrebu, 34 grada i jednoj općini.

Članove vijeća bira 14 manjina, predstavnike njih 20, kandidata je gotovo 6. 700.

 Manjinska vijeća biraju se u gradovima i općinama u kojima pripadnici neke manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika.

Županijska manjinska vijeća imaju 25 članova, gradska 15, općinska deset.

 U jedinicama gdje nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala manjinska vijeća, ali ih ima najmanje sto, biraju se manjinski predstavnici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić