News

Komentari 54

Mario Banožić: Nabava aviona odvraća moguće agresore na RH

Mario Banožić: Nabava aviona odvraća moguće agresore na RH

Banožić je na proslavi 30. obljetnice ustrojstva 109. vinkovačke brigade poručio da nabava višenamjenskih aviona odvraća moguće agresore, te da Hrvatska uz ovakvu opremljenost više ne može biti napadnuta

U govoru na svečanoj akademiji u povodu 30. obljetnice osnutka 109. brigade ZNG Vinkovci, ministar Mario Banožić rekao je da su hrvatski branitelji uspjeli pobjediti "četvrtu vojnu silu u Europi kako su neki 'tepali' tadašnjoj JNA zahvaljujući ogromnoj volji i želji da obrane rodni prag i mladu hrvatsku državu". 

"Danas se Hrvatska vojska i hrvatski vojnik opremaju sredstvima o kojima ste vi mogli samo sanjati. Mnogo puta smo rekli nakon Drugoga svjetskog rata da više neće biti rata, ali bilo je rata i to rata za slobodu. Mi se danas opremamo da bi odvratili neprijatelja od hrvatske države", istaknuo je Banožić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik Josip Šarić poručio je kako se o Domovinskom ratu mora neprestano govoriti te da mladi naraštaji moraju znati tko su bili ljudi koji su živote stavili na kocku kako bi obranili mladu hrvatsku državu.

Izaslanik predsjednika Republike i vrhovnoga zapovjednika OS RH, umirovljeni general Ivan Kapular rekao je da jeobljetnica 109. brigade prigoda da se s ponosom prisjetimo 1991., herojstva hrvatskih branitelja i svehrvatskoga narodnog zajedništva.

"Posebno dramatično bilo je od sredine studenoga 1991. kada  je srbijanska vojska bila trajno zaustavljena nakon što je na vinkovačkom podurčju okupirala Lipovac, Apševce, Podgrađe, Nijemce i Donje Novo Selo", podsjetio je general Kapular. Zahvalio je Vinkovčanima u ime svih vukovarskih branitelja koji su u Vinkovcima zbrinuti nakon proboja iz okupiranoga Vukovara.  

Prvi ratni zapovjednik 109. vinkovačke brigade, umirovljeni pukovnik Ivan Petrinović, istaknuo je kako je ta postrojba bila prva pričuvna brigada ustrojena u Republici Hrvatskoj, osnovana 28. svibnja 1991. s 1800 pripadnika i s tada više nego nedostatnim naoružanjem, ali s ogromnim domoljubljem i hrabrošću s kojima se suprotstavila daleko jačem neprijatelju. Podsjetio je da su poginula 202 pripadnika brogade, a više od 650 ih je ranjeno.

"Zadaća brigade bila je spriječiti prodor neprijatelja na pravcima Šid-Vinkovci i Markušica-Ivankovo i braniti grad Vinkovce", rekao je Petrinović.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić zahvalio je pripadnicima 109. brigade na nesebičnoj ljubavi prema Vinkovcima i vinkovačkom kraju koji su branili u Domovinskom ratu i taj grad prevorili u "vrata Hrvatske" koja su bila otvorena prema svim ljudima dobre volje, a zatvorena za sve one koji Vinkovcima i Hrvatskoj nisu željeli dobro.

Na svečanoj akademiji održanoj u Gradskom kazalištu Joze Ivakića, obratio se i predsjednik Udruge ratnih veterna 109. brigade ZNG Vinkovci, umirovljeni bojnik Jakov Milanović rekavši  kako je riječ o legendarnoj brigadi Hrvatske vojske koja je izdržala sve neprijateljske napade i pritiske, te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji j istaknuo daVinkovci mogu biti ponosni na 109. brigadu i njezine pripadnike.

Ranije su položeni vijenci i upaljene svijeće podno Spomenika hrvatskim braniteljima u parku uz rijeku Bosut dok je u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena misa zadušnica.

Najčitaniji članci