Obavijesti

News

Komentari 57

Markotić 'Zagrepčanka godine'. Renato Petek: Pamtit ćemo ju kao 'Zagrepčanku preko reda'

Markotić 'Zagrepčanka godine'. Renato Petek: Pamtit ćemo ju kao 'Zagrepčanku preko reda'

Ovo nije nagrada za znanost ili životno djelo, ovo je nagrada za osobu koja je učinila najviše upravo prema kriterijima same nagrade, rekao je Petek koji kaže da je cijela situacija kontroverzna

Odluka o dodjeli Nagrade Zagrepčanka godine Alemki Markotić izazvala je u utorak oštro neslaganje oporbenih zastupnika u zagrebačkoj Skupštini koji smatraju da ne ispunjava kriterije nagrade, te su je preimenovali u "Zagrepčanku preko reda".

"Čini mi se da ćemo Markotić pamtiti kao Zagrepčanku koja je nagradu dobila preko reda, dakle "Zagrepčanka preko reda", konstatirao je Renato Petek (Klub nezavisnih zastupnika) za ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i članicu Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Bit je, kaže, nagraditi osobu koja je afirmirala žene u društvu i uspješno djelovala na promociji ženski prava i promociji ravnopravnosti spolova. "Ovo nije nagrada za znanost ili životno djelo, ovo je nagrada za osobu koja je učinila najviše upravo prema kriterijima same nagrade", poručio je, ocijenivši situaciju kontroverznom.

HDZ i Bandić dogovorili: Alemka Markotić bit će Zagrepčanka godine. Dobiva i 50.000 kuna
HDZ i Bandić dogovorili: Alemka Markotić bit će Zagrepčanka godine. Dobiva i 50.000 kuna

Dodao je i da će Markotić pamtiti kao osobu koja krši pravila koja donosi dok istovremeno druge poziva da bi ih trebali slijediti, referirajući se pritom na njeno sudjelovanje na misnom slavlju među velikim brojem okupljenih te cijepljenje vlastite majke preko reda. "Po tim vrijednostima ne može biti osoba koja može dobiti ovakvu nagradu", ustvrdio je.

Stanko Kordić (Klub zastupnika Glas-a i HSU-a) smatra da su je nominirali samo zato što je u Stožeru, a ne za njen minuli rad jer su to mogli i napravit i lani.

Rada Borić (Klub lijevog bloka) smatra da je primjerenije bilo da su nagradu dobile žene koje su bile na prvoj crti linije tijekom ove pandemije, a to su naše zdravstvene radnice.

Gradski zastupnik Matej Mišić (Klub gradskih zastupnika SDP-a) predbacuje joj je što je za vrijeme rada u Stožeru imala određene verbalne obračune s predstavnicima medija, što je, kaže, dodatno kompromitiralo Stožer.

HDZ-ov Mario Župan poručio je da je mnogo nekorektnih stvari u raspravi izrečeno na račun Alemke Markotić te je stava da je ona napravila mnogo u ovoj krizi što se tiče znanosti.

Markotić: Sporne serije cjepiva AstraZenece nisu kod nas, jedan smrtni slučaj nije zbog cjepiva
Markotić: Sporne serije cjepiva AstraZenece nisu kod nas, jedan smrtni slučaj nije zbog cjepiva

Markotić će Nagrada Zagrepčanka godine biti dodijeljena na Dan Grada Zagreba 31. svibnja, s pripadajućom novčanom nagradom od 50.000 kuna.

Na isti dan bit će dodijeljene i Nagrade Grada Zagreba čije su dobitnike zastupnici također danas potvrdili na sjednici Skupštine.