News

Komentari 110

Matejev otac: 'Postoje tri stvari u istrazi koje me muče. Ako Bog odluči drugačije, nosit ću križ...'

Matejev otac: 'Postoje tri stvari u istrazi koje me muče. Ako Bog odluči drugačije, nosit ću križ...'

Kaže, od silnih informacija stvorio je obrambeni mehanizam. Nada se i vjeruje da će teška životna drama koja ga je zatekla uskoro imati sretan kraj. Sa suzama u očima govorio o svom sinu

Nenad Periš, otac nestalog Splićanina Mateja Periša za kojim se traga već 24 dana, ispričao je što ga najviše muči u istrazi, izrazio nadu da ponovno zagrli sina, a kroz suze je poručio da će izdržati kakva god sudbina da ga zadesi.

- Pokušavam biti racionalan, to mi uspijeva tijekom dana, a onda vas stignu emocije. Muka - opisao je Nenad Periša za sarajevsku televiziju Face, prenosi Kurir.

POGLEDAJTE VIDEO

Kaže, od silnih informacija stvorio je obrambeni mehanizam. 

- Razgovaram sa MUP-om Srbije, njima apsolutno vjerujem. Ima i mnogo iskrenih novinara, profesionalaca i njima iskreno zahvaljujem na svemu. Razumiju kako je čovjeku koji traži svoje dijete. Kao i u svemu, ljudi nekad nisu promišljeni pa bude i dezinformacija. To ne služi ničemu. Vjerujte, nikome ne zamjeram. Imam svoj problem i tome sam okrenut. Svatko ima svoju čast - ispričao je.

Nada se i vjeruje da će teška životna drama koja ga je zatekla uskoro imati sretan kraj.

- Mene će samo istina dovesti do sina. I dalje vjerujem da će sve biti u redu. Dok god me neka činjenica ne demantira, živjet ću u toj nadi. Informacije stalno dolaze. Problem u istrazi je što policija mora provjeriti svaku informaciju koja je često i dezinformacija. Vjerujte, policija radi vrlo stručno i pedantno. Laik sam, ali mogu im reći samo veliko hvala. Nikad im neću moći zahvaliti za sve što napravili, i sa stručne i s ljudske strane. Znate kako, sretnete se s policajcem koji se nagledao svega i svačega, pa i s novinarom, i kada vidite čovjeku suzu u oku, ne gubite nadu u ljudskost, niti u sretan kraj - ispričao je Nenad.

Rupe u istrazi

U istrazi postoji više rupa, kaže.

- Dvije rupe su vrlo bitne. To je prije svega izlazak iz bara koji nije snimljen i koji će ostati u magli jer ne znam je li se tu nešto dogodilo, a ne vjerujem da je. Druga je možda i važnija, a to je Matejevo spuštanje u prostor nalik terasi pored rijeke Save što je ograđen prostor dužine 15-ak metara i dužine desetak. Tu također nemam snimku da vidimo je li tu bilo nekoga i je li Matej prešao tu ogradu jer je tu koso i moguće se poskliznuti i pasti. Pitao sam inspektora je li moguće na tom mjestu izaći, a da kamere ne snime jer tu ima kamera, rekao je da da. To su dvije meni posebno bitne stvari, a treća je signal Matejevog mobitela koji je lociran u blizini Velikog Ratnog ostrva. Znam da je policija zatražila od proizvođača iz Koreje da im dostavi sve podatke. Od Matejevog izlaska iz bara do tog signala prošlo oko tri sata, a taj mobilni može dati signal jedino ako je na površini, zato mi je to vrlo bitan podatak - objasnio je otac nestalog Mateja.

S policijom je imao sastanak prije desetak dana, a idući je sljedećeg tjedna.

'Dok netko ne demantira, ja vjerujem'

Njegov otac stalno razmišlja zašto je Matej te večeri trčao i gdje je išao.

- To sam razmišljao i još razmišljam. On je uvijek nosio majice kratkih rukava ispod jakne, a zašto je trčao, zašto je zaustavio taksi... Subjektivan sam, ali to mi je ukazalo da je otišao negdje, ali s namjerom da se vrati u lokal. Što se taksija tiče, kad je vidio da su zadnja vrata zaključana i da ne može ući, pomaknuo se ka prednjim i pitao taksista je li slobodno, a kada mu je on odgovorio da nije, jer ima vožnju, Matej je nastavio dalje ponovo, kao što je i došao do taksija. Ja sam uvjeren da je on negdje želio ići i da bi, da je ušao u taksi, rekao gdje želi ići. To nažalost sada ne znamo. Prošlo je 20 dana, znam da je dug period, ali dopustite mi da, dok me netko ne demantira, ja vjerujem - ispričao je Nenad.

'Ništa joj ne zamjeram'

Maji S., Matejevoj prijateljici koja je od Mateja imala propušten poziv u noći nestanka ništa ne zamjera.

- S njom sam se sreo prvi put kada sam bio u policiji i tamo dao DNK. Nemam ja što da osuđujem tu mladu ženu. Ona je bila u velikom emotivnom šoku, plakala je ispred mene. U ovakvim situacijama najlakše je spekulirati i optuživati. Ja nemam namjeru da to radim. Oni su bili dobri. Maju nemam za što da prozivam. Pokazala je sažaljenje i žalost prema prijatelju. Ona je izložena prozivkama, mislim da to nije u redu. Stavite se u njenu ulogu. Na kraju krajeva, sama se javila policiji i došla dati izjavu. Znam je od prije, znam joj obitelj. Nažalost, nije uspjela javiti mu se. Inače, želim biti pozitivan. Najlakše je bacati blato na nekog. Mene samo zanima gdje je Matej i da ga nađem - rekao je i dodao da je ovo za njega preozbiljna situacija. 

- Još uvijek nisam svjestan, sve mi izgleda kao košmar, živim za danas, molim Boga za sutra, da ga nađem. Imam obitelj, moram i na njih paziti - rekao je.

'Prihvatit ću ako Bog odluči drugačije...'

Nenad je sa suzama u očima govorio o svom sinu.

- To je momak kojim se ponosim, koji nikad nije pitao 'tata, treba mi novac, treba mi ovo ili ono'. Ponosan je, želio je sam doći do ciljeva. Završio je fakultet, radio je... Kao mlad čovjek okrenut budućnosti. Sportaš je, ima djevojku. Svaki roditelj bi bio ponosan na takvog momka. Nadam se da ću ga zagrliti i da ćemo nastaviti gdje smo stali. Ako dragi Bog drugačije odluči, prihvatit ću sve i nosiću svoj križ - zaključio je Nenad.

- Ja sam čovjek od 57 godina. Sve ono što mi kao roditelji sanjamo da on ostvari, ako toga ne bude, bit će mi teško. Ako ima nešto drugo što je u životu zapisano, prihvatit ću sve, ali bit će mi teško - rekao je za kraj.

Najčitaniji članci