Obavijesti

News

Komentari 35

Mattea je naletjela kod Žminja na predivnog psa okovanog u lance: 'Nisam ga mogla ostaviti'

Mattea je naletjela kod Žminja na predivnog psa okovanog u lance: 'Nisam ga mogla ostaviti'
4

Lanci su psu bili omotani oko vrata i trbuha, a dio je vukao za sobom. Bilo ih je nemoguće otpetljati ni otkačiti. Mattea ga nije mogla ostaviti takvog. Bio je preplašen i dezorijentiran. Nije imao čip. Zbog nje danas napreduje

Posve iscrpljen, zapušten, gladan, žedan pas, omotan kilogramima lanaca zaletio mi se u automobil na cesti kod Žminja. Srećom nisam vozila brzo i nije stradao.

Ispričala nam je Mattea Grgić iz Istre koja za ovog četveronožnog dlakavca traži dom u kojem će mu biti pružena ljubav i pažnja, koju očito do nezgode nije imao. Kad je izašla iz automobila prizor bila je potpuno šokirana.

Na imanju kraj Vrbovca brinu se o spašenim životinjama: Sve imaju imena i uživaju u raju
Na imanju kraj Vrbovca brinu se o spašenim životinjama: Sve imaju imena i uživaju u raju

- Lanci su mu bili omotani oko vrata i trbuha, a dio je vukao za sobom. Bilo ih je nemoguće otpetljati ni otkačiti. Nisam ga mogla ostaviti takvog. Bio je preplašen i dezorijentiran. Stavila sam ga u auto odvezla doma, jer nije imao čip - priča Mattea koja se bavi čuvanjem pasa.

Dala mu je ime Ker, jer se njihov očito sudbonosni susret zbio u mjestu Cer. Lance je prerezala kliještima, koji su mu od dugotrajnog nošenja napravili rane, a koje sada zarastaju. Prema procjeni veterinara Ker ima između pet i šest godina, a kad je stigao na pregled mišići zadnjih nogu bili su atrofirani od nekretanja. No sad se, kaže Mattea, njegovo fizičko stanje značajno popravilo.

- Svaki dan radimo s njim. Brzo uči i već sada je to drugi pas. Ne može doći k sebi od veselja kad idemo u šetnju - kaže Mattea.

A karakterno? On je, nastavlja, jednostavno fantastičan i divan.

- Već se opustio. No i kad je tek došao u niti jednoj situaciju nije pokazao ni znak agresije. Slaže se ostalim psima, samo bi se igrao i družio. Nema ništa protiv mačaka ni konja. Nježan je, pravi dobi veliki medo - kaže Mattea.

Jedini taksist za životinje u Banjoj Luci: 'Vozim ih po svuda, a kod veterinara besplatno'
Jedini taksist za životinje u Banjoj Luci: 'Vozim ih po svuda, a kod veterinara besplatno'

Ker je očišćen od vanjskih i unutarnjih parazita, a ovaj tjedan čeka ga cijepljenje i čipiranje, a plan je odraditi i kastraciju kako bi spreman dočekao ‘svoje ljude’. Mattea ima svoja četiri psa, a uz Kera tu je još par njih koji čekaju udomljavanje. Na imanju ima još šest maca i isto toliko konja.  

Do sada su joj sugrađani kao pomoć, na račun za Kera uplatili 600 kuna. Iako svjesna da je to ružno za reći smatra da je Ker sretan što je na njega naletjela autom. Kaže kako je nažalost nažalost Istra krcata sličnim slučajevima, ali nažalost azili nemaju kapacitet za spasiti sve pse. 

- Kažnjavanje neodgovornih vlasnika očito ne funkcionira dovoljno dobro da se tome stane na kraj - kazala je Mattea.