Obavijesti

News

Komentari 6

'Maturu će polagati oni koji prođu novo kurikulum gradivo'

'Maturu će polagati oni koji prođu novo kurikulum gradivo'
1

Eksperimentalni program "Škole za život" u kojemu su sudjelovale 23 gimnazije, a koji će biti za prvu generaciju koja će izići na novu državnu maturu prema novom prilagođenom programu.

VIDEO

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak primila je u ponedjeljak predstavnice zagrebačkih gimnazijalaca, koji su prosvjedovali pred zgradom ministarstva zabrinuti da će državnu maturu polagati po novim kurikulumima, te im poručila kako će na taj način maturu polagati samo oni koji prođu gradivo po novim kurikulumima.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

00:57

Pred Ministarstvo znanosti i obrazovanja rano poslijepodne stiglo je oko 40 učenica i učenika, uglavnom drugih razreda, koji su tražili da ih primi ministrica Divjak. Učenici su nosili transparente - "Previše pitanja, premalo odgovora", vezano za nepoznanice koje imaju o državnoj maturi, uz poruku kako "ne žele biti pokusni kunići".   

Riječ je o učenicima koji pripadaju generaciji obuhvaćenoj eksperimentalnim programom "Škole za život" u kojemu su sudjelovale 23 gimnazije, a koji će biti će prva generacija koja će izići na novu državnu maturu prema novom prilagođenom programu.

Ministrica i gimnazijalke - najbolja izravna komunikacija 

 Ministrica Divjak ubrzo je primila predstavnice gimnazijalaca, Nušu i Martu, a nakon razgovora i ministrica i njezine sugovornice izrazile su suglasnost kako je izravna komunikacija najbolja.

Divjak otkrila: Neki 'lažnjak' je 20 godina predavao engleski...
Divjak otkrila: Neki 'lažnjak' je 20 godina predavao engleski...

- Pokazalo se, kao i obično, da je najbolja komunikacija ona izravna kada se direktno postavljaju pitanja i čuju odgovori. Razgovarali smo o više tema, među kojima je i tema državne mature koja će se po novim pravilima provesti 2022., a učenice su izrazile zabrinutost da će maturu polagati po novim kurikulumima, rekla je ministrica.

 Objasnila je kako će maturu po novim kurikulumima polagati samo oni učenici koji će i proći gradivo po novim kurikulumima, odnosno da će svi učenici polagati maturu po nastavnim planovima i programima koje su prošli.

 Izvijestila je učenice da će 2021. biti probna državna matura, što je sve već i isplanirano, a omogućit će učenicima koji će tada biti u trećem razredu srednje škole da vide kakve su promjene u odnosu na sadašnju državnu maturu. Dodala je kako će se državna matura mijenjati korak po korak, ovisno o tome kako će se uvoditi novi kurikulumi.

Kako je najavila, o tome će se još raspravljati, a smatra kako je jako važno da i učenici dobiju direktne odgovore. - Često je možda i naša zabluda što komuniciramo s ravnateljima i nastavnicima preko edukacija i sastanaka, osobno sam održala 14 sastanaka s ravnateljima u proteklih šest mjeseci, a trebamo voditi računa i da informacija treba doslovno doprijeti do svakoga - istaknula je Divjak.

 To se, naglasila je, posebno odnosi na učenike koji su sada u prvom ili drugom razredu srednje škole i koji žele imati informacije na vrijeme kako bi se mogli pripremiti za to što je njihova budućnost.

Nastavljaju se razgovori o temama važnima za učenike

 Divjak je najavila da će nastaviti razgovor o temama važnima za učenike, ali i o tome što smatra još važnijim - o komunikacijskom kanalu koji će učenicima omogućiti da dobiju izravne odgovore na pitanja koja ih zanimaju, a ne da razgovaraju preko posrednika. Dodala je da nije znala da će učenici danas doći pred Ministarstvo, istaknuvši kako su zbog toga "raspored brzo prestrukturirali".

'Manje je važno hoću li ostati na funkciji, važna je reforma'
'Manje je važno hoću li ostati na funkciji, važna je reforma'

 Učenice su pak zahvalne što ih je ministrica primila i odgovorila na njihova pitanja u tako kratkom roku, a ministrica je na svom Facebook profilu objavila kako im je odgovorila na pitanja koja su imale o državnoj maturi i odrazu koji reforma na nju ima.

- Moram priznati da je bilo itekako ugodno razgovarati s djevojkama koje su vrlo zrelo i artikulirano iznijele sve ono što ih brine, pa je naš današnji sastanak bio svojevrsna lekcija iz Građanskog odgoja jer smo, između ostalog, razgovarali i o novim mogućnostima izravne komunikacije i prijenosa informacija o reformi prema učenicima. Vjerujem da će Nuša i Marta svojim kolegama prenijeti sve zaključke s našeg sastanka - navela je ministrica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.