Obavijesti

News

Komentari 92

Medicinska sestra: 'Trudim se tješiti i skrbiti najbolje što mogu o ljudima koji umiru'

Medicinska sestra:  'Trudim se tješiti i skrbiti najbolje što mogu o ljudima koji umiru'
5

Paola Vučeta (20) iz Rijeke čvrsto je odlučila da će svoju karijeru vezati uz najteže pacijente

VIDEO

Posao iz snova u opatijskoj Thalassotherapiji, klinici za rehabilitaciju, gdje se zaposlila odmah po završetku školovanja za medicinsku sestru, Paola Vučeta (20) iz Rijeke zamijenila je onim na jednom od najtežih medicinskih odjela - izolacijskom bloku za bolesnike s dijagnozom akutne leukemije, gdje se gotovo svakodnevno sa smrću.

- Teško mi pada smrt pacijenta nakon teške borbe sa zloćudnom bolešću. Međutim, susrećući se s njom, shvatila sam da imam potencijal prevladati tako teške situacije i kontrolirano se nositi sa stresom koji se tu proizvodi. Brinem se o pacijentima najbolje što mogu i tješim ih, ali kada dođe kraj, pokušavam ostati pribrana. S druge strane, postoji i ljepši dio ovog posla, a to je kad vidiš ljude kako s osmijehom odlaze iz bolnice kao pobjednici - kaže Paola. 

Glazbenik iz Zagreba Dino udomio je beskućnika Hrvoja i pomogao mu pronaći posao
Glazbenik iz Zagreba Dino udomio je beskućnika Hrvoja i pomogao mu pronaći posao

Njen odjel je, nastavlja, dobro organiziran po pitanju podjele posla te se kolegice i ona trude jedna drugoj sto više ublažiti i smanjiti stres koji ovakav posao podrazumijeva. Tu su i prijateljice i dečko, koji su upoznati s aspektima njenog života i kojima se može povjeriti te pas s kojim uživa u opuštajućim, dugim šetnjama.

Rijeka: Medicinska sestra Paola Vučeta

- Ali daleko najveća podrška su mi obitelj, mama i nona - ističe nesebična Paola, kojoj radni dan traje 12 sati.

- Radim u smjenama. Kada sam u jutarnjoj smjeni startam prilično rano, formalno u 7, no već 15 minuta prije započinje se s primopredajom službe gdje saznajem informacije o prethodnim smjenama. Zatim započinje jutarnja njega pacijenata i podjela ordinirane oralne i intravenske terapije. Ovisno o laboratorijskim nalazima i drugim dijagnostičkim pretragama u viziti, doktori odlučuju o daljnjem tijeku liječenja. Ostatak dana nastavlja se podjela citostatske terapije i ispisuje administrativni segment zdravstvene njege - ukratko objašnjava jedan radni dan.

'Želim da se svi te večeri sjetimo dobrih, starih vremena'
'Želim da se svi te večeri sjetimo dobrih, starih vremena'

Na odjelu su uvijek četiri sestre: glavna, jedna koja ide u izolaciju te dvije na samom odjelu. Paola, kao najmlađa, po nepisanom pravilu uvijek ide u izolaciju. Tamo je sama, u prostoru od pet, šest boksova. Tu su pacijenti koji ne smiju biti u doticaju s drugim ljudima jer im se može jako narušiti krvna slika. Za rad u izolaciji među jako grijanim boksovima Paola je posebno opremljena - nosi masku i mantil ispod kojeg je gotovo nepodnošljivo toplo, preznojava se, ali funkcionira. Ako je potrebno, dnevno se presvlači i po nekoliko puta. Pacijentima se, naime, ni pod koju cijenu ne smiju prenijeti infekcije. Na njih se strogo pazi što stvara velik pritisak medicinskoj sestri koja o njima brine. 

- Često se radi o dosta mladim ljudima od kojih su neki mlađi od tridesetak godina. Svi su fizički odvojeni, međusobno ne komuniciraju. Sve što imaju su mobiteli. Sestra iz druge smjene i ja smo im jedino društvo. Sve što dobivaju izvana strogo je dezinficirano i u boksovima dobivaju kemoterapiju koju im ja i kolegica pripremamo - objašnjava mlada sestra.

- Nije lako, ali ovaj posao sam odabrala jer ga želim raditi. Pomagati ljudima u najtežim životnim situacijama je izazov s neizvjesnim ishodom, ali i neizrecivo unutarnje zadovoljstvo kad si dio njihova ozdravljenja - kaže Paola.

Petrinjski gimnastičari nakon potresa su trenirali u šatoru: Uspjeli su osvojiti 21 medalju
Petrinjski gimnastičari nakon potresa su trenirali u šatoru: Uspjeli su osvojiti 21 medalju

Priče o ovogodišnjim dobitnicima nagrade Ponos Hrvatske pratite svaki dan u našim novinama i na web-u te u HRT-ovoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'. Izravan prijenos dodjele prikazivat će se 1. ožujka na Drugom programu HRT-a u 20.05 sati.

Partneri projekta su Erste, INA, OTP banka, KONČAR, Hrvatska Lutrija, Fina, Studenac, Prvo plinarsko društvo i Međimurska županija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..