Obavijesti

News

Komentari 0

Medicinske sestre obilježile 200 godina rođenja Nightingale

Medicinske sestre obilježile 200 godina rođenja Nightingale
1

Taj će se spektakl ponoviti u utorak navečer kako bi se na Međunarodni dan sestrinstva odala počast svima koji rade u zdravstvenom sustavu

VIDEO

Medicinske sestre u središtu Londona divile su se u ponedjeljak navečer golemoj projekciji Florence Nightingale na bolnicama Guys i St.Thomas, u povodu 200 godišnjice rođenja te utemeljiteljice modernog sestrinstva.

Taj će se spektakl ponoviti u utorak navečer kako bi se na Međunarodni dan sestrinstva odala počast svima koji rade u zdravstvenom sustavu.

Nightingale je postala slavna kada je 1854. s manjom skupinom sestara otputovala u današnji Istanbul kako bi liječila britanske vojnike ranjene u Krimskom ratu u kojem su se britanske, francuske i osmanske snage borile protiv Ruskog carstva.

U pretrpanim bolnicama vidjela je kako tisuće vojnika više umiru od zaraznih bolesti nego od rana, pa ju je to navelo da poboljša uvjete.

Cijeloga je života isticala važnost higijene i čistoće te je savjetovala pranje ruku radi suzbijanja zaraza. To je jedna od osnovnih mjera i protiv širenja aktualne pandemije novog koronavirusa.

- Nevjerojatno je da je prije 200 godina zapravo govorila 'perite ruke' i da je to i danas tako aktualno - rekla je sestra Janet Carroll.

Nightingale je također bila pionir javnog zdravstva, prikupljajući statističke podatke kako bi dokazala važnost čistoće, sanitacije i primjerenih medicinskih ustanova.

Umrla je 1910. u dobi od 90 godina, do samog kraja radeći i pišući o svom pozivu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca