Obavijesti

News

Komentari 44

Medved: Milanović je postupio neprimjereno, to nije sabotaža

Medved: Milanović je postupio neprimjereno, to nije sabotaža
1

Očito je da predsjednik Milanović i ove obljetnice pa na žalost i 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije 'Bljesak' koristi sa upućivanjem poruka koje doprinose podijeli društva, poručio je ministar Medved

VIDEO

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u petak je postupanje predsjednika Zorana Milanovića u Okučanima ocijenio potpuno neprimjerenim te odbacio tvrdnju da je riječ o sabotaži istaknuvši da je na sastancima u vezi s obilježavanjem 25. obljetnice "Bljeska" bio Milanovićev savjetnik Mareković.

- Ono što možemo konstatirati da je postupanje predsjednika države danas poglavito u toj prigodi potpuno neprimjereno - istaknuo je ministar Medved u "Temi dana" HTV-a, komentirajući što je  25. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak" u Okučanima bila zasijenjena incidentom koji se dogodio - predsjednik Republike Zoran Milanović je prije početka samog protokola odlučio napustiti Okučane zbog toga što su pojedinci na majicama nosili simbole, obilježja HOS-a, "Za dom spremni". 

POGLEDAJTE VIDEO: Milanović otišao s obilježavanja operacije "Bljesak" 

Pokretanje videa...

Milanović napustio obilježavanje Bljeska 01:05

Medved je rekao da je prije desetak dana organizirao nekoliko sastanaka u vezi pripreme obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Bljesak" na koje je pozvao i savjetnika predsjednika generala Marijana Marekovića, te ministarstva obrane i unutarnjih poslova te da su temeljito pripremali sve detalje vezano za obljetnicu, vodeći računa o okolnostima koronavirusa.

Istaknuo je da je Ministarstvo hrvatskih branitelja sve detalje obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Bljesak" u Okučanima koordiniralo i usklađivalo s Uredom predsjednika, s Ministarstvom obrane i s Ministarstvom unutarnjih poslova.

- Mi nismo mogli utjecati na određene detalje koje je predsjednik Milanović pronašao kao sporne ni na koji način. Dakle, poduzeli smo sve kako bismo organiziranje 25. obljetnice, odnosno obilježavanje, proveli u skladu s mjerama koje su na snazi, na dostojanstven način. To smo i učinili, ali postupanje predsjednika Milanovića ni na koji način ne može biti prihvatljivo. Smatramo ga apsolutno neprimjerenim - istaknuo je Medved.

Onaj koji na ulici nosi majicu s natpisom 'Za dom...' krši zakon
Onaj koji na ulici nosi majicu s natpisom 'Za dom...' krši zakon

- Očito je da predsjednik Milanović i ove obljetnice pa na žalost i 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije 'Bljesak' koristi sa upućivanjem poruka koje doprinose podijeli društva što smatram da nije dobro. I poziv je svima nama koji djelujemo u javnom prostoru, koji imamo mogućnost upućivati javne poruke da se suzdržimo od takvih postupanja, odnosno da svojim djelovanjem, svojom retorikom doprinosimo zajedništvu hrvatskoga društva temeljenu na onim vrijednostima iz Domovinskog rata - rekao je Medved.

Na pitanje kako komentira što predsjednik Milanović kaže da se do sada nikad nije dogodilo da u protokolu bude "Za dom spremni", da se radi o namjernoj sabotaži i za to krivi organizatora, točnije njegovo ministarstvo, Medved kaže da ni na koji način to ne stoji.

- Dakle, predsjednik države je organizirao 2015. godine u Zagrebu veliki vojni mimohod, gdje je bila zastava HOS-a. Ta zastava HOS-a je redovito na obljetnici 'Oluje', redovito je na Danu sjećanja u Vukovaru, dakle u svim službenim programima koje organizira Republika Hrvatska ta zastava je prisutna - rekao je Medved.

Anušić: To što je Milanović napravio je potpuno sramotno
Anušić: To što je Milanović napravio je potpuno sramotno

- I ono što također želim kazati da je savjetnik predsjednika general Mareković osobno nazočio u timu zajedno sa obiteljima poginulih, zajedno sa udrugama iz Domovinskog rata, u toj delegaciji kod polaganja vijenca - dometnuo je ministar.

Na tvrdnju da je danas to obilježje bilo i na vijencu i na majicama, a nije bilo na zastavama, Medved je ponovio da nije prvi put da se to obilježje pojavljuje.

- A u konačnici ova Vlada je osnovala Vijeće za suočavanje s prošlošću i ono što se danas dogodilo u Okučanima i postupanje pripadnika HOS-a sa svojim oznakama je upravo na tragu zaključaka i preporuka toga Vijeća - poručio je.

'Rekao sam premijeru kakvo je stanje, ovo je isprovocirano...'
'Rekao sam premijeru kakvo je stanje, ovo je isprovocirano...'

Upitan, smatra li da je to sve dio predizborne kampanje jer su izbori vrlo brzo, Medved je rekao da "na žalost možemo prepoznati ovdje određene segmente, odnosno postupanje koje je usmjereno prema kampanji što nikako nije dobro poglavito ako govorimo o nazočnosti, odnosno upućivanju poruka na obljetnicama".

- Usmjerimo se na obljetnice, na odavanje počasti našim poginulim hrvatskim braniteljima, na snaženju i hrabrenju preživjelih hrvatskih branitelja i na očuvanje svih onih pozitivnih vrijednosti, odnosno onog zajedništva koje smo imali u Domovinskom ratu - poručio je ministar Medved. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora