News

Komentari 0

Meksiko želi suradnju s litijskim trokutom Južne Amerike

Meksiko želi suradnju s litijskim trokutom Južne Amerike

Meksiko surađuje s Argentinom, Bolivijom i Čileom na osnivanju udruge za litij koja će omogućiti razmjenu znanja o eksploataciji ključne sirovine za proizvodnju baterija, kaže predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador

Bolivija, Čile i Argentina vrhovi su "litijevog trokuta", regije koja sadrži gotovo 56 posto svjetskih rezervi litija, prema najnovijim podacima Geološkog zavoda ujedinjenih nacija (USGS).

"Čile već sudjeluje u latinoameričkim inicijativama za suradnju u razmjeni znanja, iskustava, znanosti i tehnologije i, gledano iz te perspektive, spremni smo sudjelovati u inicijativama koje zbližavaju naše narode", rekla je za Reuters čileanska ministrica rudarstva Marcela Hernando.

Čile ima treće najveće zalihe litija u svijetu i drugi je najveći proizvođač, dok ga susjedna Bolivija gotovo uopće ne proizvodi, unatoč tome što ima najveće zalihe u svijetu, prema podacima USGS-a.

Argentina je pak četvrti proizvođač u svijetu i želi ubrzati izgradnju novih rudnika.

Meksiko još nije razvio komercijalnu proizvodnju litija, ali se može pohvaliti potencijalnim nalazištima koja bi ga, ukoliko se pokažu ekonomski isplativima, mogla svrstati među velike proizvođače.

"Bacit ćemo se na posao. Već surađujemo na razvoju, istraživanju, preradi, novim tehnologijama", rekao je meksički predsjednik u utorak na redovnoj konferenciji za novinare.

Meksički parlament usvojio je u travnju zakon o nacionalizaciji aktivnosti vađenja litija, postroživši kontrolu nad strateškim mineralnim resursima, a Lopez Obrador najavio je preispitivanje svih ugovora o eksploataciji.

Gotovo desetak stranih tvrtki ishodilo je u Meksiku aktivne rudarske koncesije, uključujući dozvolu za istraživanje litija. Najdalje je u razvoju rudnika litija odmakla kineska tvrtka Gangeng Lithium, s projektom Bacanora Lithium.

Cijene litija naglo rastu od početka prošle godine u uvjetima ubrzane elektrifikacije transporta, koja je u automobilskim sektoru potaknula ogromnu potražnju za baterijama.