News

Komentari 19

Meyer: 'Zbog nepridržavanja mjera i pada broja cijepljenih imamo porast novooboljelih'

Meyer: 'Zbog nepridržavanja mjera i pada broja cijepljenih imamo porast novooboljelih'

Kaže da bi bilo idealno kada bi se takav trend niskih brojki novooboljelih nastavio i ovaj tjedan, no kaže, ovisi o našem ponašanju i pridržavanju epidemioloških mjera te odlasku na cijepljenju i postotku procijepljenosti.

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer komentirala je za Dnevnik HTV-a da porast od 20 posto novozaraženih možemo prepisati događajima održanima u posljednja dva tjedna.

- To su neplanirana okupljanja odnosno okupljanja na kojima se sudionici nisu pridržavali epidemioloških mjera, odnosno nisu se cijepili. Danas je u Hrvatskoj zabilježeno devet novooboljelih što je manje nego jučer, ali to je za vikend očekivano, jer za vikend se i testira manji broj osoba - rekla je Mayer.

Kaže da bi bilo idealno kada bi se takav trend niskih brojki novooboljelih nastavio i ovaj tjedan, no kaže, ovisi o našem ponašanju i pridržavanju epidemioloških mjera te odlasku na cijepljenju i postotku procijepljenosti građana.

- U Hrvatskoj je već zabilježen i delta-soj koronavirusa, te podaci pokazuju kako je čak 43 posto novooboljelih u Hrvatskoj zaraženo tim sojem. Očekuje se i povećanje zaraze delta-sojem zbog turističke sezone i dolazak stranih turista u našu zemlju, te i zbog slabijeg odaziva na cijepljenje građana u onim županijama gdje turisti najviše dolaze - objasnila je.

Najčitaniji članci