Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
51 komentara

'Moraju pristati na premještaj, ovaj kamp je velika sramota'

Nakon više od pet mjeseci zatvara se Vučjak. Dugo očekivano gašenje jednog od najgorih migrantskih kampova u Europi odvija se u tri faze. U ovoj današnjoj u detalje se organizirala sama akcija premještaja

Foto: PIXSELL
51 komentara

Stotinu policajaca će osiguravati izmještaj migranata iz Vučjaka, rekao je u ponedjeljak ministar policije Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić. Bit će ih i više ako bude potrebe, dodao je.

Pogledajte video

Nakon više od pet mjeseci zatvara se Vučjak. Dugo očekivano gašenje jednog od najgorih migrantskih kampova u Europi odvija se u tri faze. U ovoj današnjoj u detalje se organizirala sama akcija premještaja. U drugoj, koja će se odvijati u utorak, osiguravat će se ukrcaj i transport nekoliko stotina migranata iz Vučjaka u privremene kampove pored Sarajeva.

Izbjeglice u kampu Vučjak čekaju vijesti o preseljenju | Autor: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL Zbog nezadovoljstva su nakupili smeće na hrpu i zapalili ga

Kako neslužbeno doznajemo, migrante će ukrcati između podne i 14 sati. Novinarima je pristup zabranjen, zbog vlastite sigurnosti, i vrlo vjerojatno će ulaz u kamp biti blokiran. Zamjenik predsjednika skupštine Unsko-sanskog kantona Razim Halkić kaže da migranti znaju da odlaze.

EKSKLUZIVNI VIDEO IZ VUČJAKA Bus kao iz 'Ko to tamo peva', a njime skupljaju migrante u BiH

- Bit će prebačeni u bivšu vojarnu Blažuj. Od danas već počinje njihovo dislociranje - rekao je Halkić. U samom Vučjaku je osjetno manje ljudi nego proteklih pet mjeseci. Iz razgovora s migrantima doznajemo kako je kamp napustilo najmanje stotinu ljudi. Otišli su preko planina u “game”, kako migranti kolokvijalno nazivaju ilegalni pokušaj prelaska granice.

Izbjeglice u kampu Vučjak čekaju vijesti o preseljenju | Autor: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL Njih stotinjak otišlo je iz kampa tijekom noći, žele prijeći granicu

Migranti nam kažu da su se neki od njih vratili jer je bilo prehladno i pada snijeg, a nekih još nema. Ne znaju gdje su. Tijekom boravka u kampu svjedočili smo kako je policija u nekoliko navrata dovozila autobuse pune migranata. Kako neslužbeno doznajemo, prikupljali su ih u Bihaću i transportirali natrag u kamp. Većina migranata ne prihvaća dobro ideju premještaja. Iako u Vučjaku žive u lošim uvjetima, tu se ipak nalaze u neposrednoj blizini hrvatske granice. Razim Halkić iz skupštine potvrđuje nezadovoljstvo migranata.

Izbjeglice u kampu Vučjak čekaju vijesti o preseljenju 24SATA U KAMPU VUČJAK Izmještanje migranata će sutra osiguravati stotinu policajaca

- Razlog je vjerojatno blizina granice. Nažalost, njih se ne pita, kao što im ni mi ne možemo otvoriti granice i puštati ih. Oni se moraju prikloniti našim zakonima. Kamp Vučjak je bio privremeno rješenje, a to je sad, nažalost, jedna velika sramota BiH - rekao je Halkić.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message