Obavijesti

News

Komentari 174

Migrantu je metak smrskao utrobu, i dalje se bori za život

Migrantu je metak smrskao utrobu, i dalje se bori za život
1

Što se točno dogodilo u šumi kraj Tuhobića, gdje je policajac ranio migranta, i danas se utvrđivalo. Nitko od ostalih migranata ne želi azil u Hrvatskoj, a vratit će ih u BiH...

VIDEO

Stanje je zasad jednim dijelom stabilizirano, ali ozljede su i dalje po život opasne, rekao nam je dr. Alen Protić, predstojnik Klinike za anesteziologiju i intenzivnu medicinu KBC-a Rijeka.

Tamo su zaprimili mlađeg migranta, teško ozlijeđenog u subotu poslijepodne u šumi oko Tuhobića na području Gorskog kotara.

- Pacijent je i dalje pod sedacijom, tj. lijekovima koji ga drže uspavanim, na mehaničkoj ventilaciji. Također, sigurno će biti potrebno još operativnih zahvata. Riječ je o teškoj ozljedi trbuha, tj. organa u trbušnoj šupljini te kralježnice i kralježnične moždine - pojasnio je dr. Protić. Dodaje da je riječ o pacijentu od oko 30 godina.

Na upit je li moguće da jedan metak nanese tako višestruke ozljede u tijelu, odgovara da jest.

Pucao je u zrak, poskliznuo se, a metak je pogodio migranta
Pucao je u zrak, poskliznuo se, a metak je pogodio migranta

Sve od jednog metka

- Nisam forenzičar pa ne mogu govoriti o kakvom je metku riječ, ali moguće je. Metak ima svoj ulaz, ali i tzv. eksploziju unutar tkiva, tako da nije stvar samo u jednoj rupi, odnosno prostrjelnoj rani, nego ozljede mogu biti šire od samog promjera metka - odgovara Protić.

Podsjetimo, na vrlo nepristupačnom terenu policajac je naletio na grupu od 17 migranata. Bio je mrak, padala je snažna kiša, a šuma je bila u magli. Policajac je htio pozvati kolege u pomoć, ali na tom dijelu nije bilo radioveze.

U takvim situacijama, kažu upućeni, policajci dozivaju pomoć ispaljivanjem hica u zrak. Prema neslužbenim informacijama, u kritičnom trenutku se poskliznuo i pao, a metak je promijenio putanju i ranio migranta.

Službenih informacijama o tome kako je došlo do ranjavanja ni danas nije bilo.

Kriminalističko istraživanje, koje treba pokazati ima li elemenata kaznenog djela, još traje, a izvidi su tajni.

MUP i Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci potvrdili su da je očevid na mjestu događaja završen u nedjelju u poslijepodnevnim satima.

- Očevidom je rukovodio zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Rijeke, uz stručno-tehničku pomoć policijskih službenika i vještaka iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’ iz Zagreba. Pronađeni su i izuzeti predmeti od interesa za daljnje provođenje izvida te su temeljem naloga nadležnog državnog odvjetništva dostavljeni na vještačenje. U koordinaciji s odvjetništvom u Rijeci policija nastavlja provođenje izvida s ciljem utvrđivanja svih relevantnih okolnosti vezanih uz stradavanje nezakonitog migranta, ali i lakše ozljeđivanje policijskog službenika - izvijestila je PU primorsko-goranska.

'Teško je biti migrant, i hvala Hrvatskoj što nas je primila'
'Teško je biti migrant, i hvala Hrvatskoj što nas je primila'

Migrante vraćaju u BiH

Što se tiče grupe migranata, njih ukupno 17, policija je utvrdila da su nezakonito ušli u Hrvatsku. Nijedan od njih nije izrazio namjeru za podnošenjem azila, zbog čega su pokrenuli postupak readmisije, odnosno povratka u BiH, otkud su nezakonito i došli.

Inače, policajac koji je ranio migranta u Gorskom kotaru nedavno je spasio promrzlog ilegalca koji je prešao našu granicu. U događaju je i sam lakše ozlijeđen. Kako doznajemo, prvenstveno je ozlijedio nogu, no u padu je natukao cijelo tijelo. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u nedjelju je rekao da “nije utvrđeno da bi korištenje vatrenog oružja bilo usmjereno prema konkretnoj osobi”.

Smrt, pucnjava, ponižavanje migranata

  • 22. 11. 2017. U Srbiji, u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom, Madine Hussiny (6) iz Afganistana poginula je u naletu vlaka. Pokušavala je s majkom ući u Hrvatsku.
  • 30. 5. 2018. Na području Donjeg Srba zadarska policija zaustavila je kombi s migrantima. U pucnjavi je ozlijeđeno dvoje djece u dobi od 12 godina. Krijumčar je naknadno uhićen.
  • 12. 3. 2019. Nakon što je procurila snimka na kojoj migranti viču ‘Dinamo Zagreb’, MUP je pokrenuo disciplinski postupak protiv trojice policajaca. Snimatelja su udaljili iz službe.
  • 8. 11. 2019. Organizacija Human Rights Watch optužuje hrvatsku policiju da migrante zlostavljaju i vraćaju mimo procedure. MUP odgovara: ‘Dokumentirajte tvrdnje dokazima’.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.