Obavijesti

News

Komentari 268

Pucao je u zrak, poskliznuo se, a metak je pogodio migranta

Pucao je u zrak, poskliznuo se, a metak je pogodio migranta
6

Oko 15 migranata, koji su željeli doći do Slovenije, zaustavljeni su u subotu kraj Tuhobića. Policajac ih je uočio u šumi i ispalio hitac u zrak kako bi dozvao svoje kolege...

VIDEO

Na nepristupačnom terenu u blizini Tuhobića u Gorskom kotaru policajac je naletio na grupu od oko 15 migranata. Opalio je hitac u zrak kako bi u pomoć pozvao kolege. Zatim se spotaknuo i pod još nerazjašnjenim okolnostima metak je pogodio migranta.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:13

Otišli smo u Gorski kotar, na područje gdje je u subotu propucan migrant. Radi se o šumi u brdu, okruženoj rijetko naseljenim selima. Tamo, u obližnjim Hreljinu, Plasima i Zlobinu, migranti nisu rijetkost. U jednom od sela stanovnici kažu da su jučer, nakon propucavanja, vidjeli policiju i vojsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Migrant je propucan u predjelu trbuha i prsa, bori se za život
Migrant je propucan u predjelu trbuha i prsa, bori se za život

- Vidio sam tri naša policajca. Specijalci s dugim cijevima. Bila je i vojska. Vidio sam ih dva kilometra dolje niže - kažu nam domaći.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je migrant ranjen dok je s ostalim migrantima pokušavao doći do Slovenije.

- Policajci su sprečavali prelazak skupine koja se najvjerojatnije željela domoći Slovenije. U tom postupanju je migrant ozlijeđen. Po tome će postupati nadležno Županijsko državno odvjetništvo koje će provesti očevid - rekao je Božinović.

Kako neslužbeno doznajemo, policajac koji se spotaknuo je ranjenom migrantu pomogao. Kad je stigao njegov kolega, obojica su ranjenog migranta na rukama nosili više od tri kilometra do vozila Hitne pomoći koje nije moglo bliže prići mjestu ranjavanja. Hitna je migranta odvezla u KBC Rijeka, gdje su ga operirali.

Migrant propucan, a Božinović kaže: 'Policija je štitila granicu'
Migrant propucan, a Božinović kaže: 'Policija je štitila granicu'

- Pacijent je operiran jer je zadobio prostrjelne rane u predjelu prsnog koša i trbuha. - kažu u KBC-a Rijeka. Još jučer poslijepodne borili su se za njegov život.     

Dolaskom zime, migranti koji su smještani u kampovima u Bosni i Hercegovini žele se domoći zapadne Europe. Ilegalno prelaze granicu s Hrvatskom te prolaze do Slovenije rutom kroz Gorski kotar. Stanovnici tog predjela Hrvatske kažu nam da ih često viđaju i da ih nije strah.

- Ima vam ovdje puno migranata, stalno tuda prolaze. Viđamo ih po vikendicama. Stalno su tu po šumi, i oni i vojska. Nije nas strah, samo ne možemo ići u šumu. Oni njih pokupe, a oni se vraćaju. Jedan dečko je šest puta pokušavao prijeći granicu, a oni bi ga svaki put uhvatili i vratili - kaže nam jedna gospođa. Lokalno stanovništvo se čini prijateljski raspoloženo prema migrantima. Jedan muškarac koji je, također, htio ostati anoniman prepričao nam je kako je prije nekoliko mjeseci naletio na promrzlog mladića iza kuće. Pokislog 17-godišnjeg migranta su primili u kuću, nahranili ga i dali mu piti.

 

- Što je htio? Prijaviti se na policiju. Umoran i iscrpljen odustao je od daljnjeg napredovanja. Dali smo mu novu odjeću. Presvukli smo ga cijelog, osim cipela. Mladić je nosio cipele broj 46, a nitko u kući nije imao njegov broj. Zato smo otišli i tražili po cijelom selu nekoga s tolikom nogom. Kad smo mu, napokon, našli cipele, mladi migrant je pričekao policiju, kojoj se dobrovoljno predao - kaže nam muškarac. Doznajemo kako mladić nije jedini. Često se, kažu nam domaći, ovdje zaustave premoreni ljudi i zamole lokalce da pozovu policiju.

Gorski kotar je težak i za najizdržljivije, a kamoli za one koji su mjesecima u pokretu.

Pajo Vesić je iz Rijeke, ali u Zlobinu mu je starina, kaže nam. I on bi viđao migrante kad bi došao u selo. 

- S gornje strane sela znaju se spustiti i onda dođe policija s maricama, uhvati ih i odvede u Rijeku ili negdje dalje. Prolaze ovuda noću, ali nisam im nikad zvao policiju - kaže nam Pajo. 

Ipak, jedan od susjeda je imao negativno iskustvo, prepričava nam Vesić.

- Parkirao je automobil tu uz cestu, kao što ste sad i vi. Ostavio je ključ, a oni su došli, uzeli mu auto i odvezli se. Otišli su negdje gore, prema granici i probili rampu.

- Ali policija ih je uhvatila. Susjedu su vratili auto, ali bio je karamboliran - rekao nam je Vesić.

Hrvatska policija se uspješno nosi s migrantima, naglasio je nedavno glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Ove godine zaposleno je 800 novih policajaca, a Vlada je donijela odluku da se smije dignuti pričuvna policija, oko 1200 policajaca koji će popuniti mjesta kad kolege iz granične ili interventne policije ne mogu raditi. No u susjednoj BiH zbog migrantske krize u Bihać i Veliku Kladušu dolazi delegacija iz Bruxellesa. Naime, Bosna i Hercegovina postaje glavna ruta migranata na putu prema Europskoj uniji.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 268
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović