Obavijesti

News

Komentari 69

Milanović: Banožić skriva nalaz inspekcije, Hranj nije prekršio zakon. S njim nema suradnje

Milanović: Banožić skriva nalaz inspekcije, Hranj nije prekršio zakon. S njim nema suradnje

Rad ministra obrane isključivo je Vaša odgovornost, ali zbog svega navedenog ne vidim mogućnost bilo kakve suradnje s Marijom Banožićem, poručio je Milanović Plenkoviću

VIDEO

Predsjednik Zoran Milanović poslao je premijeru Andreju Plenkoviću pismo u kojem ga obavještava kako je Glavni inspektorat Hrvatske vojske "nedvojbeno utvrdio i zaključio kako Glavni stožer OS RH i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj nisu postupali protivno zakonu ni u provođenju odluke ministra obrane niti u pružanju potpore Uredu predsjednika Republike".

POGLEDAJTE VIDEO: Milanović opleo po Banožiću

Pokretanje videa...

Milanović VIDEO

Naime, izvanredni inspekcijski nadzori provedeni su po nalogu ministra obrane, a predmet tih izvanrednih inspekcijskih nadzora bilo je postupanje Glavnog stožera u provedbi Odluke ministra obrane o održavanju svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. 

Ministar obrane Mario Banožić tad je demonstrativno otišao iz vojarne, rekavši da mu je načelnik OSRH Robert Hranj zabranio govoriti. Ministar je potom rekao da je zatražio Hranjevu ostavku. Milanović je tad rekao da je on naredio da se Banožiću zabrani govoriti u krugu vojarne u Požegi. Sad u novom pismu Milanović tvrdi da je ministar 190 puta lažno optužio vojni vrh.

- Inspektorat obrane je utvrdio kako su Glavni stožer i načelnik Glavnog stožera OSRH postupali u okviru zakonskih propisa Republike Hrvatske. Ovakvim zaključkom potvrdno je da je ministar obrane lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona i time nanio štetu Oružanim snagama i Republici Hrvatskoj. Ovdje napominjem kako je Vaš ministar obrane tijekom 2021. uputio više od 190 službenih dopisa u kojima je lažno tvrdio kako Glavni stožer krši zakon pružajući potporu Predsjedniku Republike i Vrhovnom zapovjedniku OSRH - stoji u pismu koje je Milanović poslao Plenkoviću. 

Banožić: Ne dam ugovore za Rafale na uvid bez Francuza!
Banožić: Ne dam ugovore za Rafale na uvid bez Francuza!

Nadalje, Milanović u pismu poručuje kako je ministar unaprijed javno okrivio Glavni stožer i Hranja za kršenje zakona. 

- Potvrđuje se kako upravo Vaš ministar obrane kontinuirano zloupotrebljava svoje ovlasti. Ovakvo ministrovo zlonamjerno i pogrešno tumačenje zakonskih odredbi potvrđuje i njegovo potpuno nerazumijevanje sustava zapovijedanja u Oružanim snagama RH. Na dosad nezabilježen način, ministar obrane svojim odlukama praktički osporava čak ustavni i zakonski položaj te ovlasti Predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OS RH - navodi se u pismu te napominje kako ni "nakon desetak dana nakon što je (ministar op.a.) dobio zapisnike Inspektorata obrane, ne samo da nije obavijestio javnost o rezultatu inspekcije, nego je inspekcijski nalaz klasificiran "ograničeno" čime je uskraćena mogućnost da bude javno objavljen".

- Vaš ministar je javno prozvao vojni vrh da krši zakon, pokrenuo je javnu hajku na načelnika Glavnog stožera i javno dao nalog Inspektoratu obrane, uz uputu kakav nalaz očekuje. Nakon što je Inspektorat obrane izradio nalaz kojim je nedvojbeno utvrđeno i zaključeno kako Glavni stožer OS RH i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj nisu postupali protivno zakonu ni u provođenju odluke ministra obrane niti u pružanju potpore Uredu predsjednika Republike, umjesto da se na isti način, dakle javno, skine sumnja s vojnog vrha, Vaš ministar šuti i sakriva od javnosti rezultate inspekcijskog nalaza čime se dodatno ometa načelnika Glavnog stožera u radu i slabi sustav zapovijedanja u Oružanim snagama. Štoviše i vojnicima kojima je ministar nezakonito uskratio dnevnice onemogućuje se zaštita njihovih prava. Budući da Inspekcija obrane odgovara i Vladi, pozivam Vas da žurno naložite deklasifikaciju ovog dokumenta i time spriječite daljnje zloupotrebe od strane Vašeg ministra obrane - stoji u pismu te se navodi kako je "ministar nastavio zlostavljati hrvatske vojnike". 

Ministar Banožić: Hoću li se konzultirati s Milanovićem? Imam ja predsjednika Vlade
Ministar Banožić: Hoću li se konzultirati s Milanovićem? Imam ja predsjednika Vlade

- Vaš ministar obrane nastavio je zlostavljati i hrvatske vojnike, pripadnike Počasno-zaštitne bojne. Selektivno zabranjujući isplatu dnevnica djelatnim vojnim osobama za obavljanje njihovih redovnih i ustrojem propisanih zadaća, ministar obrane je grubo kršio i uskraćivao prava hrvatskim vojnicima koja im pripadaju po Ustavu i zakonu. O svemu ovome sam Vas već više puta obavještavao, međutim, izostala je bilo kakva reakcija. Vaš ministar obrane nastavio je zlostavljati i hrvatske vojnike, pripadnike Počasno-zaštitne bojne. Selektivno zabranjujući isplatu dnevnica djelatnim vojnim osobama za obavljanje njihovih redovnih i ustrojem propisanih zadaća, ministar obrane je grubo kršio i uskraćivao prava hrvatskim vojnicima koja im pripadaju po Ustavu i zakonu. O svemu ovome sam Vas već više puta obavještavao, međutim, izostala je bilo kakva reakcija - stoji dalje u pismu.

Na kraju pisma se direktno obraća premijeru. 

- Rad ministra obrane isključivo je Vaša odgovornost, ali zbog svega navedenog ne vidim mogućnost bilo kakve suradnje s Marijom Banožićem. podsjećam Vas kako je ovaj dopis sam.o jedan u nizu dopisa koje sam Vam uputio, a na koje, na nažalost, nisam nikad dobio odgovor. Ipak, u interesu Oružanih snaga i Republike Hrvatske, u skladu s Vašim i svojim ustavnim ovlastima, spreman sam uvijek na razgovor s Vama - zaključuje se u pismu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.