News

Komentari 103

Milanović o padu drona: 'Je li u toj letjelici bilo eksploziva? Da pitamo Clinta Eastwooda?'

Milanović o padu drona: 'Je li u toj letjelici bilo eksploziva? Da pitamo Clinta Eastwooda?'

Kad je u šest tona 50 kilograma TNT-a, onda se cijela zgrada trese i sve ide kvragu. To se pričalo na početku, a onda se sazvala konferencija na kojoj nismo saznali ništa, rekao je Milanović

Predsjednik Republike Zoran Milanović boravi u Rijeci gdje je bio na kavi s gradonačelnikom Markom Filipovićem, a kasnije se sastao i s rektoricom Sveučilišta u Rijeci Snježanom Prijić-Samaržija i njezinim suradnicima.y

POGLEDAJTE VIDEO: Izjava Zorana Milanovića

Milanović je komentirao današnju presicu o padu drona za koju kaže da nije baš pretjerano pratio.

- Stvar je ozbiljna. Sama kinetička energija je ozbiljna, a ako je tu još toplinska energija, eksploziv... to je strašno opasno. Slušali smo od premijera da su to bombe... Nisi ih mogao maknut s ekrana. Avioni su mu letjeli tijekom presice, to mu je zadnji put. Lupetali su - rekao je Milanović.

- Je li taj eksploziv zemaljskog porijekla, je li to s neba došlo? Iz neke druge dimenzije? Prema onome što sam čuo, imam dojam da se radi o postupku gaslightinga. Ako nije privredni eksploziv, ako je zemaljskog porijekla, možda da pitamo Clinta Eastwooda - dodao je Milanović.

- U njoj očito nije bilo eksploziva, to je očito, koji bi mogao raznijeti zgradu. Kad je u šest tona 50 kilograma TNT-a, onda se cijela zgrada trese i sve ide kvragu. To se pričalo na početku, a onda se sazvala konferencija na kojoj nismo saznali ništa - rekao je Milanović.

Milanović kaže kako nema istrage jer ne postoji osoba koju bi se moglo optužiti.

POGLEDAJTE VIDEO: Milanović o padu drona

- Zanima me, jel u tom objektu bilo TNT-a? Koliko? Bomba može biti i božićna ili se radilo o eksplozivu koji bi sušačku gimnaziju pretvorio u prah i pepeo. Mamuticu bi taj eksploziv od 50 kilograma o kojem se pričalo na početku - rekao je Milanović i dodao kako su to premijerova lupetanja.

Izjave o NDH iz Splita nije htio komentirati i rekao je neka sada to malo komentira premijer, a nije posebno htio komentirati ni rekonstrukciju Vlade.

- Ne vidim kako ovo doprinosit učinkovitosti Vlade i ljudima koji rade u Vladi. Dakle, makni ministra, zamijeni ga i nastavi raditi - rekao je Milanović.

Predsjednik je rekao da mu je nerazumljiva odluka Srbije o kupnji kineskog proturaketnog sustava te da takvo naoružanje "košta, a ne čini razliku" i pozvao Srbiju da se "vrlo jasno" odluči gdje pripada.

- Ne znam tko će njih napasti. Njihov novac, njihove odluke, njihova stvar. Oni nisu članica NATO-a, to ne žele, ostali su bez patrona preko noći. To je jedno vrlo traumatično buđenje, jedan mamurluk vjerojatno i sad kupuju nekakve kineske sustave koji su vjerojatno kopije ruskih sustava, vjerojatno za klasu slabiji, ali mislim što će s tim, to je nerazumljivo - rekao je Milanović novinarima u Rijeci.

Srbiji je nedavno isporučen kineski proturaketni sustav, a Zapad strahuje da bi gomilanje oružja na zapadnom Balkanu u jeku rata u Ukrajini moglo zaprijetiti miru i stabilnosti u regiji.

- Hrvatska ih neće napasti. Amerika ih neće napasti. Ako ih napadne, to im ničemu ne služi. Mogu srušiti opet dva aviona i biti ponosni na to, ali tako se ne dobivaju ratovi - rekao je hrvatski predsjednik.

Dodao je da takvo oružje "košta, a ne čini razliku". "Rat je puno veća, krvavija i obuhvatnija stvar tako da mi nije jasno kakva je to politika. Ja ih ne osuđujem - gledam ih i čudim se", rekao je.

- Hoće ih napasti Rusija? Ne. Amerika? To ti ništa ne znači. Hrvatska? Neće - rekao je Milanović i pozvao Srbiju da izabere stranu kojoj će se prikloniti