News

Komentari 4

Milanović: Pošteno s javnim novcem! Korupcija obezdušuje ljude i tjera ih iz Hrvatske

Milanović: Pošteno s javnim novcem! Korupcija obezdušuje ljude i tjera ih iz Hrvatske

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Lipovljani, hrvatski predsjednik upozorio je na razorne posljedice korupcije i dodao da bi na lokalnoj razini trebalo biti što manje ideologije

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u petak u Lipovljanima da korupcija i pohlepa obezdušuju ljude i tjeraju ih iz Hrvatske.

- Moja je poruka svima: pošteno s javnim novcem! Ako hoćete ozlijediti Hvate, našu malu naciju, najbolji način da to učinite je da ih se potkrada, da oni to vide i da za to nitko ne odgovara- poručio je Milanović koji je sudjelovao u obilježavanju Dana općine Lipovljani.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Lipovljani, hrvatski predsjednik upozorio je na razorne posljedice korupcije i dodao da bi na lokalnoj razini trebalo biti što manje ideologije.

- Kada govorimo o ideologiji govorimo o duši, a najbolji način da ljudima otvorite dušu kliještima je da uništite povjerenje u javni posao, a to se povjerenje gubi kroz korupciju pod kojom se Hrvatska satire. To je pohlepa, to je potreba da se uzme ono što ti ne pripada. To je ono što ljude obezdušuje i što ih tjera iz javnog prostora i tjera ih iz Hrvatske, na kraju krajeva- istaknuo je.

Dodao je da novac kao razlog nije uvijek na prvom mjestu, iako je važan, među razlozima iseljavanja.

- Moderno društvo, bogato društvo, društvo je potrošnje koje ima svoje nedostatke, defekte i bolne rane. Ali ovo moderno, kapitalističko društvo nastalo je na temelju reguliranih odnosa ugovorom. Ugovor je uvijek stvar povjerenja- rekao je predsjednik Milanović te dodao kako se u slučaju da se iznevjeri povjerenje građana ubija sustav.

Govoreći o Lipovljanima, prisjetio se svog ranijeg dolaska u to mjesto i rekao da je taj kraj simboličan jer tu se susreću dva hrvatska identiteta u svojoj blagoj varijanti – štokavski i kajkavski.

- To je jedna od onih posebnosti nas kao nacije, političkog naroda, kao grupe ljudi koji imaju zajedničku povijest, a koji se međusobno razlikuju. Tolika je različitost u jedinstvu koja postoji unutar moderne hrvatske nacije, ono što nam je možda stajalo na putu kao prepreka, a na kraju je ta prepreka preskočena ili zaobiđena. Postali smo nacija i ta nacija je obranjena i izborena u ovoj zadnjoj, najzrelijoj fazi, u Domovinskom ratu.

Ali, dodao je, hrvatska nacija je starija, kao što je starija i svijest o povijesnom pravu na državu i potrebi da se to pravo ostvari. To je nešto što nam treba biti u ovoj Europskoj uniji, i deset godina nakon ulaska u nju, stalno pred očima", rekao je i dodao da - ako se ne budemo brinuli za sebe i za svoje interese - nitko drugi neće.

Jer, kaže, do ove zemlje i do ovog naroda stalo je samo nama. Drugi nemaju ništa protiv, ali im je svejedno. Nama ne smije biti svejedno, rekao je Milanović.

Na svečanoj sjednici govorili su i predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Lukšić, načelnik Lipovljana Nikola Horvat, gradonačelnik Čabra Antonio Dražović, zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Lenart i saborska zastupnica Mirela Ahmetović.

 

 

Najčitaniji članci