Obavijesti

News

Komentari 202

Milanović o plinu: 'Zašto HEP ne preuzme teret na sebe te smanji dobit i plaće muljatorima'

Milanović o plinu: 'Zašto HEP ne preuzme teret na sebe te smanji dobit i plaće muljatorima'

Predsjednik Republike Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović obišao je izložbu "Kopač" postavljenu u Meštrovićevom paviljonu

VIDEO

Nakon obilaska izložbe, dao je i izjavu za medije. Komentirao je situaciju s poskupljenjem plina. 

- Riječki Energo, koliko znam, i riječki KBC su sklopili ugovore ranije. Grad Zagreb je tu malo kasnio i radi promjene vlasti. Ali pustimo sad lokalnu razinu vlasti, što je s državom? Kako se uopće usude to predbacivati gradskoj vlasti? Sad kad smo tu gdje jesmo i kad možete očekivati dvostruke račune za plin, zašto se HEP ne ubaci u priču - pita predsjednik. 

POGLEDAJTE VIDEO Milanović: 'Mislim da je vrijeme da pregazimo Moskvu, da se Vladivostok zove Hrvojegrad. Naš problem je duboko korumpirana vlada, a ne Ukrajina'

Pokretanje videa...

Milanović: 'Mislim da je vrijeme da pregazimo Moskvu, da se Vladivostok zove Hrvojegrad. Naš problem je duboko korumpirana vlada, a ne Ukrajina' VIDEO

Istaknuo je kako država drži šapu na HEP-u da bi mogla zapošljavati HDZ-ovce.

- I da bi šef sigurnosti mogao biti predsjednik Udruge branitelja HDZ-a, kojeg onda povremeno izvlače van da bi pljunuo mene. Koriste javnu firmu za privatni rođački sustav dominacije. Zašto se taj HEP ne uključi u priču i zašto HEP plinarstvo ne preuzme teret na sebe, smanji si dobit, smanje plaće tim muljatorima tako da građani plaćaju manje račune? To je moguće. Jesmo prodali HEP? Nismo. Super. Niste ga prodali zato da možete dalje zapošljavati svoje prijatelje i drugarice. OK. Ali, eto, u svakom zlu ima neko dobro. Dakle, imate HEP plin, molim lijepo, neka oni podmetnu leđa za hrvatski puk - poručio je dodavši kako ćemo vidjeti što će biti sa cijenom plina do kraja godine. 

- Mislim je vrijeme da pregazimo Moskvu, da riješimo stvar, da se Vladivostok zove Hrvojegrad, onda smo sve riješili i stvar je gotovo. Vrlo neozbiljno ponašanje, vrlo neozbiljno, pa i od ekipe u Londonu i djelomično od američke administracije. Ja sam hrvatski predsjednik, sorry, to je tako, pa taman se mi sad i osramotili u Kansas Citiju u kojem se svjetla pale usred noći - rekao je. 

'Smanjenje PDV-a nije opcija, to je beznačajno'

Na pitanje je li po njemu opcija smanjenje PDV-a, Milanović poručuje da nije. 

- To je beznačajno. Razlike su puno veće i doći će vam duplo veći računi. Neće tu PDV ništa promijeniti. I nisam za to da se PDV-om previše manipulira, to je državna slavina i to država mora imati, tko god bio na vlasti. Međutim, postoje načini. Pitajte ekipu iz HEP-a, ne pričam ja to bez veze - poručio je. 

'Banožić je rekao, citiram, ti prostori se moraju otpečatiti, ali ja vam ovdje neću reći kako'
'Banožić je rekao, citiram, ti prostori se moraju otpečatiti, ali ja vam  ovdje neću reći kako'

Upitan zašto se on nije sastao s ministrom obrane Velike Britanije Benom Wallaceom, s kojim su se susreli naš ministar Mario Banožić i premijer Andrej Plenković, predsjednik je rekao kako se on nikada ne sastaje s ministrima obrane. 

- Eventualno s ministrima vanjskih poslova, ali, ono, Rusije i takvih država, Amerike, ako dođe. Ja se ne nalazim s ministrima, pa ni Velike Britanije - rekao je.

'Ukrajina se neće usrećiti bude li slušala aktualni London'

Glavna tema sastanka s našom vlasti bila je situacija u Ukrajini. 

- I o tome je razgovarao s ovim našim ponavljačem iz Vinkovaca. Ministar obrane Velike Britanije je došao u bilateralni posjet, koji je dogovoren davno. Što mislite da bi došao u Zagreb razgovarati s Banožićem? To je dogovoreno prije više mjeseci, pretpostavljam - poručio je. 

Govoreći o stavu Velike Britanije po pitanju eventualne invazije Rusije na Ukrajinu, Milanović smatra kako je to neodgovorna politička pozicija.

- Ne mislim da je ministar došao ovdje u Zagreb zbog toga jer je to planirao puno ranije i to je potpuna slučajnost. Ne nalazim se s ministrima obrane, osim velesila, koji nisu dolazili u Zagreb. A Velika Britanija je izašla iz EU, što im u mojim očima daje puno manji značaj nego što je imala ranije. Ona je članica NATO-a, ima trenutno ozbiljnu političku krizu u vlastitoj državi, premijer sjedi na nekoj vrsti političke tempirane bombe i sve ovo što radi je u najvećoj mjeri motivirano njegovom unutarnjopolitičkom situacijom - rekao je.

 Ukrajina se neće usrećiti bude li slušala aktualni London, dodao je predsjednik Milanović.

- Guraju ih u vrlo opasnu avanturu i to je predsjednik Zelenskij shvatio. I zadnjih dana ono što čujem iz Kijeva je vrlo razumno i odgovorno prema vlastitoj državi, za razliku od nekih ranijih vremena. A Velika Britanija neka pošalje još 1000 vojnika u Estoniju, na čijoj granici nisu ruski vojnici, mada su na ruskoj granici i bit će uvijek, to nije sjajna pozicija, ali tako je, ali dovoditi Ukrajinu u takvu vrstu zablude, huškati ih na neki način i držati je taocem odnosa Londona, koji je postao ipak sila drugog reda i Washingtona, a zemlja stagnira, ne napreduje prema EU, što je obećano i što joj treba dati i u tom smislu sam ja ukrajinski prijatelj. Ali ne u smislu da se jednu državu koja je slaba i tisuću puta slabija od Rusije vojno uopće dovodi u iluziju da se to može riješiti s pet aviona oružja - rekao je dodavši kako ne želi da pogine niti jedan Ukrajinac niti Rus nakon toga, a Hrvati nema šanse.

'Mutavi Grlić-Radman ode u Moskvu i pozove Putina u Hrvatsku. U čije ime? Moje?!'
'Mutavi Grlić-Radman ode u Moskvu i pozove Putina u Hrvatsku. U čije ime? Moje?!'

'Stabilnosti EU nema bez faktora u jednadžbi koji se zove Rusija'

Dodao je kako ni ne zna ime britanskog ministra obrane.

- Za politiku Londona smatram da je neodgovorna i da jednu državu koja je u teškim problemima i kojoj EU, iz koje je VB pobjegla, ne pomaže dovoljno, šalje zbunjujuće poruke i dolazi do nesporazuma i sukoba s Rusijom, koji, vjerujem, neće biti vojni. I moramo shvatiti jednu stvar - europske stabilnosti, zapadnoeuropske stabilnosti, stabilnosti EU nema bez faktora u jednadžbi koji se zove Rusija. Nema. S Rusim se treba dogovoriti.  A ove priče o tome da svaka država ima pravo, pa neka Rusi dovedu vojsku u Meksiko - istaknuo je naglasivši kako to nitko ne bi trpio.

- Ruski model vlasti nije model vlasti za nas, nije ni mađarski. Hrvatska je ipak demokracija, bez obzira što ima na vlasti puno korumpiranih i nepopravljivih ljudi. Ali Hrvatska je zapadna demokracija, po skoro svemu, i po slobodi medija i loših medija - rekao je Milanović.

Hrvatski vojnik se odavde maknuti neće, ponovio je predsjednik.

- Niti u Ukrajinu, a vidjet ćemo za Baltik. To pratimo cijelo vrijeme, ni tu pozicija ni stav ne smije biti agresivan jer mi se tamo ne idemo boriti. Mi možemo pokazati solidarnost Poljskoj i baltičkim državama koje su članice NATO-a, ali otići u Kijev, pokupiti dvije dnevnice Europskog parlamenta, pojesti boršč na ukrajinski račun i reći "ja sam solidaran s Ukrajinom" je licemjerje - kazao je istaknuvši kako to rade neki naši europarlamentarci.

- Solidarnost uključuje i neku vrstu odricanja, žrtve i doprinosa. Biti solidaran s Ukrajinom i reći "podržavamo vas, sukobite se s Rusijom" je neodgovorno i to huljski - poručio je. 

Kako biti solidaran s Ukrajinom? 

- Tako da se u cijelu priču uvuče razum, a ne ratno huškanje i ne podgrijavanje tenzije da će ih Rusija napasti sutra. Ne znam, ako ih napadnu, treba se pitati tko je za to odgovoran. Ali ja sam hrvatski predsjednik i ovo što sam rekao iza toga stojim. To se komentiralo u Kijevu i Moskvi, i ne dalje i neće dalje. A hrvatska sramota, predvođena Plenkovićem, duboko korumpiranom vlašću, iz dana u dan to gledamo, Banožićem, ministrom državne imovine, onda obrane - to je hrvatski problem, a ne Ukrajina - rekao je Milanović.

'Ma koga boli uho u Kijevu za Banožića?'

I dalje srljamo probleme, a Banožić izražava solidarnost s Ukrajinom, dodao je. 

- Ma koga boli uho u Kijevu za Banožića? I što je tu uopće solidarnost? Kava i jedna izjava i nakon toga Ukrajina živi svoj život koji nije dobar, zahvaljujući i nama - Zapadu, Bruxellesu. Što smo napravili da im pomognemo? Tko će sad ulagati u Ukrajinu, koja je i inače pola države tradicionalno ekonomski i trgovinski vezana s Rusijom? U problemu su i to nije lako reformirati. To već i Ukrajinci shvaćaju i kažu da ih ostavimo na miru. Rusija je to što je, država u kojoj više nema puno mladih muškaraca, koja ima nešto profesionalnih vojnika i enormnu vojnu moć, ali enormne limite. Nijedan rat koji je pokrenut zadnjih 70 godina nije dobro završio, mislim na američke ratove i iz toga nešto treba zaključiti, a o ruskim da ne govorim - rekao je. 

Do jučer je Amerika imala predsjednika koji je dočekivao Novu godinu sa šampanjcem u jacuzziju zajedno s Putinom, dodao je.

- Sad imamo predsjednika koji potpuno drugu priču vrti. Pola Amerike je glasalo za Trumpa, ja nisam, ne bih da mogu, ali to su ogromne amplitude u ponašanju. Prvo imaš predsjednika koji više vjeruje Putinu nego svojim službama, a onda imaš predsjednika koji uvjerava Zelenskog da mu prijeti trenutna opasnost od Rusije, a ukrajinski predsjednik kaže "nemojte dramatizirati, radite nam štetu." Imate cijelu garnituru ljudi koji prekrasno žive od tog jednog nerede, beru plaće, dnevnice, super im je i tko god se usudi pisnuti izvan akorda taj je opasan i sramotan. E pa nije baš tako. Sramota Hrvatske su Banožić, ovaj nesretnik Grlić Radman, ono što se dogodilo neki dan u Neumu - rekao je. 

Tonino Picula: Milanovićeva izjava o Ukrajini je za unutarnju upotrebu, ali šteta je vanjska
Tonino Picula: Milanovićeva izjava o Ukrajini je za unutarnju upotrebu, ali šteta je vanjska

'Ako je pola onoga što je Đerek rekla istina, to je razlog za pad Vlade'

Komentirao je i Banožićevu izjavu da je Maja Đerek, bivša zaposlenica Državnih nekretnina koja je otkrila sve o pogodovanjima, "zviždaljka određenih interesnih skupina." 

- To su vjerojatno smišljali tri sata ovdje u ovom bastionu. Neka smisle nešto duhovito - poručio je pokazujući prstom na središnjicu HDZ-a. 

Milanović je istaknuo kako o svemu tome govori Đerek, osoba koja je totalni insajder. 

- Nisam nikad čuo za nju. Zašto govori? Možda ju je netko kupio, možda radi za SDP ili Most ili Nina Raspudića koji je moj potrčko, ali to je posao za DORH i to ozbiljan posao. Ti navodi, za koje si je gospođa dala truda napisati i odnijeti u DORH je nešto čemu naprosto treba posvetiti pažnju i vidjeti tko govori istinu. Ako je pola onoga što je Đerek rekla istina, to je razlog za pad Vlade - naglasio je pa spomenuo predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića za kojeg je Đerek navela da je preko tadašnjeg državnog tajnika Krunoslava Katičića urgirao za prijatelja da mu se ne naplati dug za najam državnog prostora. 

Radi se o Vedranu Gajskom. Jandroković je, podsjetimo, potvrdio da se raspitivao o tom slučaju, a nikako ne pogodovao, i tvrdio kako mu je to poznanik, koji mu se obratio preko Ureda predsjednika Sabora te da je reagirao kao što to radi i na stotine drugih predstavki koje mu od građana stižu. Nacional danima kasnije otkriva kako Jandroković nije govorio istinu te da je s obitelji Gajski slavio i rođendane djece i supruga. 

Milanović o Frki Petešiću: Banda drži knjige u podrumima, za ove stvari daju se ostavke
Milanović o Frki Petešiću: Banda drži knjige u podrumima, za ove stvari daju se ostavke

- Imate predsjednika Sabora koji zivka, tada državnog tajnika u Ministarstvu imovine, sada glavnog tajnika HDZ-a, Plenkovićevog prijatelja, odrasli su stan do stana,  nije si mogao naći bližeg suradnika, čije matere ili mater i ćaća su istog sela i dakle, tog čovjeka zove predsjednik Sabora da se raspita za neki poslovni prostor u centru Grada, koji ima u najmu njegov prijatelj. Što je to? Je li to posao predsjednika Sabora, smije li se to raditi? Tko te tjera da uzmeš državni prostor u najam? Koja je uopće ideja da posreduješ u ime nekoga tko je najmoprimac u državnom prostoru? To je posao odvjetnika za tarifu i to vrlo delikatan posao - poručio je.

Tko god imao u najmu državni prostor, dodao je, neka plaća ili neka se nosi. Pa podsjetio na situaciju u kojoj se Jandroković našao ljetos. 

- Ljetos je predsjednika Sabora nazvao neki pranker i upotrijebio naziv koji je plebiscitarno prihvaćen u hrvatskom puku i po čovjeka je došla policija. To je zlouporaba do neba, a to se ne bi dogodilo da ga predsjednik Sabora nije lažno prijavio. A prijavio ga je lažno jer policija ne bi došla po čovjeka koji je predsjedniku Sabora spomenuo njegov nadimak. Predsjednik Sabora je morao reći nešto ozbiljnije, da mu je ovaj prijetio. On je zezanciju doživio kao prijetnju i čovjek je išao na policiju. Sve ove poruke o tome kako se radikaliziramo dovode do toga da na kraju kokošja jaja postaju balistički faktor. Ljudi se radi toga privode - istaknuo je dodavši kako se ni ne sjeća da je itko osim jednog davnog ministra financija u hrvatskoj politici bio gađan jajetom te majoneze kojom je Milorad Pupovac bio šprican. 

Tko je čovjek zbog kojeg je urgirao Jandroković? 'Ovršili su me i izbacili. Ja sam oštećen'
Tko je čovjek zbog kojeg je urgirao Jandroković? 'Ovršili su me i izbacili. Ja sam oštećen'

O Frki Petešiću: 'Nije silovao, nije opljačkao, znamo da nije, ali je i dalje lopina'

- Toga uopće nema u hrvatskoj politici, vrši se pritisak na represivni sustav da postupa. I što radi policija? Igra linijom manjeg otpora. Ministar unutarnjih poslova, čovjek koji inače jako pazi svoje noge i što će i kako će reći, jučer mora braniti pred javnošću i činjenicama koje su neumoljive šefa kabineta Plenkovića, koji je lažno ispunio prebivališnu prijavu. Policija bi ga trebala prijaviti po službenoj dužnosti - rekao je naglasivši kako je to što je Zvonimir Frka Petešić učinio kažnjivo djelo. 

- A mi slušamo zamjenu teze kako je on lobirao za Hrvatsku. A nije lobirao za ravnogorski pokret Draža Mihajlovića, to je već napredak. Ja te pitam jedno, ti mi govoriš deseto. Nije silovao, nije opljačkao, da, znamo da nije, ali i dalje je lopina. To je lopovluk. Taj stan koji je dobio na toj lokaciji košta tisuću eura mjesečno, ljudi za to dižu kredite.I to je čovjek koji je jadan takav u vlasti. Jeste li otkrili nekoga tko na prijevaran način koristi pogodnost kao Frka Petešić? Nema ga, ne postoji jer nikome to nije palo napamet. To je protuprirodni blud prema društvu. Nije bilo u mojoj Vladi, nema ni u Plenkovićevoj, osim ako nisi njegov pajdo, rođak, susjed ili prijatelj iz Pariza, koji je lobirao za Hrvatsku i u koju se vratio 2011. A lobirao je u kratkim hlačama - rekao je Milanović.

Đerek Banožiću: Neka se sam sa sobom dogovori tko je iza mene - Dalija, Peđa ili Papa Štrumpf?
Đerek Banožiću: Neka se sam sa sobom dogovori tko je iza mene - Dalija, Peđa ili Papa Štrumpf?

O pravima Hrvata u BiH

Pa se prebacio na prava Hrvata u BiH. 

- Sve ono što sam govorio zadnjih mjeseci u vezi toga i ovo što je Čović rekao prije dva dana, se kuha već mjesecima. Bošnjačke stranke se ohrabruje da idu đonom na Hrvate. Bit će izbori i ovako i onako, kaže prije dva dana visoki predstavnik  EU, kojeg nije potvrdilo Vijeće sigurnosti, tu je Dodik u pravu. Hrvati pregovaraju s Bošnjacima u Neumu, ali frajer kaže "bit će izbori ionako, moram ja primati plaću." I koji je onda motiv Bakira i druge ekipe da pregovaraju u dobroj vjeri, da daju Hrvatima milostinju. Ponašaju se, srećom, bez oružja, ali modus operandi je isti kao Slobodana Miloševića krajem 80-ih. Ideš na unitarizaciju jedne državno-pravne tvorevine koja ustvari mora biti federalna. BiH bez Hrvata ne postoji, bez Srba, kojih ima više nego Hrvata, još i manje i na kraju tjeraš Hrvate, ne u zagrljaj jer su ipak dovoljno žilavi, ali u partnerstvo s Dodikom - kaže.

Izetbegović i Džaferović, ali i drugi bošnjački političari, dodao je, igraju jednu vrlo providnu igru u kojoj kupuju vrijeme. 

- Sve ove rezolucije i dokumenti, zaključci Vijeća ministara na koje sam reagirao zato da se pošalje jasna poruka da se ponašanje sarajevske čaršije ne ohrabruje. Međutim, ne. Hajde da su protiv mog stava tamo neki iz sjeverne Europe koji dragog Boga ne razumiju, ali hrvatska vlast, oni su saboteri. Oni ne žele poduzeti ono što im je u moći i zbog toga se neće pomaknuti divizije, neće opaliti ni svadbena puška, ni džeferdar Vuka Mandušića, nema ničega, naprosto, pokazat ćemo jasan stav. Ovako su danas hrvatski predstavnici, a to nije samo HDZ,  to je puno šira priča, u situaciji da ih se tretira kao idiote, kao nekoga koga se ništa ne pita - poručio je predsjednik.

Bliže se izbori, a hrvatske predstavnike će izabrati Bošnjaci, istaknuo je.

- Je li to nekome primitivno? Ne znam, ali to je tako. Zato ne ponavljajte greške srpskih i beogradskih hegemonista s kraja 80-ih zato jer misliš da vas ima više. To je privid i vodi neredu i sukobu. Hrvati mole milostinju i uopće je nadrealno da o tome govorim ja na ovom mjestu. 50 metara je stranka koja je osuđena za kriminal i ništa nisu iz toga naučili - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 202
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije