Obavijesti

News

Komentari 57

Tonino Picula: Milanovićeva izjava o Ukrajini je za unutarnju upotrebu, ali šteta je vanjska

Tonino Picula: Milanovićeva izjava o Ukrajini je za unutarnju upotrebu, ali šteta je vanjska

Milanović je u svom istupu početkom tjedna rekao da Hrvatska 'nema ništa' sa sukobom u Ukrajini te da će, dođe li do eskalacije, povući sve 'do zadnjeg vojnika'

VIDEO

Iako je izjava predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini prije svega sučeljavanje s premijerom Plenkovićem na domaćoj političkoj sceni, štetna je po hrvatsku vjerodostojnost na svjetskoj, ocijenio je Tonino Picula uoči odlaska u Ukrajinu s izaslanstvom Europskog parlamenta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Rusi gomilaju snage, imaju 1511 aviona i 900.000 vojnika. 'Žele premoć, koriste slabost SAD-a' 01:05

Hrvatski predsjednik u utorak je kazao da Ukrajini nije mjesto u NATO savezu, da je riječ o jednoj od najkorumpiranijih zemalja na svijetu te izrazio razumijevanje za argumente Moskve da štiti svoje interese uslijed širenja NATO-a . Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković je pak jedan od najangažiranijih europskih političara u pružanju podrške Kijevu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Milanovićev istup čitam prije svega kao sučeljavanje na unutarnjopolitičkoj sceni. Predsjednik i premijer su već toliko u sukobu da su sad 'svetost' izgubile i neke teme u kojima bi se trebalo sačuvati minimum državnog jedinstva poput vanjske politike - ocijenio je hrvatski europarlamentarac u razgovoru za Hinu.

Milanović je u svom istupu početkom tjedna rekao da Hrvatska "nema ništa" sa sukobom u Ukrajini te da će, dođe li do eskalacije, povući sve "do zadnjeg vojnika“. Picula, međutim, napominje da "nitko ovoga trenutka ne planira slanje NATO-ovih jedinica u Ukrajinu".

Na pragu rata: Što će sve NATO tražiti od Hrvatske u slučaju sukoba Rusije i Ukrajine?
Na pragu rata: Što će sve NATO tražiti od Hrvatske u slučaju sukoba Rusije i Ukrajine?

- Protiv sam politike koja dovodi u pitanje vjerodostojnost Hrvatske kao članice EU-a i NATO-a. Milanovićevo zauzimanje proruskog stava ugrožava takvu vjerodostojnost, ali smatram i da premijer Plenković ugrožava kredibilitet Hrvatske, prije svega toleriranjem korupcije u vlastitim redovima - zaključuje Picula.

Picula poziva predsjednika i premijera da svoje sukobe ne šire na vanjsku politiku.

- Ovu epizodu treba što prije zaključiti, a Hrvatskoj bi svakako trebala veća usuglašenost političkog vrha radi njezinog međunarodnog kredibiliteta - kaže Picula koji je bio ministar vanjskih poslova u vladi Ivice Račana početkom 2000-ih.

Ukrajinska kriza potvrdila slabosti EU-a

Kijev i zapadne zemlje pribojavaju se moguće invazije Rusije koja na granici s Ukrajinom gomila vojne postrojbe, dok Moskva odbacuje tvrdnje da priprema napad i traži pravne garancije zapada da se NATO neće širiti na istok niti postavljati raketne sustave na njezinim granicama.

FILE PHOTO: European Union flags fly near the European Commission headquarters in Brussels

Picula u nedjelju u okviru osmeročlanog izaslanstva Europskog parlamenta putuje u Ukrajinu. Tijekom posjeta će se susresti i s ukrajinskim državnim vrhom.

U Europskom parlamentu su različita politička stajališta spram ukrajinske krize pa je tako i u ovom izaslanstvu, kaže Picula.

Naglašava da je ipak da je većinska pozicija Parlamenta solidarnost s Ukrajinom, poštivanje njezina suvereniteta i prava da bira organizacije u kojima želi biti.

Različiti pristupi država Unije u odgovoru na ukrajinsku krizu, međutim, puno se konkretnije odražavaju na političku snagu EU-a nego razlike među političkim skupinama u parlamentu.

 I u ovoj krizi se potvrđuje da je Europa stala negdje na pola puta u svojim integracijama, a ova druga (nerealizirana) polovica integracije je prevenira da reagira u ad hoc krizama, pogotovo kade je riječ o vanjskim šokovima - kaže Picula i podsjeća da zbog nejedinstva EU nije efikasno odgovorio ni na financijsku krizu 2008. ni na migrantsku krizu 2015.

Milanović: Plenković je u svom svijetu, pokušava obraniti šefa kabineta i korumpirane ministre
Milanović: Plenković je u svom svijetu, pokušava obraniti šefa kabineta i korumpirane ministre

"Sada, s rusko-ukrajinskom krizom koja se proteže na mnoge elemente svjetske geopolitike, Europa ponovno pokazuje da je zajednica država, a ne zajednička država", ocijenio je SDP-ov europarlamentarac i dodao da je "ova kriza još jedan poziv na buđenje i daleko više rada na integriranju zajedničke sigurnosne i obrambene politike".

Putin kao Justinijan

Picula upozorava da se u ukrajinskoj krizi "prelamaju daleko opsežniji geopolitički interesi". Ruski predsjednik Vladimir Putin želi ojačati multipolaran svjetski poredak, zaobići multilateralan i u tome nastojanju zaobilazi Europsku uniju.

- On o rješavanju krize želi razgovarati s Amerikancima, ali ne i sa čelnicima EU-a, što je dio njegove strategije razdvajanja Zapada - kaže Picula.

Russian President Putin attends a meeting in Moscow

- S druge strane nije mu mrsko neposredno razgovarati s gospodarskim establišmentom EU i podsjećati ih na koristi rusko-europske suradnje - dodao je.

- Putin "se ponaša kao neka vrsta postsovjetskog, ruskog Justinijana, bizantskog cara koji je u 6. stoljeću pokušao obnoviti Rimsko Carstvo, a koliko će u tome uspjeti ovisi i o artikulaciji otpora takvoj ambiciji. On svakako ne može vratiti povijest u vrijeme Jalte, ali pokušava igrati na slabosti svojih zapadnih takmaca, EU-a i SAD-a kako bi postavio Rusiju kao čimbenika bez kojeg se više neće moći donositi nijedna regionalna ili globalna odluka. U toj viziji multipolarnog svijeta, pored jake Ruske Federacije i SAD-a, ima još eventualno mjesta za Kinu ili još nekog igrača, ali ne za integriraniju Europsku uniju koja bi bila kadra donositi odluke u korist vlastitih strateških interesa - ocjenjuje.

Picula u tom smislu ocjenjuje da bi prihvaćanje "ruskih maksimalističkih" zahtjeva da se Kijev ne pridružuje EU-u ili NATO-u i istočnih zemalja povuku snage NATO-a, značilo i odustajanje od europskog projekta.

- Pristati na ruske zahtjeve znači vratiti se na logiku podjele interesnih sfera. Putin želi oduzeti tu vrstu političkog subjektiviteta EU-u kako bi se dogovorio s ostalim rivalima koje smatra sebi ravnim, prije svega SAD-om - drži hrvatski eurozastupnik.

Ukrajinska crna lista: Milanović je među ubojicama, špijunima, svećenicima, glazbenicima...
Ukrajinska crna lista: Milanović je među ubojicama, špijunima, svećenicima, glazbenicima...

Picula ne prihvaća ni argument da zahtjeve Kremlja opravdava osjećaj ugroženosti zbog širenja NATO-a na istok.

- Iako ruski strahovi od invazije iz Europe imaju temelje u povijesti, na istoku Europe postoje strahovi od ruske invazije koji su jednako utemeljeni u povijesti. Radi se o potpunoj asimetriji zahtjeva, to su zahtjevi koje jedna demokratska država ili skup demokratskih država ne mogu prihvatiti - zaključuje Picula.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji