Obavijesti

News

Komentari 1

Milanović: Ustrajat ću na Daytonu i konstitutivnim narodima u dokumentima BiH

Milanović: Ustrajat ću na Daytonu i konstitutivnim narodima u dokumentima BiH

Što se tiče mene, u svakoj međunarodnoj instituciji u kojoj se bude donosio neki dokument o BiH tražit ću i inzistirat ću da se uvijek spomene poveznica na Dayton, izvorni Dayton i konstitutivni narod, rekao je

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da će i dalje ustrajati na tome da se u međunarodnim dokumentima o BiH spominju Daytonski sporazum i konstitutivnost naroda koji jamče prava najmalobrojnijim Hrvatima, uključujući pravo da sami biraju svoje predstavnike u vlasti.

Milanović je u uoči samita NATO-a u lipnju zaprijetio da neće dati suglasnost za završni dokument ako se u njemu ne spomene sporazum kojim se BiH definira kao država triju konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata i ostalih građana.

Milanović u Mostaru: Moj posao i dužnost je hrvatski identitet
Milanović u Mostaru: Moj posao i dužnost je hrvatski identitet

Članica NATO-a Hrvatska uspjela je u deklaraciju ubaciti referencu na Daytonski mirovni sporazum, ali po Milanovićevm riječima tek nakon šest dana inzisitiranja. 

"Što se tiče mene, u svakoj međunarodnoj instituciji u kojoj se bude donosio neki dokument o BiH tražit ću i inzistirat ću da se uvijek spomene poveznica na Dayton, izvorni Dayton i konstitutivni narod", rekao je Milanović u Mostaru.

Prva prilika za to bit za dva dana kada NATO donosi procjenu napretka BiH prema članstvu u tom zapadnom savezu.

"Ako ne bude reference na konstitutivne narode i Dayton, neće biti zajedničke izjave. Bit će papir predsjedavajućega, to je ništa“, izjavio je Milanović na konferenciji za novinare.

Predstavnici najvećih bošnjačkih i hrvatskih stranaka u BiH vode za sada neuspješne razgovore o izbornoj reformi kako bi se provele presude međunarodnih i domaćih sudova kojima se uklanja diskriminacija manjina i osigurava legitimno političko predstavljanje triju konstitutivnih naroda bez preglasavanja.

"Prvih deset godina nikome nije palo na pamet da Hrvatima bira člana predsjedništva, onda se netko pametan toga dosjetio“, rekao je Milanović referirajući se na to da je hrvatski član kolektivnog državnog vrha Željko Komšić izabran glasovima Bošnjaka. 

Zoran Milanović: Srebrenička tragedija stalno se produbljuje pokušajima relativiziranja
Zoran Milanović: Srebrenička tragedija stalno se produbljuje pokušajima relativiziranja

Hrvatskim političarima, s kojima će se sastati kasnije u ponedjeljak, savjetovao je da se o spornim pitanjima dogovore sa srpskim i bošnjačkim predstavnicima.

"Ja nemam ambicije to organizirati u Zagrebu, niti ta vrsta povjerenja postoji. Ja ne mogu biti posrednik, ja sam pristran, ali nadam se da sam korektan. Ja zastupam Hrvatsku i hrvatske interese, a ne globalnu pravdu i ništa kozmopolitski“, rekao je Milanović.

Boraveći u radnom posjetu BiH, hrvatski predsjednik je u Mostaru održao predavanje na sveučilištu, a kasnije će se susresti s gradonačelnikom Mariom Kordićem, gradonačelnikom Ljubuškog Vedranom Markotićem te vodstvom Hrvatskog narodnog sabora koji okuplja hrvatske stranke.

Prije Mostara, Milanović je u Vitezu položio vijenac i zapalio svijeću za osmero djece koja su poginula u lipnju 1993. tijekom rata u BiH.