Obavijesti

News

Komentari 43

Milanović zvao Stoltenberga: Očekuje razumijevanje NATO-a oko zaštite prava Hrvata u BiH

Milanović zvao Stoltenberga: Očekuje razumijevanje NATO-a oko zaštite prava Hrvata u BiH

Nastavno na spomenuto pismo, Milanović je i danas u razgovoru detaljno informirao glavnog tajnika NATO-a o ozbiljnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, odnosno o teškoj situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u BiH

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas telefonski s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, na čiju inicijativu je i došlo do razgovora, a nakon što je predsjednik Milanović glavnom tajniku Stoltenbergu uputio pismo za sve članice Saveza, priopćili su iz Ureda predsjednika.

Nastavno na pismo, Milanović je i danas u razgovoru detaljno informirao glavnog tajnika NATO-a o ozbiljnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, odnosno o teškoj situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u BiH, koji su u velikom broju ujedno i državljani Republike Hrvatske, navodi se.

- Predsjednik Milanović upozorio je kako su Hrvati u Federaciji BiH već niz godina izloženi izbornim manipulacijama te opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH koji nije promijenjen ni nakon višekratnih pokušaja i jasno izraženoj volji političkih predstavnika Hrvata u BiH - stoji u priopćenju.

'Tko god mi krene pričati da će u BiH izbiti rat, treba mu zalijepiti usta selotejpom. To je huškanje'
'Tko god mi krene pričati da će u BiH izbiti rat, treba mu zalijepiti usta selotejpom. To je huškanje'

Milanović je stoga još jednom ukazao glavnom tajniku Stoltenbergu na činjenicu da je Hrvatima uskraćena mogućnosti biranja legitimnih predstavnika u tijela vlasti BiH što je ujedno direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Takva situacija diskriminira Hrvate u BiH kao konstitutivni narod, protivna je vladavini prava, ali i prijetnja stabilnosti u BiH, upozorio je Milanović.

On je Stoltenbergu obrazložio kako neravnopravni status Hrvata u BiH negativno utječe ne samo na stabilnost BiH, nego ujedno dovodi u pitanje nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske kojoj je stabilna BiH od strateškog interesa. Naglasio je zato kako Republike Hrvatska od svojih saveznika, članica NATO-a, očekuje više razumijevanja za pravedne i legitimne zahtjeve u pogledu osiguranja ravnopravnog položaja Hrvata u BiH. Pri tome je ukazao kako to može pozitivno utjecati i na regionalnu sigurnost, a u čije osiguranje je aktivno uključen i Savez.

HDZ-ovci spustili Milanoviću: On laže i kad govori za kog navija
HDZ-ovci spustili Milanoviću: On laže i kad govori za kog navija

Oni su razgovarali i o zahtjevu Švedske i Finske za članstvom u NATO-u, pri čemu je Milanović pokazao razumijevanje za kontekst u kojemu se unutar Saveza razgovara o tim zahtjevima, ali ponovio kako i Republika Hrvatska očekuje razumijevanje saveznika za nastojanje da zaštiti prava Hrvata u BiH i time zaštiti svoje državne interese. Razmijenili su i stavove o pripremama za idući summit NATO-a koji će se krajem lipnja održati u Madridu.