News

Komentari 2

Milijuni u džepovima insajdera: Skriveni detalji drame u HNB-u

Milijuni u džepovima insajdera: Skriveni detalji drame u HNB-u

NOVI EXPRESS Reputacijska šteta jest velika, ali iako su Vujčić i Švaljek glavna meta, za sada se čini da će se prilično lagano obraniti i pred zakonom i pred Saborom

Trebala je ovo biti godina trijumfa guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića. Već do sredine godine bi trebalo biti potvrđeno da Hrvatska uvodi euro prvim danom sljedeće godine. Vujčić će imati jednu od ključnih uloga u tom povijesnom događaju i HNB će biti odgovoran s Ministarstvom financija da sve prođe glatko i građani ne budu prevareni višim cijenama.
A nakon toga, ako sve prođe u skladu s očekivanjima, nije planirao odraditi mandat do sredine 2024. godine, nego bi trebao biti izabran u izvršni odbor Europske središnje banke kao prvi član iz ovog dijela Europe.
Ali hoće li mu se sve srušiti? Portal Index je otkrio da je 40-ak zaposlenika HNB-a u zadnjih 20 godina trgovalo s vrijednosnim papirima banaka koje nadziru: dionicama i obveznicama. Među njima je i sam Boris Vujčić, ali i viceguvernerka Sandra Švaljek te bivši viceguverner Davor Holjevac. Ostala imena, koja portal očito ima, zasad nisu objavljena.