Obavijesti

News

Komentari 10

Panenić: Izvješće EK pokazalo je brojne promašaje i greške...

Panenić: Izvješće EK pokazalo je brojne promašaje i greške...

Klubovi zastupnika su tradicionalno zatražili stanku u kojima se također slala poruka ženama, a oporba je i ovu priliku iskoristila da pozove premijera da se do ljeta ratificira Istanbulska konvencija

VIDEO

Tomislav Panenić (Most) i Branko Bačić (HDZ) nisu propustili čestitali su Dan žena, ali su se u svojim izlaganjima osvrnuli na izvješće Europske komisije vezane za (ne)provođenje reformi.

Panenić je naveo kako je i ovo izvješće nedvojbeno pokazalo brojne nedostatke i promašaje. Naveo je kako smo o ovoj temi umjesto premijera čuli najnepopularniju potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, koja bi željela da reforme idu brže, ali one idu onom brzinom koju društvo može prihvatiti. 

- Znači nije problem Vlada nego problem je društvo, građani, svi oni koji izgleda ne žele reformu, svi želimo da ostanemo u ovakvoj državi koja nas tjera da idemo van. Nešto ne štima u samoj izjavi. Kaže da nisu reforme jednostavne, da je prošla cijela godina u pripremama. I ono što je najtragičnije da zapravo ona smatra da su europska sredstva ta koja trebaju biti jedna od najznačajnijih i najzdravijih izvora gospodarskog rasta. Ne, mora biti naša industrija, naša politika, naša porezna politika, sve ono što se navodi - kazao je Mostovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz neprovođenje reformi od mirovinskog sustava, javne uprave, kašnjenja provedbe antikorupcijske strategije, neefikasno vođenje javnih poduzeća, Panenić je naveo i probleme brodogradnje, koja je ponovo spremna za restrukturiranje, podsjetio da ljudi odlaze iz zemlje, dugovi bolnica rastu, ukidaju se pošte, škole, poskupljuje struja, vrlo brzo kako je čuo i plin. 

- Mi smo tražili promjenu, sve je to HDZ sabotirao, sada je vrijeme za odgovornost - poručio je Panenić. 

Branko Bačić (HDZ) kazao je kako je Europska komisija u svojoj ocjeni prepoznala napore ove Vlade, koja je u godini iza nas ipak ostvarili pozitivne i dobre rezultate vezane uz rast BDP-a od 2,8%, o smanjivanju deficita, smanjivanja javnog duga.

 - Svakako da je sugestija komisije da se nastavi s reformama koje je Vlada prošle godine u travnju iznijela u svom nacionalnom programu reformi i nacionalnom programu reformi i na kojemu je potrebno ustrajati i dodatno se angažirati kako bi se te reforme koje su naznačene i provele - kazao je Bačić.

Podsjetio je oporbu da je Vlada u nekoliko navrata došla sa zakonima, koji su na reformskom tragu. 

"Potpuna ravnopravnost još nije postignuta" 

Na početku sjednice predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je svim zastupnicama, ali i građankama Međunarodni dan žena. Podsjetio je da se danas prisjećamo dugogodišnje povijesne borbe žena za jednaka prava kao što ih imaju muškarci, pravo sudjelovanja na izborima, kojim im je prije 100 g. bilo uskraćeno, pravo na obrazovanje, obnašanje funkcije u društvu, gospodarska i socijalna prava te sva druga prava osigurana zakonom.

Važno je, kaže, svaki dan iznova se prisjećati i odati počast svim ženama koje su se svojim ustrajnim društvenim zauzimanjem i političkom hrabrošću izborile za svoja politička, gospodarska i socijalna prava.

- Ta borba se nastavlja i danas, jer potpuna ravnopravnost još nije postignuta. Upravo zato Međunarodni dan žena mora biti podsjetnik na sve ono što su žene do sad postigle, ali i poticaj za daljnje osnaživanje njihovog položaja u društvu, bez predrasuda i diskriminacija - rekao je Jandroković. 

Jandroković: Stanke u Saboru kakve poznajemo neće opstati
Jandroković: Stanke u Saboru kakve poznajemo neće opstati

Poručio je da se još učinkovitije kao društvo moramo zauzimati za suzbijanje podređenog položaja žena u obitelji, ali i sprječavanja i zajedničku borbu protiv svakog oblika nasilja i zlostavljena

- Naša zajednička odgovornost da i nadalje gradimo i promičemo tolerantno i ravnopravno hrvatsko društvo - zaključio je predsjednik Sabora. 

"Ženska prava su ljudska prava" 

Klubovi zastupnika su tradicionalno zatražili stanku u kojima se također slala poruka ženama povodom njihovog dana, a oporba je i ovu priliku iskoristila da pozove premijera da se do ljeta ratificira Istanbulska konvencija.

'Istanbulska konvencija treba biti na dnevnom redu rasprave'
'Istanbulska konvencija treba biti na dnevnom redu rasprave'

Anka Mrak Taritaš (GLAS) uz čestitku svim ženama je poručila da nikada ne zaborave da su ženska prava, ljudska prava te da imamo pravo biti drugačije, pokazivati osjećanje, baviti se politikom, upravljati institucijama.

- Žene imaju pravo biti svoje i ne postoje stakleni stropovi niti prepreke koje ne možete preskočiti. Budite kakve jeste, a ne onakve kakve drugi očekuju da budete - izjavila je. Nastavila je kako žena ima pravo biti s obitelji, napredovati na poslu i u političkom životu. 

Gdje je zapelo, Margareta? Što je s Istanbulskom konvencijom
Gdje je zapelo, Margareta? Što je s Istanbulskom konvencijom

- Iskoristila bih priliku i zamolila premijera da iskoristi svoje pravo i pošalje u Sabor na ratifikaciju Istanbulsku konvenciju. Ako već ne sluša zastupnika neka posluša preporuke Europske komisije - poručila je Mrak Taritaš. 

"Sve ostaje na riječima" 

Bojan Glavašević (SDP) uz poziv na ratifikaciju Istanbulske konvencije podsjetio je da su žene u Hrvatskoj manje plaćene i svakodnevno na udaru predrasuda.

- Svake godine dođe ovaj dan, svake godine poklanjamo ruže, izgovaraju se lijepe čestitke i želje, međutim na kraju dana kada dođe trenutak da se nešto napravi bojim se da smo svi ostali samo na riječima. Jedina prava rodna ideologija je ona koja već stoljećima ženama uskraćuje jednake prilike u društvu, a naziva se patrijarhat - rekao je Glavašević. 

Naveo je kako zastupnici do ljetne stanke imaju priliku učiniti nešto konkretno te je pozvao zastupnike da se do ljeta ratificira Istanbulska konvencija. 

- Smrt fašizmu, sloboda ženama - riječi su kojima je Glavašević završio svoje izlaganje. 

Dana žena u svom izlaganju dotaknuo se i nezavisni zastupnik Željko Glasnović.

- Čestitam svim ženama što trpe manijake, teroriste. Najviše bih se zahvalio ženama koje su bile u ratu - rekao je.

Na raspravi izmjene ostalih tri paketa zakona 

Hrvatski sabor će nastaviti raspravu o izmjenama zakona o sudovima, o Državnom sudbenom vijeću (DSV) i o područjima i sjedištima sudova, za koje iz Vlade kažu da su dio mini pravosudne reforme. Oporba pak tvrdi da se radi o izmjenama kozmetičke naravi.

Zastupnici bi u četvrtak trebali raspraviti i izmjene ostala tri iz paketa od šest zakona mini pravosudne reforme: o državnom odvjetništvu, o Državnoodvjetničkom vijeću, te o područjima i sjedištima državnih odvjetništava.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag