Obavijesti

News

Komentari 73

"Ministarstvo nam je zabranilo izborni predmet informatike"

"Ministarstvo nam je zabranilo izborni predmet informatike"
1

Učenici u Gimnaziji Ivana Zakmardija informatiku imaju obveznu u prvom razredu. Poslije se ukida. Ravnatelj je ustrajan da se odluka poništi jer su učenici zakinuti

VIDEO

Svakog dana  u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Dok ministar Vedran Mornar traži načine kako povećati informatičke kompetencije učenika i nastavnika, njegovi najbliži suradnici ukidaju izbornu nastavu informatike u našoj gimnaziji. Već tri mjeseca uzaludno pokušavam riješiti problem s birokracijom u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i prisiljen sam javno zatražiti pomoć radi dobrobiti naših učenika, napisao nam je Zoran Kovač, ravnatelj križevačke Opće gimnazije Ivana Zakmardija, kako bi sve upoznao s apsurdnom situacijom u kojoj se nalaze.

Gimnazija od 1991., kad je osnovana, učenike informatički obrazuje i dodatno im nudi informatiku kao izborni predmet, no od ove školske godine to više ne smije zbog zabrane koju je potpisala zamjenica ministra obrazovanja Sabina Glasovac. Informatika ostaje samo kao obavezan predmet učenicima prvih razreda uz objašnjenje Ministarstva da učenici viših razreda općih gimnazija ne mogu imati taj predmet kao izborni zato što nije predviđeno i jer ne postoje informatičke vježbe za njih.

- To nije točno. Na popisu izbornih predmeta koje se može provoditi u općim gimnazijama nije navedena informatika, no u sadržaju Programa rada gimnazija informatika je navedena kao mogući izborni predmet. U članku 24 Pravilnika o radu gimnazija stoji da informatika kao izborni predmet treba obuhvatiti gradivo koje nije obrađeno u obaveznom dijelu nastave informatike te da se izvode i vježbe ako je moguće. A mi to možemo jer imamo opremljen kabinet. Ministarstvo nam ne da ni povećati broj nastavnih sati za obavezni dio informatičkog obrazovanja s 24 na 39 sati, što smo tražili zbog povećanja broja učenika, a ne smijemo razrede dijeliti u dvije radne grupe iako bi to morali jer je kabinet opremljen, ali premali za sve učenike istodobno – kaže ravnatelj i ističe da je nabrojenim odlukama nanesena ogromna šteta učenicima i ugledu njihove gimnazije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Osim naših 128 gimnazijalaca zakinuto je 20-ak učenika križevačke Srednje glazbene škole Alberta Štrige. Oni slušaju i polažu informatiku u križevačkoj Općoj gimnaziji i njima je ona obavezan predmet sve četiri godine, no sad to više ne mogu, pa je šteta još veća - kaže Kovač. Napominje kako 20-ak hrvatskih općih gimnazija ima informatiku kao izborni predmet, no da se to isto brani Križevčanima:

- Problem je u različitom tumačenju Pravilnika o radu gimnazija koji je napisan 1994. Lani mi je CARnet dodijelio priznanje za najbolji rad u informatici jer sam uspio detektirati kakvo informatičko znanje trebaju križevački poduzetnici, srednjoškolci i studenti, a sad ova odluka.

Kovač tvrdi da se od sredine kolovoza dopisuje i telefonski dogovara s Ministarstvom, no da rješenje nije nađeno. Kaže kako neće odustati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a