News

Komentari 7

Ministarstvo pravosuđa o presudi: Nismo zadovoljni, zaslužili su najveću kaznu

Ministarstvo pravosuđa o presudi: Nismo zadovoljni, zaslužili su najveću kaznu

Ministarstvo pravosuđa i uprave izražava nadu da će Žalbeno vijeće preinačiti presudu te Stanišića i Simatovića osuditi za sve zločine počinjene na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Nakon suđenja čelnicima srbijanske Službe državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, oglasilo se Ministarstvo pravosuđa i uprave. Izrazili su nezadovoljstvo presudom u priopćenju za medije:

- Premda su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na 12 godina zatvora, Ministarstvo pravosuđa i uprave izražava nezadovoljstvo u pogledu današnje presude Raspravnog vijeća Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za kaznene sudove izrečene u ponovljenom postupku.

Smatraju da presuda ne odražava ratna događanja i stvarne uloge osuđenika tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku i BiH. Nezadovoljni su i jer je u prijašnjim presudama utvrđeno postojanje zločinačkog pothvata:

- Ovakva odluka izaziva nezadovoljstvo i zato jer je u presudama protiv Milana Babića i Milana Martića za zločine počinjene na državnom području Republike Hrvatske, utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u kojem su uz najviše dužnosnike Republike Srbije, predvođene Slobodanom Miloševićem, sudjelovali i Jovica Stanišić i Franko Simatović.

Nadaju se da će se presuda izmijeniti:

- Ministarstvo pravosuđa i uprave izražava nadu da će Žalbeno vijeće preinačiti presudu te Stanišića i Simatovića osuditi za sve zločine počinjene na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koje im tužiteljstvo stavlja na teret.

Ministarstvo pravosuđa smatra da zaslužuju veću kaznu:

- Podsjećamo, radi se o najtežim i najokrutnijim zločinima poput onih u Vukovaru, Škabrnji i Srebrenici, počinjenih u provedbi velikosrpskog projekta režima Slobodna Miloševića, koji nesumnjivo zaslužuju najstrožu moguću kaznu.

Najčitaniji članci