Obavijesti

News

Komentari 0

Ministarstvo rada objavilo poziv za program Zaželi namijenjen zapošljavanju starijih žena

Ministarstvo rada objavilo poziv za program Zaželi namijenjen zapošljavanju starijih žena

Trajanje provedbe projekata u okviru faze III je do osam mjeseci u okviru čega će se zapošljavati žene u trajanju do šest mjeseci

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je u srijedu treći poziv za program "Zaželi" kojim se nastavlja financiranje zapošljavanja teže zapošljivih žena za pružanje potpore i podrške za starije i nemoćne osobe.

Pozivom će se osigurati prijelazno razdoblje do usvajanja novog programa ESF+ u okviru novog financijskog razdoblja 2021.-2027., priopćilo je Ministarstvo.

Projektne prijedloge može se početi podnositi od srijede, 25. svibnja, a poziv će biti otvoren do iscrpljenja dostupne financijske omotnice ili najkasnije do srijede, 31. kolovoza.

Trajanje provedbe projekata u okviru faze III je do osam mjeseci u okviru čega će se zapošljavati žene u trajanju do šest mjeseci za pružanje usluge starijim i nemoćnim osobama kao krajnjim korisnicima.

Petrinja: Jedina smo knjižnica smještena u čak 11 kontejnera, ali imamo sve više članova
Petrinja: Jedina smo knjižnica smještena u čak 11 kontejnera, ali imamo sve više članova

Uz jedinice lokalne i regionalne samouprave, prijavitelji mogu biti neprofitne organizacije koje u Statutu ili drugom temeljnom aktu imaju predviđeno obavljanje socijalne djelatnosti.

Starije i nemoćne osobe jedne su od najranjivijih skupina u društvu te su u visokom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, napominje Ministarstvo.

Studija o istraživanju o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi (SHARE) pokazala je da 77 tisuća stanovnika starije dobi u Hrvatskoj ima poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti te nemaju nikoga tko bi im u tome pomogao.

Posljednje dvije godine pandemija je značajno utjecala na živote starije populacije kod koje postoji povećan rizik od socijalnog isključivanja.

Đakovačka tvrtka Inspecto uspješno provela tri EU projekta
Đakovačka tvrtka Inspecto uspješno provela tri EU projekta

"Povratne informacije s terena pokazuju da je program 'Zaželi' uspješan i nezamjenjiv u lokalnim zajednicama jer istovremeno adresira dvije skupine naših korisnika - teže zapošljive žene te starije i nemoćne osobe", poručio je ministar rada Marin Piletić, dodavši da je zato Vlada predložila daljnji nastavak socijalnog uključivanja građana u svim krajevima Hrvatske.

U okviru dvije faze poziva "Zaželi" od prosinca 2017. do srpnja 2021. financirano je ukupno 746 projekata ukupne vrijednosti 1,8 milijardi kuna, te je ugovoreno zapošljavanje više od 14 tisuća žena koje su pružale uslugu potpore i podrške za gotovo 79 tisuća starijih i nemoćnih osoba, pokazuju podaci Ministarstva.