Obavijesti

News

Ministri prolaze, a problem isti već 30 godina: U sustavu je bio otac s Paga, kao i majka iz Pule

Ministri prolaze, a problem isti već 30 godina: U sustavu je bio otac s Paga, kao i majka iz Pule
8

Sve je, baš sve, isto kao i lani, preklani, kao prije 20 i 30 godina. Kako je moguće da nitko u sustavu ne vidi da je dijete bolesno, izgrebano, puno modrica, da je neuhranjeno, zapušteno, da nešto nije u redu?

VIDEO

Hrvatska pamti previše jezivih slučajeva u kojima su roditelji ili bliska obitelj zanemarivali, tukli ili ubili svoju djecu. Cijela se država digne na noge kad se dogodi slučaj poput ovog u kojem je, sudskim rječnikom, “prekomjernom silom” ubijeno dijete, kao da je “manja sila” u redu. A onda, do sljedeće žrtve, sustav opet utihne.

Sustav se boji sile roditelja 

Prava bioloških roditelja su iznad prava i potreba djece, sve ove godine, sva ova desetljeća. Jer da nisu, ne bi se biološkim roditeljima omogućavalo da to ostaju godinama dok dijete život provodi u domu. I ne bi se dogodilo da dijete gotovo od rođenja, kao preminula djevojčica, odrasta kod udomitelja, koji se o njoj dobro brinu, a onda ga vrate pravim roditeljima zato što su - roditelji.

Sve je, baš sve, isto kao i lani, preklani, kao prije 20 i 30 godina. Kako je moguće da nitko u sustavu ne vidi da je dijete bolesno, izgrebano, puno modrica, da je neuhranjeno, prljavo, zapušteno, da loše govori ili hoda - da nešto nije u redu?!

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Spotpight Burazer 02:44

- Sama sam na 250-300 obitelji. U pravilu, ide se kući svima njima, ili ja kao socijalni radnik ili voditeljica na terenu, koja me onda izvještava ako joj je nešto sumnjivo. Kad je s nekom obitelji sve u redu, više se posvećujemo onima u kojima vidimo probleme, i onda tražimo mišljenje pedijatra, jer mi nismo liječnice. Pitamo i školu ili vrtić za mišljenje te sukladno tome poduzimamo daljnje mjere ako treba. Svaki bi socijalni radnik tako trebao raditi, i nadam se da radi - ispričala nam je o svom poslu jedna mlada socijalna radnica, koja se trudi raditi najbolje i najviše što može. Ali, dodaje, normativ je od 70 do 80 obitelji na jednog socijalnog radnika, a ovdje ih u Hrvatskoj bude od 150 do 300, ovisno o području. Socijalni radnici često, zaključuje ona, samo “gase požar” jer zbog količine posla koju imaju to jedino i mogu.

A od asistenta u nastavi u jednoj školi čujemo kako se i oni, odnosno nastavnici, “svega nagledaju” među roditeljima, no “nije lako reagirati”. Škole, kaže nam, reagiraju kad je zanemarivanje ili zlostavljanje djece očigledno, no trebalo bi reagirati mnogo prije, već i na najmanje naznake toga.

'Majka je tražila da ih vozimo na Hitnu i vikala da ne zovemo policiju jer će završiti u zatvoru'
'Majka je tražila da ih vozimo na Hitnu i vikala da ne zovemo policiju jer će završiti u zatvoru'

- A to se nastavnici često i boje, pogotovo u malim sredinama, u kojima ne znaju kako će im se to obiti o glavu, doslovno, i pogotovo kad se radi o agresivnim roditeljima - žali se školski djelatnik.

A svi bi u sustavu - od pedijatra, kojem djeca možda ne dolaze na redovito cijepljenje, preko odgojitelja i nastavnika, voditelja izvannastavnih aktivnosti, trebali puhati i na hladno. Ali onda i njih sustav mora zaštititi, što se nije dogodilo 2019. u slučaju, primjerice, ubijene socijalne radnice i mladog pravnika u đakovačkom Centru za socijalnu skrb. Ubojica je tamo dolazio i po nekoliko puta na dan, čak je i prije navodno prijetio, a kobnog je dana ušetao s pištoljem, nisu ga provjeravali.

Procesi padaju u zaborav

U sustavu socijalne skrbi prije tragedije bila je i obitelj s Paga, kao i obitelj u Slavonskom Brodu, gdje je u bolnicu 2012. majka donijela mrtvu bebu, a zatim su u stanu, u stravičnom stanju, našli još troje male djece - u ranama, s ozeblinama, naslagama prljavštine, neuhranjene... Inspekcija je otkrila niz nepravilnosti i propusta jer nije bilo nadzora roditeljske skrbi, nisu provjeravali uvjete u kojima djeca žive, zanemareni su podaci o agresivnosti oca. Sudski proces protiv četiri socijalne djelatnice još traje, devet godina od slučaja.

'Kao da je čekala da se oprosti s nama, nije htjela otići s ovog svijeta sve dok ne čuje naš glas'
'Kao da je čekala da se oprosti s nama, nije htjela otići s ovog svijeta sve dok ne čuje naš glas'

Jedan od najtežih slučajeva jest i onaj kad je majka u Puli 2017. uz pomoć maloljetne prijateljice ugušila trogodišnjeg sina. Četiri socijalne radnice koje su dotad pratile obitelj kažnjene su - ukorom. Disciplinski sud Hrvatske komore socijalnih radnika pravomoćno je krajem 2018. dovršio postupke za tri socijalne radnice, a četvrta je uložila žalbu. Nismo pronašli vijest o epilogu tih procesa. A za jednu socijalnu radnicu na Pagu predloženo je pokretanje disciplinskog postupka.

Na sustavu je najveća odgovornost, ali dio tog sustava su i susjedi, rodbina, prijatelji, poznanici - svi koji bi na nasilje u svojoj okolini trebali reagirati i prijavljivati ga. Posebno je to obaveza onih kojima djeca dolaze u vrtić ili školu, ordinaciju, na aktivnosti - strah od roditelja ili odmazde ne smije ugrožavati život zanemarene i zlostavljane djece.

Darko Milinović 

Bio je ministar zdravstva i socijalne skrbi, a Tomislav Ivić ministar obitelji kad je u Rovinju otac zadavio sina (9). Otac je više puta prije toga bio prijavljivan zbog zlostavljanja.

Milanka Opačić 

U njenom se ministarskome mandatu dogodio jeziv slučaj smrti tromjesečne bebe zbog neliječene upale pluća, nakon čega je u stanu otkriveno još troje male zlostavljane i zanemarene djece.

Nada Murganić 

Zagreb: U Saboru je na dnevnom redu prijedlog Zakona o udomiteljstvu

Dva teška slučaja u njenome mandatu - otac koji je na Pagu s balkona bacio svoju djecu te slučaj majke koja je u Puli ugušila trogodišnjeg sina. Četiri socijalne radnice dobile su - ukore.

 

Vesna Bedeković 

Zagreb: Ministri dolaze na sjednicu Vlade

Preuzela je resor deset dana nakon što je, 9. srpnja 2019., u Đakovu korisnik ubio svoju skrbnicu - socijalnu radnicu i pravnika. Ušao je u Centar bez provjere, s pištoljem, i upucao ih.

Andrija Hebrang i Bernardica Juretić 

U Hebrangovu se mandatu doznalo za gnjusne orgije oca, majke, strica i kumova nad dvojicom dječaka. Još su godinama poslije silovana braća bila bez posvojitelja jer se roditeljima i dalje sudilo.

Ministrica je bila i bivša časna Bernardica, ali devet mjeseci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..