Obavijesti

News

Komentari 1

Mirando Mrsić: 'Moj program temelji se na tri stupa, a to su obnova, obnova i obnova'

Mirando Mrsić: 'Moj program temelji se na tri stupa, a to su obnova, obnova i obnova'
3

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić predstavio je u četvrtak svoju kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika i program "Zagreb u sigurnim rukama".

Iz programa je istaknuo obnovu nakon potresa, obnovu Imunološkog zavoda te obnovu sustava i vrijednosti u gradu Zagrebu.

"Moj program temelji se na tri stupa. Obnova, obnova i obnova. Obnova Zagreba od potresa, obnova Imunološkog zavoda kao naša borba protiv pandemije, i obnova sustava i vrijednosti u gradu u kojem desetljećima caruju nepozitam i korupcija", rekao je novinarima Mirando Mrsić u Novinarskom domu.

Kao prve poteze najavio je stvaranje preduvjeta za provedbu ušteda usmjerenih prema građanima.

Zagreb: Kandidat za gradonačelnika Mirando Mrsić predstavio program "Zagreb u sigurnim rukama"

Jedan od mojih brzih i učinkovitih poteza bit će taj da novac građana koji se slijeva u gradski proračun ostaje građanima Zagreba, naglasio je Mrsić i dodao kako planira četiri postotna poena niži prirez u ovom mandatu, a još četiri u sljedećem mandatu te 10 posto nižu cijenu vode, komunalne naknade i parkinga.

Najavio je i brži dotok novca iz EU fondova, za obnovu ali i za unaprjeđenje rada i života u Zagrebu.

Vukušić želi voditi Zagreb: 'Ne bih volio da budale prevladaju'
Vukušić želi voditi Zagreb: 'Ne bih volio da budale prevladaju'

"Moj program ide za time da iz Fondova prikupimo najmanje četiri milijarde kuna, dakle trećinu proračuna", istaknuo je Mrsić.

Osnovat ću Gradski ured za obnovu nakon potresa

Najavio je i osnivanje stručnog Gradskog ureda za obnovu nakon potresa za što, rekao je, neće nanovo zapošljavati, jer je siguran da u Gradskoj upravi već ima dovoljno stručnih i kompetentnih ljudi.

"Smanjit ću broj zaposlenih u gradskih službama. Prema nekoj trenutnoj procjeni negdje otprilike je 30 posto viška u Gradskoj upravi. Jedini kriterij će biti sposobnost, a ne podobnost", naglasio je Mrsić.

Zagreb: Kandidat za gradonačelnika Mirando Mrsić predstavio program "Zagreb u sigurnim rukama"

Najavio je da će svoj mandat početi sa takozvanim "clean startom" (čisti početak) gradskih financija, kako bi građanima prikazao kako Zagreb stoji financijski te u kojem smjeru ide.

Gradske prostore besplatno će ponuditi svim start-upovima, ukinuti komunalne doprinose za IT kampuse. Također, uveo bi pravo na besplatni školski obrok svim učenicima slabijeg imovinskog stanja, izgradio domove za starije te uspostavio pravedniju raspodjelu socijalne pomoći, kao i povoljniji najam stanova za mlade obitelji.

Filipović u intervjuu: 'Zagreb je financijski na koljenima s percepcijom mirisa korupcije'
Filipović u intervjuu: 'Zagreb je financijski na koljenima s percepcijom mirisa korupcije'

Zamoljen da komentira najavu kandidata HDZ-a za gradonačelnika Davora Filipovića da bi izgradio tvornicu za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa, ali i karcinoma, Mrsić rekao da postoji Imunološki zavod u kojem je koncentrirana sva pamet Hrvatske za proizvodnju cjepiva i lijekova iz plazme.

"Očito je kolega Filipović ekonomista pa se ne razumije u medicinu i procese. Moj plan ide ka tome da revitaliziramo zavod, da postane predvodnik proizvodnje cjepiva u ovome dijelu Europe. Što se tiče izgradnje tvornice, mislim da je to u ovome trenutku potpuno van konteksta. Zavod je velika šansa da Hrvatska pobijedi pandemiju i da bude sigurna kada dođe nova", zaključio je Mrsić.